Českotřebovský deník 151/2010 (24.5.)                                 
 
 
Návštěva ze Slovenska                                                                                                                         

V pondělí 24. května přijede již podruhé na návštěvu Základní školy Habrmanova skupina 18 žáků se svými učiteli z družební Základní školy Komenského ze slovenského Svitu. Až do pátku je pro ně připraven pestrý program. Mezi nejatraktivnější bude patřit třídenní návštěva Prahy, zaměřená na poznávání historie našeho hlavního města. Celou akci podpořil Pardubický kraj a Město Česká Třebová.
Den  matek  v  Kozlově                                                                                                                       

Osadní  výbor  spolu s SDH a ČČK  uspořádal  dne  8.5.  2010  oslavu Dne  matek  spojenou  s  besedou s důchodci.         Program  obohatilo  divadelní  představení  „Pohádka“ divadelního  souboru  „ Domu  dětí a mládeže   Kamarád“  z  České Třebové. Po  programu  následovalo  posezení  s  hudbou  a  tancem. Setkání  mělo  příjemnou  atmosféru.

 

Cyklobusy budou jezdit nejen do hor, ale také např. na Poličsko.                                                        

Dosud z České Třebové jezdily cyklobusy o letních víkendech do Dolní Motravy a do Orlických hor, na Šerlich od letošního července se chystá rozšíření. Po dohodě Města Česká Třebová s destinační společností Česko- moravské pomezí se připravuje na období červenec - září na trastu vedioucí na Litomyšl - Poličku - Svitavy a dokonce až na Jevíčko.

Stavba "centra obchodu a služeb" na Parníku, tedy Kauflandu je v patové situaci                              

Investor sice získal územní rozhodnutí, které potvrdil i Pardubický kraj a stavební úřad v České Třebové vydal dokonce platné základní stavební povolení, ale stavět se zatím zřejmě nebude. Důvodem je to, že soud zrušil platnost rozhodnutí Pardubického kraje, které potvrzovalo platnost územního rozhodnutí. V určité části narušila práva stěžovatele, který podal soudní žalobu. Další krok tedy musí udělat Pardubický kraj, který by měl znovu posoudit odvolání proti vydání rozhodnutí o umístění stavby. Může jej s úpravou potvrdit, ale také třeba nařídit nové územní řízení na stavebním odboru MěÚ. Celý problém je v nešťastné dopravní situaci. Původně navrhovaný kruhový objezd, který by obsluhoval vjezd k Tescu i Kauflandu, byl dle názoru Policie ČR zamítnut a důsledkem toho musel investor zajistit obsluhu hypermarketu po rozšířené ulici J. Pácla. Stálo to spoustu času, nervů a peněz. A nyní jsme zase na začátku. Na kruhový objezd to však nevypadá, spíše se bude stále "vylepšovat" následné řešení tak, aby nevadilo sousedům v ulici J. Pácla. Je to záležitost investora a stavebního úřadu, město průběh ovlivnit nemůže. (mm)

 

Pozitivní zpráva ze Semanína                                                                                                               

Obec získala dotace na restaurování historického zvonu z roku 1609 z věže semanínské historické (nedávno opravené) zvonice. Je to další krok k celkové obnově historického areálu. Druhá dotace umožní v Semaníně vybudovat ještě v letošním roce zajímavou naučnou stezku obsahující osm zastavení, tedy informačních tabulí. Součástí bude také "knajpoviště",  tedy lázeňské zařízení využívající studenou tekoucí vodu. V okolí našeho města tak budeme mít další zajímavost regionálního rozměru. Za vším je ovšem dobrá příprava akce vedením obce Semanín, velký podíl má také zahradní architekt a amatérský historik Ing. David Smyčka
Úmrtí v květnu                                                                                                                                     

Růžena Gilarová, nar. 1916, Česká Třebová
Drahoslava Slezáková, nar. 1929, Česká Třebová
Stanislav Vyvážil, nar. 1930, Rybník
Václav Hnát, nar. 1940, Kozlov
Jiří Hlaváček, nar. 1937, Česká Třebová
Mikuláš Sukola, nar. 1939, Němčice
Marie Gažiová, nar. 1945, Česká Třebová
Zdeněk Plocek, nar. 1942, Česká Třebová
Jitka Jašková, nar. 1933 Česká Třebová
Adolf Vostřák, nar. 1938 Česká Třebová
Pavel Jansa, nar. 1984, Česká Třebová
Dagmar Bobelová, nar. 1939, Česká Třebová
Emil Vydra, nar. 1947, Česká Třebová
Helena Rábová, nar. 1920, Česká Třebová
Jarmila  Doležalová, nar. 1933, Ústí nad Orlicí
Petr Stojánek, nar. 1976, Jaroměřice
Petr Rybka, nar. 1941, Česká Třebová
Martin Greňo, nar. 1932 Česká Třebová
František Pavlík, nar. 1947, Česká Třebová
Jaroslava Sojková, nar. 1934, Česká Třebová
Petr Bureš, nar. 1951, Oucmanice
Marie Rybková, nar. 1931, Česká Třebová
Miroslav Skála, nar. 1967, Rybník
Miloš Matějka, nar. 1924, Česká Třebová
 
V Chocni a Žamberku se bude točit s elektroodpadem                                                                      

Osvětová akce Zatočte s elektroodpadem upozorní na důležitost recyklace použitých elektrospotřebičů
Žamberk, 24. května 2010 – Osvětu v oblasti zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení, ale i spoustu zábavy nabídne ekologická show Zatočte s elektroodpadem. Akce se koná v úterý 25. května od 13.00 do 16.00 hodiny na Masarykově náměstí v Žamberku. O den později, ve středu 26. května, se show přesune na Tyršovo náměstí v Chocni. Na obou místech program nabídne interaktivní naučné kvízy či řadu soutěží pro dospělé i děti o hodnotné ceny. Každý, kdo s sebou přinese použitý elektrospotřebič, si na „Slunečnici štěstí“ může vytočit zajímavou odměnu. Během zábavného odpoledne se zájemci dozvědí, z čeho se skládají běžně používané elektrospotřebiče, jak probíhá jejich recyklace či jak si Češi stojí ve srovnání se zbytkem Evropy. „Účastníci zde mohou nechat třeba vyřazenou kulmu, fén či holící strojek, ale i myčku na nádobí, vysavač nebo lednici,“ vyjmenovává možnosti Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN. Spotřebiče budou následně ekologicky zrecyklovány a jejich „dárce“ získá zajímavou odměnu. Speciální pozornost bude na akci věnována dětem. „Celé dopoledne je vyhrazeno pro žáky základních a středních škol z blízkého okolí, pro které jsme připravili řadu interaktivních kvizů a soutěží. Ani odpoledne ale děti nepřijdou zkrátka. Čeká na ně ekopohádka či skákací rychlovarná konvice,“ uvádí k programu Tvrzník.  Akce v Žamberku a Chocni jsou součástí informační kampaně Zatočte s elektroodpadem, která letos navštíví na 80 měst a obcí po celé republice. Obyvatelé jednotlivých měst navíc soutěží mezi sebou. Třem městům s největším množstvím vybraných elektrospotřebičů na obyvatele věnuje ELEKTROWIN finanční odměnu na projekty na podporu sběru.
 
Jaká byla demonstrace proti aroganci pražské radnice a za záchranu Karlova mostu                   

Minulý čtvrtek 20.5. jsme svolali před pražský magistrát demonstraci. Přesto, že jsme měli rezervované celé náměstí, jeho polovinu nechal Bém opáskovat s nápisem "VSTUP ZAKÁZÁN". Proč? Protože po dlouhých deštích padá z budovy omítka a demonstranti by mohli být ohroženi na zdraví. Lidé do budovy magistrátu vcházeli i vycházeli. 15 minut před zahájením přijely plošiny i těžká auta s velkými vysouvacími plošinami. Velká tatra zastavila 3 metry od nás, aby nebylo slyšet vlastního slova. Zaměstnanci najaté firmy začali smetáky čistit fasádu. 15 minut po skončení demonstrace auta odjela. Proto jsme se na tento čtvrtek rozhodli svolat další demonstraci Proti aroganci pražské radnice. Konání 27.5. od 17-18 hodin na pražském Mariánském náměstí. Prosím, přijďte podpořit naši iniciativu za záchranu Karlova mostu. Nyní musíme Prahu přinutit napravit vady, které na mostě byly napáchány. ASKORD Praha

Ženám pro radost a potěšení slouží výrobky z Niťárny v České Třebové                      

Jubilejním, 10. výročím v moderní historii firmy se k 1. červnu tohoto roku pochlubí firma Niťárna Česká Třebová s.r.o. - tradiční výrobce vyšívacích bavlnek, ručních pletacích přízí, háčkovacích a látacích přízí.
V tomto uplynulém období proběhla především náročná technická obměna zastaralého strojového parku, která přinesla i nové technologie v barevně příze, ve skárně i u finálního zpracování produktů, a především přinesla své plody v dramatickém zvýšení produktivity práce a zvýšení kvality výrobků.
Zaměstnanci Niťárny přispívají vlastním vývojem nových druhů výrobků, především pak pletacích přízí, jako je např. bavlněná příze KATKA nebo viskozová příze s elastanem DANIELA. Přinesly úspěch u našich spotřebitelek a vysoká kvalita byla zárukou dlouhodobého prodeje těchto nových druhů výrobků.
Novinkou mezi produkty Niťárny pak jsou především předlohy pro gobelínové vyšívání, které firma dodává s vyšívacími bavlnkami v široké škále 450 barev a spolupráce na zahraničních projektech při výrobě dětských hraček.
Vysokou kvalitou vyšívacích i háčkovacích přízí překonáváme konkurenci a také proto, že všechny naše výrobky jsou zdravotně testovány a certifikovány v TZÚ Brno a vyhovují nejpřísnějším normám pro užití výrobků i pro děti do 3 let.
Kompletní seznam výrobků, jejich cenu a možnost nákupu můžete získat na www.nitarna.cz <http://www.nitarna.cz/> a zde se můžete v recenzi či diskusi podělit o Vaše zkušenosti a nebo se pochlubit Vašim dílem. Dobírková služba Niťárny funguje spolehlivě a v nejkratší možné době uspokojí Vaše požadavky.
Využíváme této příležitosti, abychom Vás, věrné zákazníky a všechny naše bý- valé pracovníky a kolegy z branže, pozvali na den otevřených dveří v Niťárně Česká Třebová, který se uskuteční v pátek 18. června tohoto roku. Přijďte si prohlédnou jedinečnou technologii na jednom z posledních míst v Čechách na výrobu vyšívacích, háčkovacích, látacích a pletacích přízí.