Českotřebovský deník 164/2010 (4.6.)                                   

V Sadové ulici je již nové osvětlení na nižších sloupech, ulice tím určitě velmi získala. Chodníky již nyní navazují na novou dlažbu budovanou v rámci úpravy přednádražního prostoru. Budova ČD Cargo již odkryla jakou (modro-modrou) barvu bude mít nová fasáda.  velká část budovy je nyní skryta za lešením. Z Nádražní ulice odvezli podkladovou vrstvu asfaltu a také dlažebních kostek, které zde pamatují spíše ti starší. Tím se ulice stala obtížně sjízdnou, ale přesto tak sem tam nějaké auto zajede, je-li to nutné pro   provoz obchodů zde sídlících.  Začal červen, za dva měsíce bychom měli mít i tuto část města již před dokončením.
 
Čištění koberců a čalouněného nábytku (sedací soupravy, židle atd.)
Mokrou cestou TECHNOLOGIÍ KÄRCHER. Tel. 776 182 217. E-mail ondrejlestina@seznam.cz
 
V České Třebové musí zavřít školní jídelnu?                                (dezinformace Mladé fronty DNES)    

V páteční Mladé frontě Dnes - mutaci pro Pardubický kraj  se píše: "Kvůli nedostatku peněz letos střední školy nemohou udělat ani základní opravy. Šetřit musí všude, a tak ve školách zůstávají rozbité projektory nebo počítače. V České Třebové musí zavřít školní jídelnu.... Na Gymnáziu Mozartova v Pardubicích není na nákup školních pomůcek, rozbité lampy do datových projektorů se letos opravovat nebudou. Na Sportovním gymnáziu Dašická se už několik týdnů šetří na topení i vodě. V České Třebové musí zavřít školní jídelnu. Na její provoz nejsou peníze, a tak studenti budou muset docházet na obědy do jídelny odborného učiliště...."   Vědí to v Pardubicích, ale nic o tom nevíme u nás ve Třebové.  Jak potom věřit dalším zprávám v tomto regionálním deníku. Jeho redaktorka se pravidelně účastní tiskové konference  na třebovské radnici, o ničem takovém se zde nikdy nemluvilo. Pouze o tom, že gymnazisté budou chodit do jiné jídelny a tím pádem  přijde "zelená jídelna" v Habrmanově ulici  asi o 250 strávníků. Láká však nově strávníky z třebovských firem jistě to ustojí, má stále strávníky z velké ZŠ Habrmanova a VDA.   Celkový počet strávníků ve městě se nezmění, pouze se přeskupí do jiných jídelen. Žádné rozhodnutí o zrušení jídelny nebylo provedeno. věřím, že to v Mladé frontě uvedou do přádku v nejbližším vydání. 
 
Kulminace Třebovky nastala během čtvrtka 3.6. po poledni                                                                   

 v Třebovici  na výšce 126 cm  při 2. stupni povodňové pohotovosti. Při velké vodě se prokázalo, že provedená protipovodňová opatření v Dlouhé Třebové jsou provedena dobře, kpacita koryta je i pro větší vodu.  Také v České Třebové se voda do koryta Třebovky "vešla", nebyly žádné přívalové deště, akce dlouhotrvající déšť.
 
Hlinsko se dočká nového kulturního zařízení díky regeneraci a dostavbě nevyužívaného objektu   

Hlinsko (4. 6. 2010) – Město se koncem příštího roku dočká nového kulturního zařízení, kde získá reprezentativní prostory, ale také zde najdou zázemí spolky a zájmová sdružení nebo městský kulturní klub.  Multifunkční centrum, jehož autorem je profesor architekt Ivan Ruller, vyroste v místě bývalého učiliště. Regenerace opuštěného a nevyužívaného objektu nedaleko sídliště spolu s dostavbou společenských sálů vychází na 150 milionů korun, z regionálního operačního programu získalo město přes 63 milionů, zbývající částku uhradí z úvěru bankovního ústavu a rozpočtu města Hlinska. O financování stavby informovala  na čtvrtečním poklepu základního kamene starostka Hlinska Magda Křivanová.  „Tento projekt je svým způsobem výjimečný. Navrhoval ho významný český architekt a také rozhodnutí, že se město pustí v dnešní době do stavby kulturní zařízení,  potřebuje odvahu,“ vyzdvihl hejtman Radko Martínek úsilí města, které obohatí  bezesporu nádherná architektura. „Zdá se téměř neuvěřitelné, kolik prostředků vloží do tohoto projektu město s desetitisíci obyvatel, jimž je kulturní zařízení především určeno,“  (pozn. myslím, že pan hejtman to v kontextu řeči myslel dobře, ale tady to trochu vypadá pro neznalé věci, že jsme, že jsme asi blázni financovat tak nákladný projekt, což by mě mrzelo) dodal hejtman.  Hlinsko se pustilo do projektu, ale jak přiznala starostka Magda Křivanová, rozhodování nebylo lehké, i když citelně postrádají podobný objekt.  Příprava projektu má dlouhou historii. „Jít do něho znamená  pro město nejen odvahu, ale také mnoho starostí. Věřím, že po dokončení bude přinášet městu a jeho obyvatelů jenom radost,“ je přesvědčený náměstek hejtmana Roman Línek, protože se jedná o výraznou stopu Evropy v Pardubickém kraji i současné radnice. V multifunkčním centru vznikne velký sál s pódiem, vhodný k pořádání kulturních akcí. Malý sál umožní projekci filmů, také přednášky a konference. Foyer a galerii využije město pro výstavy moderního umění. Své místo nalezne v centru i jeho provozovatel, tedy Městský klub Hlinečan, který zajistí zázemí pro místní spolky a další zájmovou činnost. V projektu centra bude také zasedací místnost, technické zázemí, sklady šatny a další nezbytné prostory. (mag, ej)  

 

V Žamberku odstartoval ve čtvrtek 3. června největší regionální festival v republice - třídenní Jam Rock                          

 Fanoušky neodradilo ani deštivé počasí posledních dní, které proměnilo areál pod rozhlednou Rozálka doslova v moře bláta.  I v dešti  si ve čtvrtek nenechalo ujít přes čtyři tisíce lidí. V pátek 4.června už bylo hezky a pěkné počasí se čeká i na víkend. Takže diváci přibudou...  Jamrock má už své jméno a to je důležité.
 
100 let od narození Libuše HORÁKOVÉ (3.7.1910 - 10.5.1988), učitelky                                                                               

Narodila se v  rodině knihaře Josefa Malínského e jeho ženy Anny v Chrudimi.. Byla nejmladší z jeho čtyř dětí. Starší dva sourozenci pokračovali v otcově živnostenské činnosti, o dva roky starší bratr Vladimír a Libuše se v budoucnosti dala na učitelskou dráhu. V letech 1924 - 28 studovala na učitelském ústavu v Chrudimi. Školství se  věnovala více než čtyřicet let....Po odchodu do důchodu ještě pomáhala učit pomáhala učit v okolí České Třebové.
Po maturitě na učitelském ústavu v Chrudimi odešla do podorlických skol (Výprachtice, Jablonné nad Orlicí, Bystřec, Čenkovice). Ve druhé polovině třicátých let byla přeložena do České Třebové, kde začínala na měšťanské škole na Parníku a poté přešla na dívčí měšťanskou školu v České Třebové k paní ředitelce Šklíbové. po změnách ve školství se stala stálou učitelkou na II. stupni základních škol v České Třebové. Zde nejvíce vzpomínala na třídu, kde učila m.j. Hanu Fojtovou - Habrmanovou, Hanu Kapounovou - Venclovou, Martu Novotnou - Klaclovou a svoji neteř Hanu Horákovou.
Vedle povolání učitelky se efektivně zapojila do práce v českotřebovském Sokole, kde působila jako cvičitelka a také v dramatickém odboru, kde byla hlavně pod vedením režiséra MVDr. Čeňka Kesslera byla obsazována do mnoha významných dámských rolí. Nezapomenutelnou postavu vytvořila po boku pana Bohuňovského v hlavní roli ve hře "Na tý louce zelený". navíc ještě pravidelně vystupovala v "Mar girls" paní Marie Marklové. Po zanechání aktivní činnosti neustále navštěvovala veškeré divadelní, kulturní a hudební akce v našem městě.
Ve druhé polovině třicátých let se provdala za Jaroslava Horáka, jednoho z nejznámějších českotřebovských sportovců (gymnastika, lehká atletika, fotbal, volejbal, lyžování), spolumajitele místní knihtiskárny v Hýblově ulici. Bohužel jejich manželství netrvalo delší čas. Po narození dětí (Jaroslava (1938) a "Libuše (1942)´byl manžel Jaroslav v roce 1943 zatčen gestapem za odbojovou činnost a po věznění v Pardubicích, Terezíně a Drážďanech, byl v posledně jmenovaném městě 20. 9. 1944 popraven. Po této zdrcující události však paní Libuše Horáková pokračovala ve svém učitelském povolání a vychovala pro naši společnost mnoho skvělých a známých osobností. Zemřela uprostřed své milované rodiny 10. 6. 1988.  (re)
 
Volná pracovní místa ve firmě IMS-Drašnar s.r.o.                                                                                  

Firma IMS-Drašnar s.r.o. přijme na HPP zaměstnance na posici lisař/lisařka.
Směnnost: 12 hodinové směny v nepřetržitém pracovním režimu (turnus)
Nástup do zaměstnání: Ihned
Minimální požadované vzdělání: Střední odborné (vyučen)
Pracoviště: Semanínská 2090, Česká Třebová
Náplň práce: Odebírání, opracovávání, kontrola a balení plastových výlisků.
Požadavky: Spolehlivost, pracovitost a časová flexibilita. Schopnost rychle se učit nové věci. Praxe v plastikářské firmě vítána. Kontakt: Jan Gregar, gregar@ims-sro.cz , tel. 464 622 118