Posledním koncertem 48. sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová byl koncert vynikajícího mezinárodního tria  ve složení Dana Mimrová (flétna), Miroslav Vilímec (housle), Andeas Vykydal (klavír) 20. května. Koncert měl bohatý a zajímavý program a logickou strukturu.  Hudebníci si pozvání do České Třebové velmi považovali ač sami koncertují opravdu po celé Evropě a to především komorní skladby, Miroslav Vilímec také jako sólista s natočil 12 koncertů s Českou filharmonií.  Rakušan Andreas Vykydal, vystupuje jako sólista po celém světě a působí také úspěšně jako komponista. Určitou zajímavostí je také působené flétnistky Dany Mimrové, rodačky ze sousední Litomyšle také u nás v České Třebové, kde začínala hrát na flétnu jako žačka zdejší  hudební školy u p. Stránského. Byla jistě velmi úspěšná, již jako patnáctiletá zvítězila v celostátní (československé)  soutěži mladých talentů. Na svoje působení v České Třebové  Dana Mimrová na pana Stránského dodnes ráda vzpomíná, i když odtud pak odešla studovat konzervatoř do Brna. Proto také velmi stála o zaslání fotografií ze svého koncertního působení v českotřebovské Malé scéně.

Ke koncertu se vracím pro velký nával práce až s odstupem. Současně  však mohu zhodnotit celou 48. sezónu KPH, která dokázala dovést počet  realizovaných koncertů a ž k číslu 449. Ve skutečnosti jich bylo daleko více, vždyť jen na 12. ročnících Hudebního festivalu Antonína Bennewitze bylo dalších 60 koncertů, které se do tohoto výčtu nepočítají. Jde však o mimořádné koncerty KPH a jsou dalším a rozhodně nezanedbatelným obohacením kulturní sezóny v České Třebové. Ta vlastně ještě neskončila, čeká nás poslední odložený a to "velký" koncert Štefana Margity (tenor), Kateřiny Englichové (harfa) a Katariny Bachmanové (klavír)  ve čtvrtek 17. června ve velkém sále KC.. Možná by to měl být právě ten jubilejní "čtyřistapadesátý" hudební čtvrtek, zvláště, když bude mít právě tak  tak vynikající obsazení. na tento koncert se k nám do České Třebové chystají přijet formou organizovaného zájezdu i Ktruhy přátel hudby z dalších měst  z regionu  a věřím, že si jej tedy nenechají ujít ani "domácí" Třebováci. Jistě je nespornou výhodou, že červnová  koncertní nabídka  v České Třebové již není tak přeplněná, jako tomu bylo v uplynulých měsících.  Připomeňme teď ještě jak letošní sezóna (v říjnu 2009) začala. Přičinil se o to Komorní orchestr Quatro se sólistou Irvinem Endyšem (klarinet). Byly i další zajímavé koncerty, ze kterých nelze vynechat.  koncert  albánského violoncellisty Bledara Zajmi, nebo další velmi navštívený koncert Českého tria (Dana Vlachová (housle),  Milan Langer(klavír), Miroslav Petráš (violoncello)a vystoupení Markéty Mátlové (soprán)  a kytaristy Matěje Fremla.  příznivci Kruhu přátel hudby jsou  sice především příslušníci starší generace, ale postupně přece jen dochází k obměně, počet abonentů je stále mnohem vyšší než třeba v sousedním Ústí nad Orlicí. Mezi posluchači koncertů někdy marně hledám třeba učitele a samozřejmě také jejich žáky, také členy kulturní komise a kulturní pracovníky z jiných sektorů činnosti, jako by stáli (a podporovali) jen o ten sektor kulturní práce, kterou právě dělají. Píši to při vědomí toho, že V jiných městech  jsou podmínky pro takovou koncertní činnost ještě horší a vyšší návštěvnost  je jen na několika prestižních akcích. Z části se to ale týká i České Třebové.  Přijít na vynikající koncert  v České Třebové je problém, ale zajet na ten naprosto stejný zahraný v rámci Smetanovy Litomyšle je přece jenom asi jiný prožitek, byť za trojnásobné vstupné.... Toto neplatím jen pro koncerty vážné hudby,a le i pro další populární koncerty jinde vyhledávaných sólistů a skupin.  Nepodařilo se vyprodat koncert Olympiku, organizátorka  akce musela narychlo stornovat koncert skupiny No Name, který měla hrát právě dnes v neděli 30. května na zimním stadionu. Snad kdyby skupina zahrála na Týdnu sportu, tak se zdarma přijdeme podívat. Budeme muset počkat až na zářijové Vinobraní, tam No Name opravdu zahraje, ale zadarmo to zřejmě nebude... 

 Do další sezóny bych chtěl proto popřát českotřebovskému Kruhu přátel hudby  opět zajímavý program a hlavně  další nové posluchače a abonenty. Blížíme se k jubilejní padesáté sezóně a ta by pak měla být opravdu "na úrovni"...  (mm)

Fotografie z koncertu KPH dne 20. května 2010 v malé scéně: Dana Mimrová, Miroslav Vilímec, Andreas Vykydal