Českotřebovský deník  145/2010 (19.5.)                                 
Dny otevřených dveří neurologického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a. s. v rámci kampaně 30 dnů pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod (CMP)  

Orlickoústecká nemocnice, a. s. se v rámci světového dne pro CMP „Stroke awareness day“ zapojila do kampaně 30 dnů pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod, která je v ČR pořádána již 5. rokem. CMP je závažný, akutní a léčitelný stav, pokud jsou léčba a péče poskytnuty včas. Cévní mozková příhoda je jednou z příčin trvalé invalidity, demence, deprese, epilepsie a v nejhorších případech úmrtí. Každý rok v ČR postihne až 35 000 lidí. Cílem tohoto projektu je zvýšit informovanost veřejnosti o této problematice, upozornit na závažnost a nutnost okamžité reakce, informovat o nutnosti včasného zahájení léčby. Tato kampaň bude probíhat celkem ve 32 nemocnicích během dnů otevřených dveří neurologických oddělení od 28. 4. do 27. 5. 2010. 
 
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NEUROLOGICKÉHO ODDĚLENÍ 
se v Orlickoústecké nemocnici koná: 20. 5. 2010 od 14,00 do 15,00 hodin.
 
Na programu je přednáška na téma „Moderní trendy v léčbě CMP“ a „CMP a rizikové faktory“, prohlídka pracoviště neurologie, JIP, CT (computerový tomograf) a MR (magnetická rezonance).  Pořadatelem tohoto projektu je pro Orlickoústeckou nemocnici, a.s. primář neurologického oddělení MUDr. Čeněk Šilar.                                         Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

 

Sláva českotřebovským křížencům aneb Ricky je Mistr ČR                                

,,Vy máte štěňátko, že ? Slyšela jsem ho poštěkávat. A copak jste si přivezli ? Sousedi si pořídili
čivavu. Byla děsně drahá, ale já bych ji nechtěla, to abych pořád dávala pozor, že ji zašlápnu. Naši si přivezli nějakého motýla- jojo - papillona, to bude ono.Byli pro něj až v Bratislavě. To víte, chtěli s pořádným rodokmenem . Ten vám je roztomilý.... A cože máte vy ? K ř í ž e n c e !? A co s ním ? Naučí se vůbec něco ?“ A paní s povýšeným výrazem odchází.
S takovými reakcemi se občas setkáváme my, co máme pejsana pro radost z jeho přátelství a příliš nás nezajímá, co byli jeho rodiče zač. Prostě nás okouzlila šibalská očka a všetečný čumáček malého neposedy . A pokud je páníček alespoň trochu sportovně založený, začne se dříve či později poohlížet, co by se svým malým kamarádem mohl dělat. Někdo- jako třeba Romana Ptáčková- se rozhodne pro agility, protože překážky na stále se měnící trati psa baví a páníčka nutí stále vymýšlet nové a nové finty, jak zdokonalit souhru na parkuru, aby se nic nepokazilo a dvojice si i na dálku rozuměla. Časem začne takový agiliťák přemýšlet, jak by asi obstál v porovnání s jinými a nakonec se rozhodne okusit závody. A je lapen do adrenalinové sítě a spolu se stejně postiženými – často neznámými lidmi, se kterými se setká na závodech - rozebírá , jak nejlépe naučit zóny, zda raději startovat zleva či zprava, že ten či onen měl- neměl dát povel dřív- později, čím kdo krmí …..
A přesně tohle se přihodilo i Romaně Ptáčkové a jejímu Rickymu. Komu se zdá být jméno povědomé, má pravdu. Už 2x tato dvojice reprezentovala ČR na Evropském šampionátu dětí a mládeže. V sobotu 15.5. se sice nejednalo o mezinárodní závody, přece však šlo o hodně. Do Prahy se totiž sjeli nejen kříženci, ale i psi bez PP a bojovali o titul Mistra republiky psů bez PP.
Ricky s Romčou zopakovali úspěch Samanthy H.Chrastilové, která zvítězila a titul přivezla v r. 2007 - předvedli rychlé a bezchybné výkony a po zásluze si odvezli pohár a hlavně titul  domů - do České Třebové. Romano, gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů.  Za ZKO  Podhorka  Helena Chrastilová

 

Zajímavé setkání esperantistů v Poličce                               

 

Cílem setkání sousedních esperantských kroužků byla tentokrát Polička.  Mezi více než dvaceti účastníky bylo pět členů esperantského kroužku AMIKECO z České Třebové. Před nádražím v Poličce čekal autobus, který nás zavezl do robotizovaného kravína v Sebranicích. V celé České republice jsou takové kravíny jen tři. Plátěná střecha a igelitové stěny příliš dřívější kravíny nepřipomínají. Také uvnitř je vzdušno a ne dusno, protože stále proudí budovou vzduch z bočních pootevřených stěn k otvoru nahoře. Je tu automatické větrání. Ustájení tu našlo 450 krav rozdělených do sedmi skupin. Každá skupina má svůj prostor, kde se krávy volně pohybují - nejsou uvázané. Šestkrát denně jim navážejí krmivo do střední uličky a občas ještě přihrnují, aby na něj dosáhly. Krávy tu mají možnost lehnout do "postýlek" vystlaných vysušenou kejdou na mírně vyvýšeném místě ve středu svého prostoru a poklidně přežvykovat. Pro potěšení tu mají otáčivé válcovité"drbadlo", aby se mohly nechat poškrábat jeho štětinami na hřbetě i jinde. Když mají chuť,  jdou se nechat k robotu podojit. Měli jsme možnost, pozorovat jeho práci docela zblízka. Kráva  je přilákána pochoutkou, přijde k robotu. Robot jí automaticky omyje vemeno, na jednotlivé struky nasadí odsávačky a mléko teče do nádoby. Po vydojení struku odsávačka odskočí. Po vydojení posledního struku obmyje robot vemeno dezinfekčním prostředkem. Robot  zaznamená číslo krávy, váhu, kolik nadojí - vše si můžete číst na malé obrazovce. V kanceláři také na ústředním počítači. Mléko odtéká do sběrné cisterny v zelené budově. Denně asi 15000 l. Ptali jsme se : A co když kráva onemocní? I to robot rozpozná, její mléko odteče jinam a trubice jsou propláchnuty. Viděli jsme, že mají krávy o dojení zájem. Houfovaly se před robotem. Ten pustí k sobě vždy jen jednu krávu a   uzavře vchod. Pokud přijde kráva k dalšímu dojení dřív než za šest hodin, nepodojí ji./Příliš pilné nemá rád./
Ve starších budovách jsou krávy před otelením, jalovice, telata. Měli bychom ještě spoustu dalších dotazů, ale bylo třeba se rozloučit. V Poličce nás čekal v restauraci "U Mrštíků" oběd, tombola, zprávy z kroužků a přednáška paní inženýrky Křivé o zelených potravinách. Zelená barva je barva esperantistů a tu jsme slyšeli, že zelené potraviny čistí a sytí, obsahují minerály a všechny vitamíny. Našli se i tací, kteří by si k těm zeleným potravinám rádi přidali něco masitého.  I odpoledne čas rychle utíkal a byli jsme rádi, že zbylo trochu času na popovídání s přáteli a seznámení s dalšími esperantskými akcemi.. ZN
 
ČESKOTŘEBOVSKÉMU CYKLISTOVI JANU DOSTÁLOVI SE DAŘÍ       

Další ročník prestižního kritéria na 75 km „KŘIVKŮV MEMORIÁL“ se jel v Pardubicích 29. dubna. Na start se postavilo 110 nejlepších cyklistů z celé České republiky. Početní diváci  atraktivního závodu mohli sledovat neúprosný souboj profesionálních stájí ASC Dukla Praha a PSK Whirpool Hradec Králové. Vyhrát se podařilo německému závodníkovi silné hradecké sestavy ANDRE SCHULZOVI. Závod se neobešel bez nepříjemných pádů i v závěrečném souboji o prvenství se ocitl po hrozivém pádu na silnici NOVOTNÝ z Kolokramu. Českotřebovský cyklista JAN DOSTÁL  si na začátku sezóny  dospurtoval pro skvělé šesté místo. 1/ SCHULZE, 2/ MLYNÁŘ, 3/ KAŇKOVSKÝ, 4/ NESVEDA, 5/ NOVOTNÝ, 6/ DOSTÁL.
Rovněž v neděli 9. května se českotřebovskému dráhaři JANU DOSTÁLOVI dařilo. V Německu se jel populární cyklistický závod „GRAND PRIX BUCKOW“. Mezi německými cyklisty se na náročnou 130 km dlouhou trať vydalo i několik Čechů. Nevedli si špatně. V polovině etapy odjela  tříčlenná skupina v čele s MARTINEM BLÁHOU a JIŘÍM HOCHMANNEM z ASC Dukla Praha. JAN DOSTÁL si po skvěle rozjetém závěru,  s bronzovým MILAN KADLECEM z letošního MS na dráze, dospurtoval pro 4. místo. 1/ HOCHMANN Dukla Praha, 2/ KROTKY (Sparta), 3/ BLÁHA, 4/ JAN DOSTÁL (oba Dukla Praha).            MR.
JAN DOSTÁL     Foto: M. Richter

Dům děti kamarád hlásí¨                                                        

Den dětí
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá 1.6.2010 Den dětí v Javorce na téma „Říše strašidel“. Začátek cesty je „U hříbku“ od 15:30hod. do 17:30hod. V tomto čase můžete přijít kdykoli. Vstupné do Říše strašidel je 30,-Kč (dítě do 3let a doprovod zdarma).
 
Besídka zájmových kroužků
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová zve veřejnost na besídku zájmových kroužků 3.6.2010 v 16:30 hod. v Malé scéně. Představí se taneční a hudební zájmové kroužky. Před vystoupením si můžete prohlédnout výstavku výrobků výtvarných kroužků. Malé občerstvení si pro vás připraví kroužek mladých kuchařů.
 
Letní pobytový tábor - Podkova
DDM Kamarád Česká Třebová pořádá  pro děti od 7 do 14 let letní pobytový tábor na Podkově na téma Po stopách Husitů… v termínu od  11.7.2010 do 17.7.2010. Cena: 1800,-Kč. Bližší informace a přihlášku si můžete vyzvednout v kanceláři DDM Kamarád, tel. 465 535 382. Přihláška je ke stažení na www.ddm.ceskatrebova.com
 
DDM Kamarád Česká Třebová hledá kuchařku na dětský stanový tábor na Podkově
(Třebovice v Čechách) v termínu 11. – 17. 7. 2010.
Požadujeme:                -  zkušenosti s normováním jídel při počtu 30 strávníků a více
-  zkušenosti s přípravou jídel v „přírodních“ podmínkách
-  bezúhonnost
-  samostatnost, spolehlivost
V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte: ddm.kamarad@centrum.cz, 777 292 242
 
Pohádkový pochod k rozhlednám
Vydejte se s námi krásnou přírodou naší země s pohádkovou tématikou. Po cestě vás čeká spousta zajímavých úkolů, které si pro vás připravily pohádkové bytosti.
V sobotu 26.6.2010, start – DDM Kamarád Česká Třebová 9:00-11:00 (v tomto čase můžete přijít kdykoli).
Startovné: 20Kč/osoba, rodina 2dos.+ dítě – 40 Kč
Trasa 1 – Cipísková trasa – start v DDM Kamarád   – cíl Kozlov – rozhledna cca.4km
Trasa 2 – Trasa Rumcajse a Manky – start v DDM Kamarád – Kozlov – rozhledna – cíl rozhledna Andrlův Chlum cca.13km.
Návrat zpět – možno vlakem.
 
Služba občanům: čerstvé mléko v automatu                         

Sebranice (18. 5. 2010) – Agro Sebranice, nejmodernější zemědělský podnik ve svitavském okrese, zařadil do plánu cest po regionu hejtman Radko Martínek. V úterý 18. května otevřel v Poličce společně s předsedou Agro Sebranice Jindřichem Jílkem  mléčný automat u pekárny, kam dodávají mléko z robotizované mléčné farmy v Sebranicích.         
„Automat na mléko má smysl, zvláště když je umístěn v blízkosti supermarketů jako v Poličce,“ uvedl hejtman Martínek při slavnostním otevření automatu, z něhož si lidé od pondělí mohou oficiálně načepovat čerstvé mléko. Hejtman věří, že zařízení, v pořadí již druhé v tomto městě,  bude prosperovat. „I když  mléčný automat neřeší dlouhodobé  potíže zemědělců s nízkými výkupními cenami mléka, určitě je dobrou   službou pro občany,“ je přesvědčený předseda krajského výboru pro zemědělství, životní  prostředí a venkov Václav Neubauer. Sebraničtí proto plánují, že další automat na mléko nainstalují přímo v obci, kde sídlí jejich družstvo.  „V automatu prodáme zhruba promile denní produkce. Považoval bych za úspěch, kdybychom se dostali na tři až čtyři procenta,“  dodal předseda družstva Jindřich Jílek. Za podstatnější a rozhodující zdroj příjmů však považuje bioplynovou stanici. Než se pustí do  výstavby, potřebuje mít zaručeno, že získá připojení do sítě. Požádal proto hejtmana Radko Martínka o pomoc. “Na příkladu Slovenska, kde vztahy upravuje legislativa, ukázal, jak by odběr mohl fungovat u nás a jaký přínos by pro ekonomiku zemědělského podniku představoval,“ řekl hejtman, o čem bude jednat s distributorem plynu.    (mag)

Hejtman na Poličsku a Orlickoústecku. V  úterý 18. května 2010 se hejtman Radko Martínek zúčastnil armádního cvičení v muničním skladu v Květné.  Poté spustil automat na výdej čerstvého mléka v Sebranicích, kde si prohlédl farmu na výrobu mléka. Po obědě zamířil  do sousedního okresu, kde ho čekalo pracovní jednání v nemocnici, ale také ve  společnostech SOR  Libchavy a v IVECO Vysoké Mýto.  Fotografie z armádního cvičení v Květné pořídil Luboš Kozel:

V muničním skladu Květná se konalo v úterý 18. května vojenské taktické cvičení Burning Forest 2010. Prověřilo nasazení vojáků, hasičů a policistů při krizové situaci. Námětem cvičení, které bylo rozděleno na tři etapy,  byly ukázky zásahu policistů proti demonstrantům, kteří se chtěli zmocnit munice. Profesionální vojenští i civilní hasiči spolu s dobrovolnými hasiči  zlikvidovali rozsáhlý požár lesa v blízkosti skladiště munice, který vetřelci založili,  aby odlákali pozornost. Na pomoc si velitel zásahu přivolal i vojenský vrtulník se speciálním podvěsným vakem naplněným vodou. „Profesionální trénink, který simuloval konkrétní situaci, považuji za nesmírně důležitý.  Prověřil, jak mezi sebou dokáží komunikovat civilisté s vojáky,“ vyzdvihl přínos taktického cvičení hejtman Radko Martínek. Ocenil, že vojenské složky dokáží se záchranáři i policisty v případě krize úzce spolupracovat. V doprovodu brigádního generála Jaroslava Kociána, velitele sil podpory Armády ČR, si hejtman prohlédl základnu v Květné a seznámil se s používanou zabezpečovací technikou.  Cvičení se zúčastnily vyčleněné jednotky Armády ČR, policie státní i vojenské, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a  dobrovolných hasičů.