Českotřebovský deník 153/2010  (27.5.)                                 

Zprávy z regionu                                                                      

Hejtman  půjde do volební místnosti v pátek odpoledne                                                                                                            
Moravská Třebová (27. 5. 2010) – Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek půjde volit v pátek 28. května v Moravské Třebové. Volební lístek vhodí do urny společně s manželkou  ve volební místnosti v ZŠ Palackého. 

22. Sněm hospodářské komory Pardubického kraje  se konal ve čtvrtek 27. 5. v nově otevřeném a rozšířeném hotelu - kongresovém centrum "Jezerka" poblíž přehrady Seč za účasti hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka

Slavnostní otevření Kongres hotelu Jezerka                                                                                                                              

SEČ – ÚSTUPKY - Při příležitosti konání 22. celorepublikového sněmu Hospodářské komory České republiky, který se uskuteční ve čtvrtek 27. května 2010, proběhne před touto akcí slavnostní otevření Kongres hotelu Jezerka. Kromě významných podnikatelů a průmyslníků z celé České republiky včetně prezidenta hospodářské komory ČR Petra Kužela bude k dalším významným účastníkům akce patřit hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a zástupci Destinační společnosti Východní Čechy.
Hotel Jezerka na Seči Ústupkách prošel v uplynulých dvou letech razantní rekonstrukcí, celkovou změnou image a výrazným rozšířením nabízených služeb. Do hotelu bylo investováno více než 120 milionů korun. Část prostředků ve výši 44 milionů korun bylo ze zdrojů Evropské unie, z fondu pro regionální rozvoj. V rámci investice byla zvýšena a zkvalitněna lůžková kapacita hotelu, vystavěn moderní konferenční sál s kapacitou až 350 osob a další menší sály a učebny vybavené moderní kongresovou technikou. Od roku 2005 je hotel vybaven vnitřním a venkovním bazénem, squashovými kurty, tenisovými kurty, saunami, vířivkou, horolezeckou stěnou atd. Přístavbou došlo k rozšíření parkoviště a pro využití volného času hostů byla ke stávajícím aktivitám, které hotel nabízí, vybudována střelnice a golfový simulátor. Od poloviny března tohoto roku je hotel provozován ve zkušebním provozu. Za posledních 5 týdnů zde již bylo ubytováno téměř 4500 hostů. Ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce činí nárůst příjezdů sto procent. „Jednalo se především o hosty firemních akcí, konferencí, seminářů a školení. Délka jejich pobytu je obvykle jedna noc, pouze menší část hostů přenocuje v tomto období déle. V současné době se zaměřuje naše pozornost na obsazení letních rekreačních pobytů. V minulých letech byla obsazenost hotelu za měsíce červenec a srpen kolem 98% a tyto hodnoty jsou pro nás cílové i v tomto roce, kdy vzrostla kapacita o 70 % na celkových 96 pokojů s celkovým počtem lůžek 236,“ říká ředitel hotelu Jaromír Paulus. Hotel v současné době patří k největším v Pardubickém kraji a s rozsahem nabízených služeb, sportovních a volnočasových aktivit také k nejvýznamnějším hotelům Východních Čech. Se svým počtem 52 zaměstnanců je v současné době také významným subjektem na trhu práce. „Toto číslo pravděpodobně ještě vzroste během letních prázdnin, kdy posílíme své řady o sezónní pracovníky,“ uzavírá Jaromír Paulus.

V letohradském Muzeu řemesel  proběhla ve středu 26.5. u oběda pracovní schůzka za účasti hejtmana Radko Martínka, podnikatele a majitele tohoto objektu pana Pavla Tacla a také  radního za Pardubický kraj zodpovědného za cestovní ruch pana Miloslava Stejskala. Téma: financování cestovního ruchu, jak přilákat klientelu, zákony omezující podnikání v tomto oboru a budoucnost ...  Další zastávkou byla střední průmyslová škola. Jednání bylo na téma nově zatepleného pláště budovy - tedy energetických úspor a celkově o financování školy, Dále následně proběhlo setkání s učiteli školy a jejich dotazy směřovaly k naplněnosti tříd, kvality výuky, špatných mzdových podmínek učitelů, dále zazněl dotaz ohledně "státních maturit" apod.

Návštěva OEZ Letohrad. jde o  dynamicky se rozvíjející firmu - zabývající se výrobou jističů a chráničů. Tyto výrobky jsou určeny jak do domácností, tak se vyrábí i vysokoproudové prvky do výrobních hal a rozvodných sítí ... provozy firmy se staly cílem návštěvy hejtmana Radko Martínka a jeho doprovodu ve středu 26.5.

Slavnostní otevření cyklostezky Letohrad - Žamberk                                                                                                             

Dále pan hejtman Radko Martínek včera otevřel spolu s ostatními hosty slavnostně novou cyklostezku vedoucího z Letohradu do Žamberka, nebo obráceně ze Žamberka do Letohradu  První cyklisté projeli ve středu 26. května pětikilometrový úsek mezi Žamberkem a Letohradem. Cyklostezka, která byla  vybudována za  dvanáct měsíců a stála 37 milionů korun, zvýší zejména bezpečnost cyklistů při cestě do zaměstnání. Uvedl to při slavnostním zahájení předseda svazku obcí Orlicko Miroslav Wágner.  „Silnice mezi oběma městy je velmi frekventovaná a jízda se stávala pro cyklisty stále více nebezpečná, ulehčí se také řidičům automobilů,“  řekl starosta Letohradu Petr Fiala, proč se svazek obcí Orlicko pustil do stavby cyklostezky.  Nejdéle trval výkup pozemků od soukromníků,  a to tři roky.   Mezi cyklisty, kteří projeli novou trasu spojující Žamberk s Letohradem, byli také představitelé krajské samosprávy. Do sportovního dresu se oblékl hejtman Radko Martínek, náměstek Roman Línek i radní zodpovědný za cestovní ruch Miroslav Stejskal. „Před rokem, kdy jsme poklepali základní kámen v Lukavici,  jsme vyslovili přání, aby cyklisté regionem jenom neprojížděli, ale utratili zde také nějaké peníze,“ připomněl hejtman slavnostní okamžik, kdy poukazoval na to, že je potřeba myslet také na infrastrukturu cestovního ruchu. Manažer Sdružení svazku Orlicko Antonín Fiala uvedl, že cyklostezku postavili z dotačního  titulu bezpečnost dopravy do zaměstnání, proto  nebylo možné, aby zde postavili nějaký kiosek.  „Stezka  je příležitostí pro podnikatele, aby nabídli turistům své služby,“ řekl.  A první zájem již zaznamenali. Cykloturisté se občerství v lukavické hospodě, na kterou odkazují informační tabule, nebo u soukromníka.  Cyklostezku uhradily z evropských fondů a za příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury, obce Letohrad, Žamberk a Lukavice přispěly částkou pět milionů korun.  (mag)
 
 
Firmy na Moravskotřebovsku si vedou  dobře                                                                                   


Některé výrobní společnosti v Pardubickém kraji si vedou velmi dobře jako třeba výrobce sanitární techniky Roltechnik v Třebařově, mlékárenská firma Miltra v Městečku Trnávka nebo Armaturka Vranová Lhota. Přesvědčil se o tom hejtman Radko Martínek v úterý 25. května, kdy podniky navštívil. 
Jak se daří, pánové ve složité situaci, kdy se moc nestaví?“ zeptal se hejtman vedení významné  české firmy Roltechnik, kde vyrábějí široký sortiment sprchových koutů, zástěn a hydromasáží. „Nestěžujeme si, rýsují se další obchody. Dříve jsme se orientovali více na  východ, dnes máme odbyt v Německu a Francii,“ odpověděl obchodní manažer podniku Adam Zelinka.  Přední evropská firma, která hospodaří v černých číslech,  sídlí v Třebařově, malé obci na Moravskotřebovsku. Vedení Roltechniku vychází dobře se starostou  Martinem Drymlem, s nímž v současné době řeší  rozšíření příjezdové cesty ke společnosti.
Ceny mléka šly nahoru a odbyt je dobrý, hlásí mlékárna Miltra v Městečku Trnávce, kde si letos připomínají 110 let od založení. Ředitel společnosti Lumír Grossmann má jasný cíl, jak chce dosáhnout větší prosperity:  „Zvýšíme chov vlastního stáda krav, budeme intenzivněji jednat s bankami  a pracovat na kvalitních produktech.“ S hejtmanem hovořil také  o tom, jak bude vypadat české zemědělství v roce 2013, kdy končí evropské dotace, o prosperitě podnikových prodejen, kde ověřují nové výrobky, a o nákupu regionálních potravin pro krajská zařízení.  Pro Vranovou Lhotu  je požehnáním  Armaturka, kde lidé z   obce na hranici Pardubického a Olomouckého nacházejí zaměstnání. Práce mají podle ředitele Josefa Friedla relativně dost. Postavili novou obráběcí halu a doplnili  výrobní sortiment o komponenty pro energetiku.   Hejtman ocenil, že Armaturka Vranová Lhota  podporuje  vybrané děti svých zaměstnanců, pokud studují profese jako je obrábění, a také jim nabízejí uplatnění po škole.  „Stipendia jsme zavedli také na vybraných technických oborech a osvědčila se,“ řekl  hejtman, že se Pardubický kraj  snaží stejným způsobem motivovat vycházející žáky, aby si vybrali některý ze strojírenských oborů. (mag)
Mezinárodní setkání zemí Visegrádské čtyřky k projektu „Podpora integrity rodin ohrožených sociálním vyloučením a jejich místo v měnící se Evropě“ 

Evropský hospodářský a sociální výbor vypracoval v roce 2009 dokument  Program pro Evropu – návrhy občanské společnosti. Výbor prostřednictvím tohoto programu vyzývá evropské instituce, členské státy, politické a sociální činitele, a tím i občany Evropské unie, aby zajistili, že prioritní jsou evropské, a ne pouze národní otázky. V době, kdy jsou všechny evropské země zapojeny do diskuse o hospodářské a finanční obnově, je to mimořádně důležité. V tomto kontextu se realizuje projekt Podpora integrity rodin ohrožených sociálním vyloučením a jejich místo v měnící se Evropě.  Hlavním partnerem je SKOK, o. s. - sdružení nestátních neziskových organizací (NNO), které poskytují sociální a zdravotně sociální služby v ČR, zapojeny jsou NNO ze Slovenska, Polska a Maďarska. Většina z nich jsou organizace patřící do Evropské sítě proti chudobě (EAPN).
„Je obvyklé, že projekty podporované z evropských strukturálních fondů se zabývají např. problematikou zaměstnanosti, vzdělávání, ohrožených dětí. Tento projekt klade důraz na celistvost rodiny jako důležitý faktor, který brání před chudobou a sociálním vyloučením. Projekt je  inovativní také tím, že zve lidi se zážitkem chudoby a sociálního vyloučení, aby se otevřeli vůči svému okolí a společně hledali východiska z obtížných životních situací“, říká Milena Černá, čestná předsedkyně  SKOK, o. s.
Projekt se zatím realizoval formou národních setkání v Brně, Varšavě, Budapešti a Bratislavě, kterého se účastnili všichni partneři. Každé z těchto setkání mělo za úkol nechat promluvit nejprve rodiny ohrožené sociálním vyloučením („Říci to vlastními slovy“) a posléze odborníky („Dejme hlavy dohromady“) na dané téma. Ve dnech 27. – 28. května 2010 se v Brně uskuteční mezinárodní setkání, v němž se opět setkají rodiny a experti ze zemí Visegrádské čtyřky. Na setkání měl vystoupit veřejný ochránce práv JUDr. Otakar Motejl. Vzhledem k jeho nečekanému odchodu jej zastoupí paní RNDr. Jitka Seitlová. Hlavním cílem mezinárodního setkání je přednesení poznatků z jednotlivých zemí Visegrádské čtyřky a jejich vzájemné porovnání metodou otevřené metody koordinace. Do měsíce vyjde publikace, která zveřejní poznatky ze setkání, která v rámci projektu proběhla. Vedlejší cíl představuje zahrnutí nově získaných poznatků do strategických plánů, které se připravují pro období 2011 – 2013 ve všech členských státech EU, zejména do Národního akčního plánu sociálního začleňování (NAPSI) a do Národního akčního plánu k transformaci a sjednocení péče o ohrožené děti.

 

 
Stavbu průtahu obcí Spojil na Pardubicku zastavil státní fond                                                                                                  

Pardubice (21. 5. 2010) -  Průtah obcí Spojil (III/2982 Spojil – průtah) byl zařazen do seznamu akcí Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro rok 2008. V průběhu roku Státní fond dopravní infrastruktury zastavil  financování staveb v Pardubickém kraji.  „Bohužel Státní fond dopravní infrastruktury zastavil financování,   v důsledku kterého nebylo realizováno deset projektů v celkové výši 149,6 mil. korun. Tento finanční výpadek nebylo možné nahradit finančními prostředky Pardubického kraje,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý. „Co se týká přijetí dalšího úvěru na financování silniční infrastruktury je zcela logické, že při současné ekonomické situaci je nutné vyhodnotit vývoj daňových příjmů v delším časovém období, což nám lépe umožní posoudit finanční možnosti kraje a rozhodnout o přijetí či nepřijetí úvěru. Realizace dalších investičních akcí v silničním hospodářství není v současné době možná, neboť Pardubický kraj v této oblasti nemá žádné volné finanční prostředky. Všechny jsou vázány na již rozestavěné akce, evropské projekty a spolufinancování státních dotací,“ dodal náměstek Jan Tichý.  Současná ekonomická situace vyžaduje bedlivé zvážení podmínek pro přijetí případného úvěru na financování dopravní infrastruktury z hlediska delší časové perspektivy. Pardubickému kraji za poslední dva roky klesly vlastní příjmy o téměř 400 milionů korun.   (mag)     
 
Chrudim a Bambiriáda k sobě patří                                                                                                    

Chrudim (20. 5. 2010) –  Třídenní krajská přehlídka občanských sdružení dětí, mládeže  a středisek volného času Bambiriáda 2010 začala ve čtvrtek na letním koupališti.  Zahájení pojali pořadatelé netradičně. Děti připravily pro politiky kvíz, aby  je vyzkoušely,  jak dobře se orientují v pohádkách. Teprve potom je pustily na prohlídku areálu, kde si každý z nich mohl vybrat aktivitu, které by se chtěl věnovat. 
 „Chrudim a Bambiriáda k sobě patří,“ je přesvědčený  hejtman Radko Martínek. V  pracovním programu si vyčlenil dostatek času, aby si mohl prohlédnout všechny stánky a zastavit se tam, kde se  dobře bavil. Sledoval roztančené děti, řemeslnou dovednost Keltů z Nasavrk a se zaujetím pozoroval vodní záchranáře, kteří předváděli  záchranu  tonoucího. „Je skvělé, že se děti a mládež schází každý rok v Chrudimi, kde pro ně lidé z neziskové organizace Altus připravují vynikající program  i zázemí,“ vyzdvihl hejtman práci dobrovolníků.   Slíbil, že Pardubický kraj bude přehlídku i nadále podporovat.  
Na stránkách občanského sdružení Altus www.altus.cz je uvedena základní charakteristika akce, která vede k aktivnímu  a nekonzumnímu využívání volného času. Bambiriáda je   galapřehlídkou volnočasových aktivit nabízených sdruženími dětí a mládeže a středisky volného času v celé České republice. Jedním z cílů Bambiriády je poukázat na význam sdružení dětí a mládeže pro aktivní a nekonzumní využívání volného času. Rodičům nabízí Bambiriáda setkání s nabídkou široké škály aktivit pro děti v jejich městě a regionu. Bambiriáda je jedinou příležitostí jak uvidět, slyšet a vyzkoušet téměř vše, co se v regionu pro děti a mládež podniká a připravuje.

 

Čtyřproudová silnice zrychlí cestování mezi krajskými městy                                                                

Silnice  I/37, která je významnou dopravní tepnou mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, bude mít do roku 2011 čtyři proudy. Slavnostním poklepem na základní kámen zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR ve čtvrtek 20. května výstavbu posledního, šestikilometrového úseku mezi Hrobicemi a Ohrazenicemi. Začátek stavby navazuje na  dokončený úsek silnice od Pardubic do Ohrazenic  u mimoúrovňové křižovatky.  „Začíná stavba posledního úseku důležité čtyřproudové komunikace, která  propojí  obě krajská města. Přirozeně tak vytváříme ekonomickou sílu významnou v rámci celé republiky,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek při slavnostním zahájení stavby silnice první třídy.  „Rád bych viděl, kdyby se výsledně podařilo budované čtyřpruhové spojení Hradce Králové a Pardubic a časem i Chrudimi překvalifikovat na rychlostní nebo zde alespoň povolit rychlost z 90 na 120 či 130 km v hodině. Prospělo by to nejen rychlejšímu bezpečnému spojení, ale i ekonomické atraktivitě centrální části východních Čech,“ dodal náměstek hejtmana Roman Línek. Modernizace silnice je spolufincována z evropských fondů. Ředitelství silnic a dálnic zaplatí za úsek dlouhý 6,4 kilometru celkem 647 milionů korun. (mag, mva)

 

Parková zahradní železnice v Brně zahájila provoz                                                                                                                    

V sobotu 22.5. byla otevřena první etapa modelové železnice a parkové dráhy Olympia. Přijďte se kouknout. Začínáme jezdit dopoledne, oficiální otevření celého Olympia parku je ve 14:00. Park je situován v zadní části Olympia Brno, u dálnice D2, 5 km od Brna.
 
Návštěva školek v Litomyšli.                                                                                                                                                     

Pan hejtman si prohlédl "pouze" matečné rododendrony, odkud se zde ve školkách získává geneticky materiál pro prodejní verze. Některé rododendrony mají mnohaleté stáří a jejich barevná různorodost mi opravdu brala dech ..... Foto Luboš Kozel
 
 Prohlídka SOR LIbchavy                                                                                                                                                          

 
Dva významné výrobce autobusů v Pardubickém kraji navštívil v úterý 18. května hejtman Radko Martínek. S managementem společností SOR Libchavy a Iveco Vysoké Mýto hovořil o nízkonákladových autobusech a seznámil je s přípravou  integrovaného dopravního systému dopravy v kraji.   „Hlavním kritériem pro nákup autobusů je co nejmenší rozdíl mezi tržbami a provozními náklady,“ specifikoval hejtman Radko Martínek základní požadavky, jaké dopravní prostředky by měly vozit cestující v Pardubickém kraji. Firma  SOR Libchavy, která je druhým největším českým výrobcem,  vyrábí autobusy podle vlastní konstrukce jak pro městský provoz, tak klasické linkové nebo turistické.  Hejtmanovi představili nejmenší komerční autobus vhodný pro méně frekventované regionální tratě.  Společnost inovuje  výrobní program pomocí evropských fondů. Vysokomýtská nadnárodní společnost  Iveco Czech Republic je druhý největší evropský výrobce autobusů.  Třikrát získala titul Největší zaměstnavatel v Pardubickém kraji a v roce 2006 obdržela ocenění Podnik roku 2006 v českém automobilovém průmyslu.