Partnerská schůzka ve Wuppertalu byla úspěšná                

 
Čtvrtá partnerská schůzka v rámci projektu Comenius se uskutečnila ve dnech 25. – 29. dubna v německém Wuppertalu. Wuppertal je znám pro svůj netypický druh veřejné dopravy, kterým je schwebebahn. Město má 350 000 obyvatel a leží v průmyslové oblasti mezi centry jako je Kolín nad Rýnem či Düsseldorf. Pár dnů před odletem jsme měli vážné obavy a nezbývalo než doufat, že se sopka na Islandu uklidní. Naštěstí se letiště po celé Evropě během týdne otevřela , takže se všechny participující školy sešli tak, jak bylo domluveno.
Na setkání přijelo 50 učitelů a žáků z šesti evropských zemí. Žáci byli ubytováni individuálně v rodinách. Hned následující den studenti předváděli své prezentace. Někteří měli trému a není divu, když se celá oficiální část schůzky odehrávala v mnohem větší místnosti, než je běžná třída. Prezentace se zabývaly  financováním sportu a sportovních událostí, problematikou dopingu, korupce a chování fanoušků na stadionech.
Další den se konal mezinárodní fotbalový turnaj. Berufskolleg Barmen Europaschule pořádá už několik let vždy na jaře Dny Evropy. Turnaje se účastnilo 27 týmů z 28 zemí a hrálo se současně na 4 hřištích.
Navštívili jsme Kolín nad Rýnem, prošli se historickou částí města a prohlédli si katedrálu, která je nepřehlédnutelnou památkou viditelnou již z přijíždějícího vlaku.
Ve středu jsme se všichni vydali vlakem do Essenu, kde byl pro všechny účastníky připraven sportovní den u jezera. Už předem si každý vybral dvě z nabízených aktivit, jednu pro dopoledne a druhou pro odpoledne. Česká skupina se vybrala plachtění a kanoistiku. Počasí bylo opravdu nádherné a zážitky přibývaly velmi rychle.
Nakonec přichází vždy loučení, které bylo opravdu nechtěné. Během  těch několika dnů studenti získali spousty nových přátel a e-mailových kontaktů. 
                                                                                                                     Mgr. Helena Nerudová /koordinátorka projektu/