Českotřebovský deník  147/2010 (21.5.)                                 
Majáles na českotřebovském gymnáziu                                

Po několikaleté odmlce ožily v pátek 30. dubna 2010 ulice města a areál gymnázia studentskými oslavami Majáles. Především průvodem, plným úžasných kostýmů a představení, naplnili studenti ideu tradičních studentských oslav jara a radosti. Nebyla snad jediná třída, která by nezaujala.  Téměř za letního počasí a s pomocí gymnazistů mohly bez větších problémů proběhnout i majálesové hry v areálu školy. V zábavných hrách a soutěžích změřilo své síly na 120 dětí a rodičů. Mnoho z nich využilo možnost opékání uzenin.
Doufáme, že zájem o tuto tradici vydrží i nadále a že vás budeme moci pozvat na Majáles 2011. Fotogalerii si můžete prohlédnout na webu školy www.gymnct.cz. Děkujeme za organizační pomoc Městské polici a za finanční podporu Městu Česká Třebová a firmám MASOEKO s.r.o. Letohrad a Knihkupectví Ambroz Ústí nad Orlicí. (PhDr. Tomáš Kupka, foto Mgr. Milana Soukupová, Gymnázium Česká Třebová a Spolek Gymnázia Česká Třebová)     

 

Na rozhlasových vlnách o cestování hlasem českotřebovské cestovatelky Aleny Pirklové                      

Ráda bych touto cestou poděkovala paní Aleně Pirklové za krásné vyprávění o jejich cestách po souši i po moři na rozhlasových vlnách českého rozhlasu Radiožurnál. Dne 27.4.2010 byla pozvána redaktorem Vladimírem Krocem do pořadu "Nad věcí", aby vyprávěla o svých cestách a plavbách po mořích. Vzpomenula na půlroční pobyt v Austrálii mezi australskými jachtaři a jejím osobním setkáním se sirem Edmundem Hillarym při jednom z nejstarších závodů světa Sydney-Hobart, vyprávěla o přeplavbě Severního Atlantického oceánu,  o závodech na Jadranu a vítězství jachtařského závodu "O pohár Niké", kde vítězný pohár daroval Richard Konkolski. Také se stihla zmínit o cestovatelských zážitcích po Nepálu, Rusku, Číně, Maroku a dalších zemích, které procestovala. Při svém vyprávění se nezapomněla zmínit i o České Třebové, ve které žije od narození. Z hlasu pana redaktora bylo slyšet uznání nad výkony, které při svých cestách Alena podává. Přímo do živého vysílání volalo i několik stejných cestovatelských nadšenců s dotazy na její cestování. Tento pořad měl jedinou chybu - trval jen krátkých 60 minut a tak jenom doufám, že si Alena najde čas a bude nám zase někdy někde zaujatě vyprávět o všech těch neuvěřitelně krásných cestovatelských zážitcích!                           R.Klaclová
 
Místo Stanislava Mečiara bude Lokomotivu trénovat Petr Vršanský                

Dva roky vedl Lokomotivu v krajské soutěži Stanislav Mečiar. Už na jaře  "jednou nohou" odešel do druholigového Trutnova a nyní tam (jak se dalo čekat) odchází na celý úvazek. nelze se divit, jednak  mu původní trenérská smlouva vypršela a jednak trénovat ligu v Trutnově je nová šance. Zvláště, když je mezi tamními hokejisty jeho syn. Standa Mečiar splnil slovo, smlouvu dodržel a naše za sebe také náhradu  - bývalého pardubického hokejistu Petra Vršanského, shodou okolností také bývalého obránce, který odehrál v dresu ligových Pardubic v letech 1987 - 91 celkem 222 zápasů. Hrál také za Hradec Králové a kariéru uzavřel  ve slovenském Popradu. V uplynulém ročníku působil Petr Vršanský v Pardubicích jako trenér hokejové mládeže, konkrétně působil u žáků osmých tříd. Je to tedy trenér, co má za sebou nejen trenérské, ale také velmi bohaté hráčské zkušenosti a má našim hokejistům co nabídnout. Nový trenér je také vizitkou předchozího působení Stanislav Mečiara. Jistě by Stanislav Mečiar nedopustil, aby k nám přišel trenér, který  nedokáže na jeho práci navázat. Navíc má podle informací z tisku působit v České Třebové u  mládeže ještě také  Miloš Macák, trenér, kterého se podařilo získat z Chocně.
 
Upozornění Městského úřadu                                                                                                                

Upozorňujeme občany na povinnost odevzdat bez zbytečného odkladu neplatné cestovní doklady (cestovní pasy). Povinnost je dána § 32 odst. 1 písm. b) zákona č. 329/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o cestovních dokladech). Pokud držitel neodevzdá neplatný cestovní doklad, dopustí se přestupku dle ustanovení § 34a odst. 1 písm. f) zákona o cestovních dokladech. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše Kč 10 000,--. Neplatné cestovní doklady přijímá kancelář cestovních dokladů Městského úřadu v České Třebové (2. patro, kancelář č. dv. 210).  Soňa Čebišová, odd. správních činností, MěÚ Č. Třebová

 

Podchod u Koráda - českotřebovský evergreen                                                    

Už jsem Vám o tom chtěla napsat dříve, ale pořád to je stejné.  Zdá se, že ani město, Eko Bi nebo České dráhy  či SŽDC nemají zájem tento podchod udržovat v pořádku tak, aby tam bylo jít o strach i za bílého dne.  Dne 11. 5. jsem tam šla a v celém podchodu svítilo pouze 5 světel, prostředkem jdete po tmě. Chodí tam hodně lidí ze sídliště Borek, matky s dětmi a také školáci, lidé do zaměstnání či na vlak a autobus. V podchodu je často nepořádek, zápach, asi tam ti "pořádní" dělají také svou potřebu - kde jinde by měli použít WC! Kdy se asi stane ten zázrak a bude tento podchod v pořádku, bezpečný a důstojný našemu městu? Sem bychom měli pozvat všechny naše družební návštěvy!  Proto se nad tím zamyslete, aby se nám tudy dobře chodilo. ten podchod se  je potřeba a podle toho byl měl být opraven a uklizen.                                                                                                             H. Benešová
 
Poděkování Řetůvance                                                                                             

Chtěla bych těmito řádky poděkovat
jistě nejen za sebe, ale i za další příznivce dechové hudby Řetůvanka za její vystoupení v javorce při oslavě Dne matek. byl to krásný koncert oblíbeného orchestru vedeného kapelníkem panem Jiřím Zemanem.  Viděla jsem spokojenost na tvářích všech přítomných maminek, babiček, ale i mužů a přítomné mládeže.  Všem účinkujícím i pořadatelům, kteří se vzorně starali a pomáhali. Je krásné, že ve Vaší kapele účinkuje hodně mladých chlapců a děvčat, jsme na Vás hrdi. těším se na shledanou zase někdy u vás.                                                                                                                                  H. Benešová 
Odbor KČT v České Třebové pořádá již 34. ročník tohoto tradičního putování. Tato turistická akce se uskuteční ve dnech 22. a 23. května 2010. Prezentace a start je opět u budovy Gymnázia od 6:30 do 11 hod.
Dotace od Pardubického kraje dostává také o.s. naděje                                                                         

Upřesňuji, že od Pardubického kraje pravidelně dostává dotace i místní pobočka Naděje o.s . Vzhledem k registraci v Praze ale dotace zůstávají „skryty“. Takže za posledních pět let se nám pro Českou Třebovou podařilo získat následující finance a zhruba ve stejné výši i přímo z rozpočtu státu) skrze MPSV).Ulevujeme tak místnímu rozpočtu.
Město Česká Třebová kryje provoz místní pobočky z cca 75%. Zbytek tvoří finance z jiných zdrojů. 
 
2006        90 000,00 Kč
2007      143 000,00 Kč
2008      300 000,00 Kč
2009      250 000,00 Kč
2010      250 000,00 Kč (napsána námitka o navýšení dotace,ale není rozhodnuto)  
                                                                                                        Viktor Pešek vedoucí pobočky Naděje o.s. Česká Třebová
Putování za třebovským kohoutem  akce na víkend                                                                               

Sobotní trasy v délce 15 až 50 km jsou vedeny do oblasti Třebovských stěn a Naučné stezky Údolím Skuhrovského potoka do cíle u restaurace "Nad Hrází" v Srnově. Cyklotrasy vedou po cyklostezkách přes Dlouhou Třebovou, Ústí n.Orl., Letohrad, s postupným návratem také do cíle k restauraci "Nad Hrází".  

Nedělní pěší trasy jsou vedeny přes Zhořský kopec, Přívrat - Presy, Andrlův chlum, Řetovou - Mandl, Vlčkov a údolím potoka Zlatý pásek přes Svinnou, obec Kozlov na Kozlovský kopec. Cyklotrasy po silničním značení až do oblasti kolem Litomyšle. Společný cíl pěších a cyklotras je u chaty Maxe Švabinského. Na sobotu i neděli jsou připraveny i trasy kratší v délce 6-ti km.  

Letošní nedělní 6-ti km trasa povede údolím Křivolického potoka k pravěké osadě, kterou vytváří o.s. BACRIE. Po prohlídce se účastníci vydají až k rozhledně na Kozlovský kopec a do cíle u turist. chaty.  

Všichni účastníci letošního Putování za třebovským kohoutem, kteří absolvují některou zvolenou, trasu, obdrží vkusný pamětní list, odznak v nové barvě nebo medaili. Pořadatelé -odbor KČT Česká Třebová srdečně zvou všechny příznivce pěší i cykloturistiky na turistické putování do přírodních oblastí v širokém okolí našeho města.                                                        KČT - Rudolf Fibigar