Tradice českotřebovského textilu stále žije                           

V „městě textilu“ Ústí n. O. skončila Perla  ve všech podobách, také u nás je na místě bývalé Primony (Perly, HPS) velké rumiště a opuštěné budovy…  Je tu však ještě Niťárna a na druhé straně města nyní působí v provozech bývalé Vitky, Mosilany, ÚZCHV a Spolsinu   společnost SINTEX, která drží textilní tradici  i v současných složitých podmínkách. Na přelomu roku zde došlo k organizačním změnám. Abych seznámil se současnou situací Třebováky, požádal jsem předsedu představenstva a výkonného ředitele a.s. SINTEX Jaromíra Kašpara o rozhovor.
 
Společnost SINTEX je prosperující českotřebovský podnik a přitom ji u nás ve městě možná mnoho lidí ani nezná. Jak byste tuto společnost představil?
Společnost vznikla v roce 1992, je to jedna z největších pletařských firem v ČR. Její výrobní základna je ve Skutči. Je zde  divize pletení,  konfekce a skladové hospodářství. Ve výrobním závodě pracuje cca 60 zaměstnanců. V České Třebové v areálu bývalého výzkumného ústavu pro zpracování chem. vláken v rekonstruované vile u hlavní silnice je ředitelství společnosti, ekonomika a obchod.  Tak to bylo až do závěru loňského roku, kdy došlo  k organizačním změnám.
 
Co přesně se stalo, jaké byly důvody změn? 
V závěru roku 2009 došlo k fúzi dvou sesterských společností Sintex, a.s a Spolsin spol. s r.o.
Firma SPOLSIN, spol. s r.o. zanikla ke dni 30.11.2009 bez likvidace a její aktiva i pasiva přešla na nástupnickou společnost  SINTEX, a.s. se sídlem Česká Třebová, Moravská 1078. Nástupnická společnost tímto přebrala veškeré podnikatelské aktivity a závazky zanikající společnosti a pokračuje plynule v realizaci stávajícího podnikatelského programu. Před fúzí pracoval Spolsin, s.r.o. s velkou ztrátou způsobenou finanční krizí a ztrátou některých významných odběratelů. Po spojení obou firem došlo k posílení finanční stability nové společnosti, rozšíření výrobního sortimentu, zefektivnění výrobního procesu a v neposlední řadě ke stabilizaci lidských zdrojů. Došlo samozřejmě k zeštíhlení a k zefektivnění provozu, celkem nyní  pracuje ve společnosti SINTEX  110 zaměstnanců.
 
V bývalém Spolsinu byla zřízena také výzkumná základna.
To souhlasí, zůstala zachována i v rámci naší společnosti a zajišťuje aplikovaný výzkum textilních vláken pro speciální použití. Spolupracuje s dalšími výzkumnými pracovišti EU i v rámci ČR, a proto také čerpá účelové vázané dotační prostředky. Pomáhá nám např. v naší úzké specializaci zaměřené na výrobu textilií antistatických, nehořlavých nebo odolných proti chemikáliím.  Obecně lze říci, že výrobky ze speciálních materiálů mají stále rostoucí trend a jenom tak se lze vymezit proti ataku asijského importu.
 
Jaký je Váš sortiment výroby?  
Naším hlavním sortimentem jsou zátažné pleteniny určené pro výrobu volnočasového oblečení jako jsou trička, mikiny, legíny apod. Dále vyrábíme úplety z fyziologických materiálů určené pro spodní funkční prádlo první i druhé vrstvy. Právě u tohoto sortimentu dochází k výrazné inovaci tím, že do výroby zařazujeme nově vyvinuté špičkové materiály. Např. v letošním roce byl český olympijský tým vybaven právě tímto funkčním spodním prádlem. Dalším segmentem neméně významným jsou výrobky určené pro speciální pracovní oblečení antistatické, fyziologickoantistatické, reflexní a další.
Dále se zaměřujeme na výrobu speciálních přízí, osnovních pletenin na dresy a vlajkoviny a  zmíněné speciální tkaniny. Doplňkovým programem je výroba svíčkových filtrů pro filtraci kapalin ve zdravotnictví, potravinářství a chemickém průmyslu.
Součástí našich podnikatelských aktivit je zkoušení textilií v akreditované laboratoři, která má sídlo v areálu České Třebové.
 
Jaké jsou hospodářské výsledky společnosti v roce 2010?
Naše hospodářské výsledky  za první čtyři měsíce letošního roku jsou příznivé a můžeme konstatovat, že došlo k mírnému oživení poptávky a s tím souvisejícím nárůstem tržeb. 
 
Máte také některé velkoodběratele? Firma se zaměřuje na účast ve výběrových řízeních a tendrech např. pro složky ministerstva vnitra a obrany ČR,  Hasičský záchranný sbor, Horskou službu a pokoušíme se prosadit s funkčním prádlem i u ČD. Výrobky určené pro pracovní oblečení se nám daří úspěšně prodávat i na zahraničních trzích zejména v německy mluvících zemích. Své výrobky dodáváme  také významným českým odběratelům jako jsou např.  Litex Litomyšl,  Ultrasport Svitavy, Alpine Pro, Draps Olomouc, Pietro Filipi,  Van den Berg, Evona Chrudim, Tomatex Otrokovice, Kerbo Jablonec  atd.
 
Jak využíváte areál bývalého Spolsinu, není pro Vás příliš velký?  Po sloučení společností jsme provedli restrukturalizaci a výrobu jsme účelně sestěhovali a neproduktivní zařízení zlikvidovali.Uvolněné prostory intenzivně připravujeme pro eventuální pronájem nebo prodej. Nebráníme se ani tomu, pokud se podaří najít perspektivní obor podnikání, prostory využít i pro vlastní potřeby. 
 
Máte novou podnikovou prodejnu… V prostoru bývalých kanceláří Spolsinu  jsme pro veřejnost  od začátku května otevřeli novou prodejnu umístěnou přímo v areálu bývalé společnosti Spolsin.  Naše výrobky zde nabízíme podstatně levněji než v maloobchodě. Vzhledem k tomu, že Sintex má i vlastní konfekční provoz a vyrábí pro renomované tuzemské i zahraniční firmy, najdete v naší prodejně pestrou paletu výrobků. Velmi silně je zde zastoupena i vlastní kolekce značkového fyziologického prádla pod značkou Saltman na bázi Coolmaxu, Coolmaxu Fresh, Thermolite a Thermocoolu. Sintex zde nabízí i vlastní kolekci lůžkovin a elastických prostěradel. V prodejně nabízíme také některé výrobky našich odběratelů.
 
Jaká je zdejší prodejní doba?
Po celý týden je otevřeno dopoledne od 10 – 12 hodin, odpoledne je v pondělí a středu otevřeno 12:30 – 15, v úterý a čtvrtek pak 13:30 – 17 hodin, v pátek od 12:30 – 14 hodin. Přímo v areálu je pro naše zákazníky zřízeno parkoviště.
 
Děkuji za informace - ptal se Milan Mikolecký

Společnost SINTEX, a.s. Česká Třebová představíme ještě na fotografiích:

          Budova podnikového ředitelství společnosti SINTEX, a.s.  Česká Třebová, Moravská ulice 1078
Příchod nebo i příjezd k budově prodejního skladu firmy = podnikové prodejny  v budově  býv. Spolsinu, s.r.o.
                      Interiér podnikové prodejny (prodejního skladu)  SINTEX, a.s. Česká Třebová
 
                             Vzorkovna obchodního oddělení firmy  SINTEX, a.s. Česká Třebová