Zapomenutý sport v České Třebové                                       

                    

                    David Herclík                                                                                       Denis Dvořák          

Nejsem rozený třebovák a vím, že v České Třebové byl celkem populárním a oblíbeným sportem motorismus. Třebováci byli na své jezdce patřičně hrdi a pamětníci do dneška. Pořádalo se mnoho motoristických akcí, motokros v serpentinách, silniční závody ve městě, později ve Třebovici na „trojúhelníku“. Borci ze Třebové závodili i v automobilovém sportu a na motokárách. Třebováci jezdili motocyklové soutěže a dobře, zúčastnili se i šestidenní soutěže.      Některé, které jsem znal a jezdil za nimi jako divák bych chtěl vyjmenovat a ten kdo je znal, ať vzpomene taky  p. Pachl  p .Pácl, p. ing. Silbrník, p. Rybka, p. Vaňous st. i mladší, p. Synek, p. Hylák a z  Přívratu celá generace Eliášů, možná i další které jsem já neznal. Tito borci trénovali na svých tréninkových místech bez škod a v úctě k přírodě a svému okolí.     Dnes si samozvaní motokrosaři koupí stroje, jezdí, kde se jim to hodí. V lesích i mimo cesty, po poli, loukách, honí zvěř a všude dělají škodu na svých čtyřkolkách a motorkách. Ale na druhé straně nám v České Třebové rostou nové motokrosové talenty, o kterých nikdo neví a nikoho to snad ani nezajímá. Ani ve škole. Píše se o fotbalu, hokeji jiných sportech a o motorismu nic.
Žáci 8. a 7. tř. ZŠ Habrmanova David Herclík a Denis Dvořák se pravidelně každých čtrnáct dnů zúčastňují motokrosových závodů Poháru Vysočina MX Cup i některých jiných pohárových a republikových soutěží. S nimi jezdí pravidelně také Karel Melichar zvaný “Kódl“ na svůj věk je také víc než dobrý. Trénují organizovaně na tratích, kde si trénink řádně zaplatí, což není také levná záležitost, oproti“ černým sportovcům“. Oba kluci jezdí pod vedením svých tátů od útlého mládí, motorky oba milují a žijí motokrosem. Tátové motokrosu věnují většinu volného času i peněz, a že je to drahý koníček. Ve svých třídách se oba propracovali v Poháru Vysočina MX na úplnou špičku. Jen škoda, že mají málo fandů. Na závodech to každý sportovec potřebuje. Oba by chtěli pokračovat a účastnit se i mistrovství republiky, ale finančně to bude bez sponzorů těžké, no možná že se nějací najdou.
21. 5. 2010 se Denis zúčastnil i závodu družstev třebovských podnikatelů v motokárové hale v Litomyšli, na motokáře. Díky němu, vyhrál jeho tým mezi mnoha ostřílenými řidiči. I tady potvrdil svůj talent. Těmto mladým nástupcům tradice motorismu v České Třebové musíme přát hodně úspěchů, pevného zdraví, štědré sponzory a hlavně žádné nebezpečné pády.                           J. D.