Stravování žáků gymnázia v novém školním roce                                                  

 
V minulých týdnech vyšly na stránkách internetového Českotřebovského zpravodaje informace o uvažované změně ve školním stravování gymnazistů. Autorem byl pan Milan Mikolecký, který čerpal informace také od JUDr. Netolického. Uváděná situace podávala v krátkosti objektivní popis problému, který bylo třeba řešit.
 
Nechtěl jsem se k tomuto tématu veřejně vyjadřovat dříve, než budou definitivně uzavřena jednání se všemi dotčenými stranami, tj. především s odborem  školství, kultury a tělovýchovy Krajského úřadu, ale i Městským úřadem, školní jídelnou Habrmanova a jídelnou při SOŠ na Skalce. Vzhledem k tomu, že ona počáteční informace začala mj. žít „vlastním životem“ a o příčinách zmíněné možné změny a dalších „alternativách“se začalo různě spekulovat, pokládám za nutné informovat nyní o závěrech jednání a celou záležitost zmínit ve všech souvislostech.
 
Dosavadní stravování našich žáků a zaměstnanců probíhalo dosud v ŠJ při ZŠ Habrmanova k naprosté spokojenosti všech strávníků. Letošní rozpočtová situace školy však neumožňuje pokračovat v praxi, kdy naše škola přispívá na stravování svých žáků na úkor svého běžného provozu. Tak tomu bylo i v minulosti, aniž si to naši strávníci uvědomovali. Ti hradili z celkové ceny oběda (49,50 Kč) pouze cenu potravin ve výši 19 Kč za hlavní chod oběda, zatímco tzv. věcné náklady ve výši 11,50 Kč hradilo gymnázium. Další část tzv.mzdových nákladů dostává jídelna přímo do svého rozpočtu. Celkově hradila naše škola ročně za stravování svých žáků cca 530 tis. Kč.
 
Letošní schválený rozpočet na provoz je o 500 tis. nižší než loňský a i při nejlepší vůli i přes zredukování všech výdajů neumožňuje zajistit základní fungování školy. Je to odraz současné celkové ekonomické situace a nepříjemná realita, které čelí i ostatní školy a se kterou se naše gymnázium musí vyrovnat. I přes zapojení všech finančních rezerv, které má škola k dispozici, chybí pro zajištění základního provozu cca 200 tis.Kč, které můžeme ušetřit přechodem k jinému poskytovateli školního stravování od nového školního roku.
 
Školní jídelna při SOU a SOUTO na Skalce je součástí školy, jejímž zřizovatelem je také Pardubický kraj. Kalkulace ceny oběda je pro nás výhodnější a měla by gymnáziu v letošním roce ušetřit částku nezbytnou pro vytápění a svícení. Pro strávníky to znamená sice cenu oběda 22 Kč (potraviny-  celý oběd včetně polévky), nicméně škola nebude dotovat každý oběd, jak je tomu v současnosti.
 
Uskutečnilo se jednání s ing. Pernicovou, členkou Rady Pardubického kraje, vedoucím odboru školství ing. Formanem a pracovníky ekonomického odboru; vysvětlil jsem situaci školy a navrhl možné řešení. Dopady krize poznamenaly všechny oblasti a stěží jsem mohl očekávat od zřizovatele nesystémové navýšení našeho rozpočtu, když se srovnatelnými problémy zápasí i ředitele sousedních středních škol. Návrh veřejnosti řešit kritickou situaci dobrovolným příspěvkem rodičů, který by umožnil zachovat stávající stravování, byl oběma stranami shledán jako právně neprůchodný a také sociálně nevhodný.
 
 Informoval jsem o situaci i svém zamýšleném kroku vedení našeho města, protože důsledky odchodu gymnaziálních strávníků (cca 250 žáků) se nepříjemně dotknou i chodu školní jídelny Habrmanova – ta bude muset zaplnit výpadek stravovaných žáků, provést možná další personální a organizační opatření atd.
 
Neočekávám zhoršení kvality obědů, jak praví „zaručené zprávy“,  a docházková vzdálenost do nové jídelny se nijak dramaticky neprodlouží. Budeme nuceni zajistit především bezpečnost žáků při přechodu hlavní frekventované silnice. Nicméně je pravdou, že tutéž silnici mnoho našich žáků přechází běžně několikrát za den.
 
I přes zvážení všech pro a proti zůstává výchozí a rozhodující důvod nezměněn: gymnáziu nikdo chybějících 200 tis. Kč nedá a zajištění výuky a chodu školy  je prvořadým úkolem ředitele. Rozumím negativním ohlasům na připravovanou změnu, ale pohodlí strávníků nemůže být nadřazeno základnímu poslání školy. K dnešnímu datu jsou veškerá jednání uzavřena a avizovaná změna bude realizována k 1.9.2010.
 
 
                                                                                  Petr Poldauf
                                                                                  ředitel , Gymnázium Česká Třebová