Českotřebovský deník 162/2010  (2.6.)                                   

Prázdninové divadelní představení  slovenských herců                                                                                                             

Kulturní centrum upozorňuje, že divadelní inscenace slovenského divadla Commedia z Popradu, původně plánovaná na červen se uskuteční až v červenci t.r. a obohatí tak letní kulturní program.  Budeme si moci vyzkoušet, jak vnímá českotřebovská veřejnost divadlo v letním prázdninovém období. Divadlo se bude hrát v Malé scéně 11. července 2010, Malá scéna je vybavena klimatizací, proto by měly být podmínky pro divadelní představení  vynikající.

 

Neděle 11. 7.                                                                                                                     Malá scéna, začátek v 19.30 hodin
Divadlo Commedia Poprad uvádí:  P. Turrini  „JOZEF A MÁRIA“
Režie:  Vlado  B e n k o
Tato divadelní hra rakouského dramatika, scénáristy, spisovatele a básníka Petra Turriniho není biblickým příběhem, přestože se odehrává na Štědrý večer. Hlavní hrdina Jozef v podání Vlada Benka je totiž zarytý komunista, zatímco Mária, kterou si zahrála Veronika Žoldáková, v Boha věří, někdy až příliš. Na první pohled by si tento vrátný v letech a stará, ale stále svěží uklízečka, co kdysi vystupovala jako tanečnice ve vídeňských divadlech, neměli co říci. Na začátku to také tak vypadá, protože když Jozef hovoří o koze, Mária zase o voze. Ale s pokračujícím dějem oba protagonisté nacházejí ve vzájemné komunikaci čím dál víc styčných bodů a štědrovečerní příběh dvou osamělých lidí končí happyendem.
Inscenaci uvádíme v rámci družebních styků se slovenským městem Svit.
Předprodej vstupenek v Informačním centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

 

Turistický průvodce městem Česká Třebová oceněn v Písku  druhou cenou                                                                        

Druhé místo v soutěži „Turistický průvodce“ získala minulý týden propagační brožura o České Třebové. Její tvůrci tak porazili 140 materiálů z jiných měst. Podílel se na ní zejména grafik a fotograf Michal Horák. Brožuru si lidé mohou koupit v informačním centru ve městě a najdou v ní například data nejvýznamnějších akcí, informace o nejznámějších památkách, tipy na výlet po značených trasách či adresy sportovišť a restaurací.
 
Indiánské duo-Jižní Amerika                                                                                                                                                   

Kdo jsme a co od nás můžete očekávat? Indiánské duo z Jižní Ameriky, které, ač vzniklo v nedávné době, má na svém kontě již řadu akcí. Hrajeme pro radost nejen sobě, ale pro všechny, kteří mají rádi podmanivé tóny panovy flétny. 
Venkovní koncert  COUNTRY SALOON NĚMČICE u Litomyšle 24.července od 16:00h. Délka programu 80minut.
Dále ve výběhu kamerunské kozy, gril, vyžití pro děti.   Za nepříznivého počasí se akce uskuteční v sále objektu.
Vstupné 50,-Kč  Děti zdarma Informace 777965403, 776601925
 
Setkání s  orchidejemi  v Hradci nad Svitavou  v sobotu 5. června                                                                                     

ZO Českého svazu ochránců přírody “Rybák“ Svitavy vás zve na 2. ročník celosvazové akce ČSOP Setkání s přírodou.
Nabízíme vám vycházku  „SETKÁNÍ S ORCHIDEJEMI“. Orchideje patří mezi stále vzácnější rostlinné druhy naší přírody. Přesto i na Svitavsku známe hned několik druhů, se kterými vás můžeme seznámit  v sobotu 5.června.  Trasa povede z autobusové zastávky „Dolní“ v Hradci nad Svitavou (zde je sraz v 9:00 hodin) do blízkého okolí dolního části obce. Vycházku povede Barbora Chmelinová.  Odjezd ze Svitav v 8:25 hod. z autobusového nádraží ČD  (sraz v 8:15 hod u hodin).  Zpět do Svitav autobusem v 11:52 hod. Informace na tel. 603 349 088 nebo na csop.svitavy@ seznam.cz
 
Končící poslanec Daniel Petruška nedokázal přijmout volební porážku.                                                                                 

Z jeho nápadů, jak výsledek voleb obejít, se na serveru iDNES stal hit, který čtou tisíce lidí a stovky se vyjadřují v diskuzi. Ještě v pátek byl suverénní jedničkou na kandidátce ODS, pár hodin po volbách už se z něj ale stal tragikomický symbol „kroužkovací revoluce“. Články o jeho snahách, jak zvrátit vůli voličů, kteří jej doslova vymetli ze sněmovny, patří na serveru iDnes mezi nejčtenější. Diskuze pod články doslova praskají ve švech.
Petruška naštval členy ODS i tím, že chtěl po nově zvolených poslancích, aby mu zaplatili část jeho volební kampaně. Ti to jednohlasně odmítli. „Už v pondělí jsem navrhl svolání regionálního sněmu, který by měl být volební. Regionální rada s tím souhlasila. Přijdeme s novým silným kandidátem na předsedu regionálního sdružení ODS v Pardubického kraji místo pana Petrušky,“
 
Náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková by ráda na post primátorky Pardubic.                                       

  Po získání mandátui v Parlamentui si Štěpánka Fraňková věří její prioritou  zůstává komunální politika. pokud by se stala primátorkou a rezignobvala na místo poslance, stal by se dalším psolancem šéf pardubického dostihového závodiště Miroslav Petráň.
 
Od 13. června 2010  vstoupí v platnost nové tarifní nabídky ČD.                                                                                           

 Zákazníci Českých drah ušetří při cestování doma a na Slovensko. K oblíbeným eTiketům do zahraničí totiž přibude široká nabídka levných elektronických jízdenek na Slovensko a také zcela nové SporoTikety na cestování po České republice. Levnější bude cesta na pražské letiště a oblíbené eLišky začne dopravce prodávat i z menších měst. eLišku si bude možné nově koupit nejen mezi jednotlivými krajskými městy, ale také mezi krajskými městy a vybranými většími městy po celé republice, pokud je tarifní vzdálenost větší než 50 kilometrů. eLišky dopravce nabízí ve dvou cenových úrovních. Levnější eLišku můžete pořídit nejdéle tři dny předem. Poté, od 00:00 hodin dva dny před prvním dnem platnosti, bude zahájen prodej dražších eLišek. V obou případech prodej končí po vyprodání stanovaného kontingentu. Nově se eLiška bude dát zakoupit také u pokladních přepážek ČD a nikoli pouze přes internet či automat jako doposud. Jízdenku eLiška si zákazník bude moci zakoupit také již od prvního dne vlastnictví aplikace In-zákazník, tedy i na předběžnou papírovou In-kartu / Rail plus s aplikací In-zákazník.  Cesta na pražské letiště bude s akviziční slevou „Vlak+ letiště Praha“ levnější. Odkudkoliv z České republiky si od 13. června může zákazník koupit jednotlivou vnitrostátní jízdenku „Vlak+ letiště Praha“ vydanou do stanice Praha Letiště NAD a ta mu bude platit i pro cestu zpátky za cenu jednosměrného jednotlivého jízdného. Podmínkou je, že na zpáteční cestě bude mít cestující jízdenku orazítkovanou. Razítko dostanete na informační přepážce v příletových terminálech letiště Praha po předložení palubní vstupenky a osobního dokladu. Jízdenka platí 30 dnů a poslední den platnosti může být 11. prosince letošního roku. Jízdenky do stanice Praha Letiště NAD je možné koupit v kterékoli pokladně ČD. Cestující do stanice Praha hlavní nádraží dojedou vlakem, dále pak pokračují autobusovým spojem ČD Airport Express, který v půlhodinových intervalech spojuje pražské hlavní nádraží a oba terminály Letiště Praha.
 
Pardubický kraj ukončil úhradu regulačních poplatků.                                                                                                            

 Pardubice - Rada Pardubického kraje na mimořádném jednání v úterý 1. června 2010 rozhodla, že Pardubický kraj nebude od středy 2. června 2010  nadále  proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Vedení Pardubického kraje vždy deklarovalo nesouhlas se zavedením regulačních  poplatků, postrádalo jejich opodstatněnost a smysl. Úhradu poplatků za pacienty formou darů kraj vždy považoval za dočasné sociální opatření. Pardubický kraj totiž očekával, že Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přijme takovou legislativu, která povede ke zrušení povinnosti pojištěnců hradit regulační poplatky. Vzhledem k povolební situaci lze předpokládat, že poslanci v nejbližší době  tento problém nevyřeší, proto Rada Pardubického kraje ukončila  úhradu zdravotnických poplatků.                                                                                    Magdalena Navrátilová, tisková mluvčí