Stravování na českotřebovském gymnáziu                            
 Vážení čtenáři a hlavně rodiče! 
Chtěla bych se s Vámi podělit o několik myšlenek, které se týkají změny stravování žáků gymnázia. Sleduji poměrně podrobně dění  kolem této záležitosti a v podstatě plně souhlasím s názorem a vysvětlením, který zpravodaji poskytl ředitel gymnázia.
Na začátku bych chtěla trochu rozptýlit chiméru, že stravování pro děti by bylo dražší. Tak tedy tvrzení: nyní stojí oběd v jídelně základní školy 19 korun  (pro děti nad 15 let, mladší platí 18)   a na "internátě" bude za 22 korun. Je to jenom optický klam, protože za 19 korun je pouze hlavní jídlo a další 4 zaplatím za polévku, zatímco 22 korun je cena za hlavní jídlo i polévku.  Osobně mám názor, že ani za 19 a ani za 22 korun nelze při dnešních cenách dělat kulinářské zázraky. Chci tím tedy říci, že zaplatit za oběd 22 korun a mít o stravu dítěte postaráno považuji za rozumné a platila bych i víc. 
Další otázkou je samozřejmě stravovací systém - bezobjednávkový, saláty, dezerty, ovoce apod. Bezobjednávkový systém je mezi strávníky obecně poměrně oblíben, ale má i své nevýhody. Jednak ti poslední stejně většinou nemají možnost výběru (zeptejte se svých dětí) a je také personálně trochu náročnější. K tomuto si myslím, že i jídelna při SOU a SOUTO na Skalce může jít cestou změny a inspirovat se jinde, variant je celá řada. Přineslo by to užitek a  větší spokojenost nejen novým strávníkům z gymnázia, ale i jejich vlastnín. 
Jako rodiče dětí, které chodily a jedno ještě chodí na gymnázium, mě více zajímá,  kolik prostředků má škola na podporu výuky  - zda děti jezdí na výlety, zda mají ve třídě teplo, zda má škola na nákup zajímavých pomůcek apod. Uvažuji tak, že z mého pohledu bylo možná i v předcházejících letech (které také nebyly ekonomicky příliš štědré)  škoda dávat půl milionu jako příspěvek na stravování a muset z tohoto důvodu "škudlit" jinde. Zvlášť,  když existuje jiné  a ekonomičtější řešení.
Rozumím také obavě  rodičů o bezpečnost dětí, ale považuji při cestě na Skalku za daleko nebezpečnější zdolání  rozbitých schodů než přejití silnice. Přechod se dá zvýraznit nejrůznějšími způsoby, aby řidiči byli nuceni zvýšit pozornost a jet opatně. Schody  jsou v majetku města a starost o jejich technický stav odpovědným jaksi unikla. Možná to   znamená přehodnocení priorit. V současné době se zdolání neudržovaných schodů dá srovnávat se zdoláním horolezecké stěny na hřišti gymnázia (tak teď nevím, kam je rozumější investovat  - zda opravit schody nebo stěhovat stěnu?? - například).  
 
                                                                                                                                                                 PhDr. Jana Haniková