CYKLO GLACENSIS 2010
 
Ve dnech 21. - 22. května 2010 uspořádal Region Orlicko – Třebovsko ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, mikroregiony Vysokomýtsko, Lanškrounsko, městy Choceň a Náchod, DSO Regionem Orlické hory a s okresem kladským 9. ročník mezinárodní cyklistické akce Cyklo Glacensis 2010. Tato akce zahajuje cykloturistickou sezónu, koná se s finanční podporou zúčastněných regionů a Pardubického a Královéhradeckého kraje. Osobní záštitu nad letošním ročníkem přijal vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj - KDU-ČSL), který se se svým kolem tohoto svátku cyklistiky zúčastnil i v letošním roce.
„Z Pardubic jsem jako cyklista zvyklý na rovinu. Při Cyklo Glacensisu to v česko-polském pohraničí ale bez kopečků nejde a tak se těším, že zde zanechám na každý kilometr více potu a energie než v rodných Pardubicích. Cyklo Glacensis je záběr, ale také legrace a setkávání s aktivními lidmi v malebných kulisách Orlických či v Polsku Bystrzyckých hor,“ popsal své zážitky Roman Línek. K pelotonu cyklistů se připojil na kole v místě bývalého hraničního přechodu Dolní Lipka – Boboszów, kde se  uskutečnilo setkání účastníků se starosty příhraničních měst Králíky, Červená Voda, Dolní Morava, Jablonné nad Orlicí a zástupci Medzylesie a Bystrzyce Kłodzke.
Akce se zúčastnilo 18 týmů startujících v pátek 21. 5. 2010 z 18 různých míst pořádajících českých a polských regionů - z českých měst se tradičně startovalo z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Chocně, Náchoda a Bačetína. V každém týmu jelo dvacet cyklistů se společným cílem ve Starem Gierałtowie v Polsku. Pro české cyklisty to znamenalo ujet cca 90 – 100 km.
V cíli se páteční večer sešlo na čtyři sta cyklistů, pro všechny zúčastněné byl připraven společenský večer s prezentací činnosti českých i polských pořádajících regionů. Tato spanilá jízda tak otevřela novou cyklistickou sezónu v česko-polském příhraničí.                                                 Foto Milan Richter