Čtvrté stavění máje v Řetůvce                                                


V sobotu 1. května  v odpoledních hodinách se  prostranství  před hostincem „U Hasičů“ v Řetůvce, a to již  po čtvrté, zaplnilo těmi, kteří  chtěli být přítomni místní tradiční akci – stavění máje.
Hned v úvodu starosta obce ing. Pavel Bělovský připomněl původ této tradice, kdy v minulosti májky stavěli chlapci  u domů svobodným dívkám, o něž jevili zájem. A jelikož se dnes v obci „svobodných dívek nějak nedostává“, jak bylo připomenuto, chopili se této akce místní hasiči.
Jako první v odpoledním programu vystoupil Taneční orchestr ZUŠ Česká Třebová pod  vedením pana Milana Špičáka, aby jeho členové všem  přítomným, mezi nimiž byla vidět i řada známých tváří z našeho města, předvedli své  schopnosti a dovednosti. Konferování se velmi úspěšně chopila paní Jarmila Holcová, vyučující na naší hudební škole. Několik členů tohoto tělesa již rozšířilo řady další kapely, která asi po hodinovém vystoupení tento orchestr vystřídala – dechové hudby Řetůvanka. Její jméno je v poslední době v našem městě poměrně známé. Vždyť řada českotřebovských hudebníků je jejími členy.
Zkušený kapelník Řetůvanky Jiří Zeman, který je zároveň i  jejím zpěvákem, chvíli poté, kdy orchestr ZUŠ vyklidil pódium, přivítal všechny přítomné. A potom již kapela ukázala, co dovede. Valčík střídal polku, na řadu se dostal i pochod. Zazněla zde díla autorů  skutečně zvučných jmen. Ze všech jmenujme např.  Karla Vacka,  Jaromíra Vejvodu, Ladislava  Kubeše či  Františka Kmocha. Líbivé tóny Řetůvanky rozezpívaly mnoho přítomných. A tak se okolím nesly známé melodie o čtyřech párech bílých koní, o té, co už mě ráda nemá nebo o Aničce, co sedávala pod tou naší starou lípou.
Místní hasiči se také postarali o bohaté občerstvení – udírna a  rošt měly pohotovost, počasí se také vydařilo. Zkrátka kdo přišel, nelitoval.                                                                                                                                                 Martin Šebela