Českotřebovský deník  158/2010 (31.5.)                                 
Českotřebovský zpravodaj - červen  v prodeji.                                                                                                                           

 Určité problémy mají občané, kteří si kupovali Českotřebovský zpravodaj na Staré Lhotce, protože zde je nyní uzavřena jediná prodejna potravin paní Klimešové a je nabízena k pronájmu. Další pokračování prodeje vidím skepticky, pokud se nepodaří zajistit ekonomickou rovnováhu pro majitele objektu, těžko to zajistí někdo další, který by měl navíc platit nějaký nájem.  je to přímý důsledek globalizace a léčby problémů pomocí supermarketů s poněkud nižšími cenami. Pokud tedy raději jezdí občané Lhotky  nakupovat jinam, nemohou se divit, že zde nebude prodejna potravin otevřena, byť měla dosud mnoho zvláštností. třeba dobrou polohu u silnice a blízko cyklostezky,  také víkendový prodej a neuvěřitelnou otevírací dobu  od 7 do 19 hodin.  Aby občané ze Lhotky nepřišli o možnost  koupit Českotřebovský zpravodaj zvažuji dvě možnosti: umístit jeho prodej na benzinovou pumpu na Špici (závisí na souhlasu nájemce) a současně rozšířit  zasílání přímo dom schránek  občanů. Stačí napsat SMS zprávu na telefon 604 685 835 a uvést svoji  doručovací adresu. Výtisky zpravodaje budou doručovány od příštího měsíce, úhrada bude provedena dodatečně až v závěru roku (v prosinci) současně s předplatným, aby nevznikly zbytečné komplikace.

 

Poděkování  za záchranu malé holčičky                                                                                                                                      

Děkujeme paní, která se na dětském dni 29.5.10 v Javorce podílela při záchraně malé holčičky, která spadla do vody. Holčička je díky Vám zdravá a moc Vám touto cestou děkujeme. Rodiče   Děkuji Z. L.

Návštěva dětí ze Svitu na konci května                                                                                                                                      


V posledním týdnu měsíce května se uskutečnila návštěva dětí ze Základní školy  Komenského ze Svitu.Učitelé a děti ze Základní školy Habrmanova připravili pro své protějšky velice zajímavý program s výchovnou tématikou. Děti společně strávily necelý týden v Praze, kde kromě poznávání památek  pro ně byl připraven i výukový program, zaměřený  na rukodělné aktivity. Dle vyjádření učitelů zejména tyto praktické dílny děti velice zaujaly a v rámci košíkářské výuky si mnozí odvezli opravdu pěkné výrobky.  Na závěr pobytu slovenských dětí byly  obě skupiny dětí s učiteli slavnostně přijaty na českotřebovské radnici. Paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková za vedení města velice ocenila spolupráci obou ředitelů těchto škol, díky které se partnerství mezi našimi městy realizuje v praxi.  Je potěšitelné, že právě díky loňské a letošní výměně se uskutečnilo i několik soukromých návštěv v době prázdnin mezi dětmi těchto škol.

 

AKTUÁLNĚ z fotbalu                                                                                                                                                                  

 "A" mužstvo poprvé v jarní části krajského přeboru prohrálo a to ve Svitavách 4:3,  "B" mužstvo podlehlo  Vysokému Mýtu "B"  3:1
utkání dorostu v Jablonném bylo odloženo, starší žáci deklasovali Pardubice 7:0,  mladší žáci v souboji o 1.příčku prohráli 3:0 v Pardubicích,  starší žáci B vyhráli v Moravské Třebové 3:0,  mladší žáci B remizovali se stejným soupeřem 3:3
 
Program příštího víkendu:                                                                                                                                                           

V sobotu: "A" mužstvo přivítá od 17:00 tým Stolan,  předzápas obstará dorost od 14:45 s Morašicemi. Od 9:00 a 10:45 hrají starší a mladší žáci B s Prosečí.  V neděli: "B" mužstvo hostí Pomezí od 17:00,  starší žáci hrají s Horním Újezdem od 13:30 a
se stejným soupeřem hrají i mladší žáci od 15:15 
Poděkování lidem v Pardubickém kraji                                                                                                                                     

 Chtěl bych poděkovat vám, občanům, kteří jste přišli k parlamentním volbám. Váš hlas je signálem i pro nás, krajské politiky.     Prioritně musíme posoudit, co děláme  dobře a co špatně, a budeme z toho vycházet v další práci pro Pardubický kraj. Vaše zájmy budeme i nadále hájit tak, jak nejlépe to bude možné.                                          Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje
 
Čtyřicet pozemků převedeno městu Svitavy                                                                                                                              

Svitavy, 31. 5. 2010 – ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Svitavy (Územní pracoviště Hradec Králové), bezúplatně převedl městu Svitavy 40 pozemků v katastrálních územích Svitavy – předměstí a Čtyřicet Lánů. Jednalo se o 32 pozemků, které jsou zastavěny místními komunikacemi ve vlastnictví města Svitavy. Další bezúplatně převedené pozemky se nacházejí v areálu Základní školy Svitavy (ul. Felberova) a mateřské školy na sídlišti Lány, některé jsou součástí městské zeleně.  Úplatným i bezúplatným převodem pozemků v okolí Multifunkčního, kulturního a komunitního centra Fabrika umožnil ÚZSVM městu Svitavy vybudovat v této lokalitě pěší zónu.  
Abilympiáda: příklad krásného přístupu postižených k životu                                                                                                  


Dvoudenní národní přehlídka schopností osob se zdravotním postižením, kteří předváděli dovednosti v mnoha disciplínách z oblasti řemesel i volnočasových aktivit, začala v pátek 28. května v ČEZ Aréně. Slavnostního zahájení se zúčastnili hejtman Radko Martínek, jeho náměstek Roman Línek a radní zodpovědný za sociální oblast Miloslav Macela.  „Abilympijské hnutí má v Pardubickém kraji tradici. Je příkladem, že  postižení lidé dokáží  přes svůj handicap velké věci. To, že jsou  ve svém oboru nejlepšími z nejlepších, jistě zvedá jejich sebevědomí,“ řekl   hejtman Radko Martínek.  „Pro diváky je pak návštěva abilympiády příležitostí, jak lépe poznat handicapované a jejich přístup k životu.“  Pro osmnáctý ročník bylo vypsáno 38 disciplín, v ČEZ Areně se jich uskuteční jedenadvacet, proti loňskému roku o jednu méně. Celkem pořadatelé evidují 96 soutěžících, mnozí z nich využili možnosti a přihlásili se do dvou disciplín.  Nejvíce obsazenými jsou aranžování suchých květin a vyšívání, kde bude o vítězství usilovat dvanáct soutěžících, o dva méně pak má studená kuchyně.

Přijeďte na Brněnský autosalon                                                                                                                                           


Zde osobně poznáte naše nejnovější modely v národní premiéře, prožijete skvělý den s programem pro všechny
generace a potkáte hvězdy českého rallye šampionátu? Od 5. do 10. června v expozici Škoda Auto — jedné
z nejrozsáhlejších v rámci brněnského Autosalonu 2010.  Na sobotu 5. června jsme pro všechny majitele vozů Škoda připravili dárek: volný vstup na výstaviště. Stačí se na pokladně pouze prokázat klíčky od vozu Škoda.

Na co všechno se můžete těšit v naší expozici?
  •  nové modely Fabia a Roomster,
  •  TSI jízdy mezi pavilony P a Z — přijďte si o víkendu sami vyzkoušet přednosti motorů TSI,
  •  novinku v linii RS — vozy Fabia RS a Fabia Combi RS doplněné o závodní virtuální simulátor,
  •  unikátní svezení vozem Fabia RS ve 3D,
  •  dvojnásobné Auto roku 2010 v ČR v limitované edici Yeti Champion,
  •  zástupce řad Octavia a Superb,
  •  soutěžní speciál Fabia Super 2000 v barvách ŠKODA DELIMAX TEAMu,
  •  Škoda originální příslušenství, Škoda Service a Škoda originální díly.

Společně s automobily na vás v Brně čeká i bohatý doprovodný program. V sobotu od 11 hodin bude probíhat
autogramiáda
úspěšného účastníka Mezinárodního mistrovství ČR v rallye — ŠKODA DELIMAX TEAMu. V naší
expozici naleznete dále mimo jiné i mistra světa ve footbag freestyle, show bubeníků, exhibici bublinových triků
nebo také živé sochy v barvách Fabia RS.