GYMNAZISTÉ NA GLOBE GAMES 

„Vývoj kvality ovzduší v České Třebové podle pH srážek“                                                                     

Druhý květnový víkend  se ve Svitavách konaly  GLOBE Games. Bylo to podruhé, co se tato akce konala v Pardubickém kraji. V roce 2005 proběhly mezinárodní GLOBE Games v České Třebové. Pojetí akce se  od té doby trochu změnilo. Není to celoevropské setkání, ze zahraničních hostů se akce účastní Maďaři, Poláci a Slováci. Stále jde o setkání škol zapojených do programu GLOBE, který zkoumá životní prostředí, ale školy mezi sebou již nesoutěží. Důraz je kladen na spolupráci a představení výzkumné činnosti. Gymnázium Česká Třebová na GLOBE Games zastupovali v novinářské skupině Natálie Pecháčková, v tlumočnické skupině Pavlína Purkertová, ve výzkumném týmu Adam Ostruszka, Martin Menšík, Kristýna Tomášová a Dominika Kubištová. Novináři připravili v průběhu akce dvě vydání  GLOBE novin. Pavlína doprovázela delegaci školy z Polska, tlumočila do angličtiny.
Výzkumný tým si pro konferenci GLOBE  připravil prezentaci „Vývoj kvality ovzduší v České Třebové podle pH srážek“. Při přípravě této prezentace studenti zkontrolovali celkem 1596 dat týkajících se  pH  a množství srážek z měření, která jsou na gymnáziu prováděna v rámci programu GLOBE od roku 1997. Tato data porovnávali s údaji Českého hydrometeorologického ústavu a se staršími daty z České Třebové. K tomu byla využita měření z projektu Kyselý déšť z let 1993 a 1994. Nejstarším dokumentem, ze kterého byla získána data o měření pH deště, byla studentská práce Jaromíra Kováře z roku 1981. Studenti při přípravě prezentace prohledali stovky starých fotografií z archivu Karla Kubišty, aby vyhledali snímky komínů a kotelen. Díky spolupráci s Gustavem Dolečkem z firmy TEZA s.r.o získali konkrétní údaje o proměně kotelen a změnách v systému vytápění v našem městě.  Studentská prezentace  a její obhajoba byla na konferenci GLOBE  odbornou porotou velmi dobře hodnocena. Z výsledků studentských měření vyplývá, že kyselost srážek v našem městě se od 90. let snižuje z průměrných pH 4,5 v roce 1993 na pH 6,5 v současnosti. Tato hodnota svědčí o zlepšení ovzduší.
Součástí GLOBE Games zůstává celodenní terénní výzkum. Pracovalo se v šestičlenných týmech složených z žáků různých škol. Týmy procházely osm stanovišť, kde měly úkoly z hydrologie, pedologie, biometrie, meteorologie. Na festivalu GLOBE studenti Gymnázia Česká Třebová představili   svůj  pH stánek, v němž si mohli malí i velcí návštěvníci vyzkoušet měření kyselosti pomocí pH metru nebo šťávy z červeného zelí. O aktivitu byl velký zájem. Byla do dobrá propagace našeho gymnázia v sousedním městě.
Organizace GLOBE Games ve Svitavách byla výborná a účast na této akci povzbudila studenty do další činnosti.
Více na  Facebook http://www.facebook.com/pages/Zijte-GLOBE-Games/115476055130839