Českotřebovský deník 155/2010 (28.5.)                              
ZUŠ V DOMOVĚ U STUDÁNKY                                                                                                                                       


Dne 28. května 2010 vyjela za krásného slunečného rána skupina učitelů a žáků Základní umělecké školy Česká Třebová do Anenské Studánky. Jejich cílem bylo zpříjemnit hudebním vystoupením páteční dopoledne klientům Domova u studánky. Posluchači se měli možnost zaposlouchat do tónů flétny, houslí, akordeonu, el. kláves a kytary. Výkony účinkujících ocenili srdečným potleskem. Největší však obdržela Marienka Piknová, která v Domově u studánky bydlela a všichni ji dobře znají. Marienka navštěvuje naši ZUŠ šestým rokem a studuje hru na el. klávesové nástroje. Marie Piknová, Jarmila Holcová, Rudolf Fluksa, Karel Hampl, Andrea Bumbálková, Pavla Strouhalová, Mgr. Milada Hamplová, Kateřina Přívratská a Radka Mikulecká děkují za pozvání do Anenské Studánky a těší se na další setkání. 
 

Zloděj šperků polapen.                                                                                                                                                            

Zloděje šperků chycen  Pod rouškou tmy se v noci z úterý na středu vloupal neznámý pachatel do zlatnictví v České Třebové. „Rozbil výlohu, sáhl dovnitř a vytáhl vystavené stříbro. Na zemi po něm zůstaly tři stříbrné řetízky, které ztratil při útěku. Škoda na odcizených špercích byla vyčíslena na šest tisíc korun. Další šestitisícová škoda vznikla majiteli rozbitím výlohy,“ uvedla policejní mluvčí Eva Sichrová. Jen o několik hodin později kontrolovali policisté v Zábřehu na Moravě 33letého muže z Kolína. Našli u něho i šperky. Dalším šetřením se ukázalo, že stříbro s největší pravděpodobností pochází z českotřebovské krádeže.
A pak už šlo vše velmi rychle. „Policisté ve zkráceném přípravném řízení muži sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. Nyní mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Zajištěné stříbrné šperky budou v příštích hodinách vráceny majiteli,“ dodala Eva Sichrová
Kraj rozdělil adresně dar pro obce postižené povodněmi.                                                                                                    

Rada Pardubického kraje ve čtvrtek 27. května na mimořádném jednání projednala návrh konkrétních darů pro obce ve třech  kra jích postižených povodněmi. Půl milionů korun, které schválila v minulém týdnu, už zná své příjemce.  „Konzultoval jsem s hejtmany Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje, kdo podle jejich mínění potřebuje nejvíce pomoc. Dohodli jsem se, že Moravskoslezský kraj postihly povodně nejhůře, proto sem směřuje nejvyšší částka. Dvě stě tisíc korun pošleme do Jablunkova, Petrovic u Karviné a Bohumína,“ sdělil hejtman Radko Martínek, jaký klíč zvolili při rozdělování finančních prostředků. „Původní úvaha, že dar obdrží pět obcí, jsme přehodnotili. Podpoříme nakonec sedm obcí, kde živelní katastrofa způsobila značné materiální škody,“ dodal hejtman. (mag)
 
Závěr Ministerstva financí k přezkumu hospodaření Pk: Pardubický kraj hospodařil v roce 2009 dobře                        

Od roku 2004 trvale provádí přezkum hospodaření Pardubického kraje Ministerstvo financí ČR. Ne jinak tomu bylo i za rok 2009. Tento přezkum je povinný. Výsledná zpráva musí být součástí závěrečného účtu kraje, jehož výsledek bude projednávat v červnu krajské zastupitelstvo. "Ze zprávy Ministerstvo financí vyplývá, že nebyly zjištěny nedostatky. Neporušili jsme  rozpočtovou kázeň, účetnictví jsme vedli správně a průkazně, nepřekročili jsme působnost kraje stanovenou zvláštními předpisy. Formální pochybení byla naopak ihned řešena a odstraněna, případná rizika byla v průběhu dílčích přezkoumání ihned eliminována,“ shrnuje výsledek několikaměsíční kontroly náměstek hejtmana Roman Línek zodpovědný za finance a majetek.
Na základě těchto skutečností kontrolní skupina MF ČR ve zprávě konstatuje, že Pardubický kraj není povinen, ve smyslu ust. § 13 zákona č. 420/2004 Sb., přijmout žádná opatření k nápravě. „Pardubický kraj vždy patřil mezi kraje s nejmenší chybovostí a s nejlepší věcnou spoluprací. Za tento dlouhodobý trend kraj a jeho finančníci zaslouží pochvalu,“ konstatoval náměstek ministra financí Jan Málek, který v pondělí výslednou zprávu o přezkumu Romanu Línkovi předal.