Českotřebovský deník 156/2010  (29/10)                                
PODĚKOVÁNÍ MO ČSSD ČESKÁ TŘEBOVÁ                                                                                                                        

Vážení přátelé, Třebováci, dovolte nám, abychom Vám poděkovali za důvěru, kterou jste projevili ve volbách do Poslanecké sněmovny v našem městě. Za dané situace považujeme výsledek téměř 27% za mimořádné ocenění dlouhodobé práce pro naše město, které máme rádi. Vážíme si této podpory a určitě bychom chtěli v činnosti pro město nadále pokračovat, protože naším společným cílem musí být pokračování dynamického rozvoje nejen České Třebové, ale i okolních obcí.
S úctou   Ing. Jaromíra Žáčková, místostarostka města 
JUDr. Martin Netolický, člen krajského zastupitelstva a poradce hejtmana
 
Jací poslanci budou v Parlamentu zastupovat Pardubický kraj                                                                                                

Stejně jako v minulém volebním období to bude desítka poslanců, změní se však složení a to velmi podstatně.  Za ODS to bude trojice Mgr. Jan Čechlovský, Ing. Radim Jirout a Jaroslav Martinů, za ČSSD  Ing.  Miroslav Váňa, Václav Neubauer a JUDr. Jan Chvojka, Za TOP09 Pharm Dr Jiří Skalický, Ph.D. a Prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D., za KSČM  Bc. Květa Končická a za Věci veřejné MUDr. Stěpánka Fraňková.
 
Je však otázka, zda je tato sestava definitivní, zda nedojde k nějakému odstoupení. Uvádí se např. i to, že Štěpánka Franková, náměstkyně pardubického primátora a pardubická  krajská zastupitelka  Za Koalici pro Pardubický kraj by ráda zaujala pozici primátora města Pardubic  po podzimních komunálních volbách. Už nyní sedí na dvou židlích jako zastupitelka města Pardubic byla zvolena za Sdružení pro Pardubice)  a krajská zastupitelka (Koalice pro Pardubický kraj). K tomu nyní přibyla i židle třetí v poslanecké sněmovně  za stranu Věci veřejné. Štěpánka Franková tedy dokáže v různých zastupitelských sborech zastupovat současně hned tři strany?   
 
Dveře sněmovny tak zůstaly uzavřeny např. pro dosavadní  poslance ODS Jiřího Čepelku, Daniela Petrušku a Ing. Ladislava Libého (a jistě i Ing. Alenu Páralovou, která už ani za ODS nekandidovala), v lavicích sněmovny nezasedne ani dosavadní poslanec KSČM Soušek, bývalý lidovec (a pozdější přeběhlík k TOP09) Pavel Severa, z kandidátky ČSSD s nevybojovala místo v poslaneckých lavicích ani Mgr. Ladislava Zelenková a Miloslav Soušek. Kroužkování kandidátů tedy mělo na výsledek voleb velký vliv.  Tak třeba na kandidátce ČSSD získal druhou pozici a tedy i mandát až poslední 19. kandidát JUDr. Jan Chvojka, také na kandidátce ODS bodovali kandidáti z 16. místa Ing. Radim Jirout a18. místa Jaroslav Martinů. Možná proto, že kandidátky se tvořily před hodně dlouhou dobou a nevyjadřovaly aktuální situaci a náladu voličů příslušných stran. Výsledek voleb v ODS možná také odráží neutěšenou situaci v pardubické organizaci ODS, která byla dostatečně medializována. Myslím také, že se projevila úcta ke vzdělání, 8 z deseti zvolených poslanců má vysokoškolský diplom.  
 
Preferenční hlasy Třebováků 
Jaroslav Zedník  3510, Václav Cempírek 3613,  Ing. Jiří Kubínek  Ing. 1622, Ing. Jiří Špička 2475 Ing. Jaromíra Žáčková 2126, RNDr. Vlastimil Hruška 2436, Ing. Jiří Vencl, Ph.D.171. Přes 5% preferenčních hlasů se dostal  Jaroslav Zedník  a Václav Cempírek, mnoho nechybělo také ani RNDr. Vlastimilu Hruškovi na kandidátce ODS, kde ze  její původní "architektury" nezůstal kámen na kameni. Stačilo přidat 240 kroužků ke jménu Dr. Hrušky a Česká Třebová měla poslance dva. Nic nepomohly volební automobily s velkými snímky čelných kandidátů. Vlastimil Hruška získal proti minulým volbám v roce 2006 bez billboardů a další propagace trojnásobek preferenčních hlasů. Velké přesuny na kandidátkách pomocí kroužkování však také umožnil  celkový menší počet hlasů pro volební strany.
 
Lidovci propadli jako celek, v Pardubickém kraji se na 5% dostali, získali více (5,93%), přímo v České Třebové však získali jen 338 hlasů, t.j. 4,74%. Zajímavostí je v počtu preferenčních hlasů předstihla Věra Luxová (4830), Ing. Romana Línka (3144), třetí byl pak Petr Šilar (1472). Nikdo z nich ovšem v Parlamentu nezasedne.
 
Srovnání výsledků voleb s rokem 2006. Rozšířilo se spektrum volitelných stran (přesto někteří říkali že nemají koho volit). Dvě nové strany TOP09  a VV odebraly ostatním cca 2200 hlasů, což spolu s o něco nižší volební účastí  způsobilo ostatním citelné ztráty:  Současný dosažený výsledek je tak jen zlomkem výsledku před čtyřmi lety: ČSSD získala  49,6%  hlasů roku 2006, ODS dokonce jenom třetinu, tedy 34,4% hlasů roku 2006, KSČM ztratila relativně nejméně, když dosáhla 68,3% roku 2006, KDU-ČSL dosáhla 53,3% výsledku roku 2006 a nejhůře dopadla Strana zelených, která  zcela "vyšla z módy" a získala jen 98 hlasů, t.j. 17,9% výsledku roku 2006.