Sluníčkové děti  - akce drogérie dm      
Projekt SLUNÍČKOVÉ děti je zaměřen na edukaci dětí předškolního věku o správném chování při pobytu na slunci. V rámci aktivity navázala dm spolupráci s téměř 400 mateřskými školami po celé České republice a připravila ochranné balíčky péče o citlivou dětskou pokožku pro téměř 36.000 předškolních dětí.   Předání balíčků pro mateřské školky se uskuteční přímo v Č. Třebové v MŠ U Stadionu 31. května v 10 hodin  
 
Součástí dm filosofie je příkladné působení ve svém okolí, a proto se dm každoročně angažuje v oblasti sociální odpovědnosti firem. V roce 2010 připravila dm aktivitu, zaměřenou na edukaci dětí předškolního věku o správném chování při pobytu na slunci. V rámci aktivity navázala dm spolupráci s téměř 400 mateřskými školami po celé České republice a připravila ochranné balíčky péče o citlivou dětskou pokožku pro téměř 36.000 předškolních dětí.
Prevencí a osvojením si zásad správného chování při pobytu na slunci je třeba začít v co nejútlejším věku, a proto dm oslovila pro spolupráci mateřské školy. Po odborné stránce aktivitu podpořila cennými informacemi MUDr. Štěpánka Čapková z dětského kožního oddělení Fakultní nemocnice v Motole. Naše pokožka do sebe pojme až 80 % veškerého UV záření, kterému jsme vystaveni za celý život, během dětství a dospívání, tzn. do věku 18 let.  Pokožka kojenců a batolat je zatím příliš tenká a má jen velice malou přirozenou schopnost ochrany, protože zatím vytváří pouze nepatrné množství hnědého kožního barviva melaninu. „Slunce je k životu nezbytné. Právě sluneční záření umožnilo vznik života na naší planetě a má na člověka mnohé příznivé účinky. Podporuje tvorbu vitaminu D, který ovlivňuje kvalitu a tvrdost kostí. Slunce má nesporně vliv i na psychiku člověka, přispívá k duševní pohodě a zvyšuje celkovou tělesnou obranyschopnost. Neznamená to však, že při každé možné příležitosti vystavíme kůži svého dítěte slunečním paprskům. K tvorbě potřebného množství vitaminu D stačí vystavení  obličeje a rukou dennímu světlu (ne slunci) každý den po dobu 10 minut,“ vysvětluje MUDr. Štěpánka Čapková.
 
Slovo zní: prevence „Pokožka nám neodpustí žádnou chybu, které se při slunění dopouštíme, má dobrou „paměť“. Vědecké studie dokládají přímou spojitost mezi vznikem kožní rakoviny a expozicí slunečnímu záření v dětství, a to hlavně v první dekádě života. Nejnebezpečnější je spálení, ale i mírné zčervenání kůže je velmi riskantní. Zrádné je především prudké nárazové opalování, kdy je nepřipravená kůže náhle vystavena slunečnímu záření,“dodává dermatoložka. Velice důležitá je proto informovanost rodičů, pedagogických pracovníků i samotných dětí. Vědecké studie dokládají, že uvědomování si vlastního zdraví se vytváří v prvních deseti letech života. Je tedy nezbytné děti právě v předškolním a školním věku seznamovat nejen se správným chováním při pobytu na slunci, ale také se zásadami správné životosprávy obecně. Vzorem by měli být v každém případě rodiče, ale velkou roli hrají také pedagogičtí pracovníci v mateřských školách, kteří s dětmi tráví spoustu času a mají možnost jim základní principy prevence vštípit. 
 
Nejzákladnější pravidla chování na slunci shrnuje MUDr. Čapková:Kojence do jednoho roku zásadně přímému slunci nevystavujeme. Je třeba zvýšené opatrnosti i v polostínu. U batolat se řídíme zásadou: čím mladší dítě, tím kratší pobyt na přímém slunci. Slunění povolujeme maximálně 1 hodinu, jen naprosto zdravému dítěti, a to jen při pohybu, procházce a hrách. Nikdy malému dítěti nedovolujeme ležet nebo spát na přímém slunci. Nezbytná je pokrývka hlavy, nejlépe s velkým kšiltem k zastínění obličeje a očí. Maminky by při slunění neměly zapomínat na pravidelný přísun tekutin (nejméně 2 l denně). Aktivity na slunci nesmí spadat do poledních hodin, kdy je maximum slunečního svitu. Od 11 do 14 hodin se má dítě pohybovat jen ve stínu.“  Samozřejmě je vždy nutné zohlednit zdravotní stav dítěte a typ pokožky. Pokud má dítě světlejší pleť se sklony po pobytu na slunci červenat, musíme být obzvlášť opatrní. dm věnuje mateřským školám ochranné balíčky Každá prodejna dm oslovila ve svém okolí dvě mateřské školy a nabídla jim účast na aktivitě Sluníčkové děti. Cílem aktivity je především zlepšení informovanosti a prevence před škodlivými účinky slunečního záření. Ohlas byl obrovský: Zájem zapojit se do aktivity projevilo téměř 400 mateřských škol. 
 
Tyto vybrané mateřské školy obdrží od dm v květnu 2010 balíčky s opalovacími přípravky a informačním materiálem.  Každá třída dostane zdarma tašku s opalovacími přípravky určenými k ochraně dětí při venkovních aktivitách během jejich pobytu ve školce. Všechny produkty byly vybrány s ohledem na specifické potřeby dětské pokožky a vyznačují se výbornou snášenlivostí. dm vytvořila názorné edukační materiály, které mohou pedagogičtí pracovníci spolupracujících mateřských škol využít k vysvětlení pravidel správného chování na slunci pomocí brožury a ilustrovaných plakátů. Plakáty pomohou dětem tyto zásady pochopit hravou a nenásilnou formou. Díky tomu budou například vědět, že když si jdou hrát ven, mají si nasadit kšiltovku nebo klobouček, chránit si oči slunečními brýlemi a raději si hrát ve stínu než na přímém slunci.  Kromě toho obdrží od dm každé dítě, které navštěvuje mateřskou školu zapojenou do aktivity, vlastní balíček obsahující informační materiály a cestovní balení dětského mléka na opalování s ochranným faktorem 30. Informační materiál – brožura -  je určen především rodičům k tomu, aby ani doma nezapomínali na to vést své dítě k prevenci při pobytu na slunci.