Českotřebovský deník 170/2010 (9.6)                                    
Studenti stříleli s Městskou policií                                                                                                                                              


Dne 25.5.2010 přivítal sportovní areál místního gymnázia účastníky již VII. ročníku soutěže ve střelbě ze vzduchovek. Studenti všech  třebovských škol mohli ve smíšených družstvech pod dohledem strážníků poměřit své dovednosti v této netradiční disciplíně. Součástí akce byla i prezentace techniky a výstroje používané městskou policií, obdiv rovněž sklidila  ukázka sportovního výcviku psů, kterou zajistila ZKO Podhorka – paní.Najmanová.  Ačkoliv nám deštivé počasí příliš nepřálo, děti se dobře bavily a krátce po poledni mohly být vyhlášeny výsledky. V kategorii 6.ročníků zvítězilo družstvo gymnázia, v sedmých třídách obsadilo 1.místo družstvo ZŠ Habrmanova. Sponzorsky akci zajistilo Město Česká Třebová  a společnost. Mika a.s., organizačně pak zúročila své zkušenosti Městská policie Česká Třebová. Studenti si tak domů mohli odnést nejen sladkou odměnu, ale i řadu nových poznatků a informací.
Petr Baláž – zástupce velitele MěP
 
Městská policie Česká Třebová Mistrem ČR v tenise !!                                                                                                         

Dne 14.5.2010 se v teniscentru Opava uskutečnil IV.ročník tenisového a badmintonového turnaje, který byl pořádán jako součást neoficiálního Mistrovství ČR městských policií za velmi kvalitní účasti družstev z Prahy, Brna, Opavy, Havířova, Kroměříže, Přerova a poprvé také Městské policie Česká Třebová.
Turnaj měl dvě části, tenisovou a badmintonovou. V badmintonu nás reprezentoval Vladimír Štos. Vybojoval pro naše barvy šestou příčku, poněvadž v tak silném obsazení, které turnaj měl, náš hráč žádné šance na lepší umístění zkrátka neměl. Vždyť někteří hráči, např. z Prahy, dokonce hrávali nejvyšší badmintonovou ligu. I přesto Láďa srdnatě bojoval a jedno vítězství, které nám nakonec pomohlo k celkové třetí příčce, doslova vydřel.
V tenisovém turnaji čtyřher to bylo úplně jinak. Naše dvojice ve složení Jiří Hipský   a Radim Matoušek si se soupeři „pohrála“ a po hladkých výhrách (2x 6:2, 3x 6:1 a 1x 6:0, zápasy se hrály na jeden set), zaslouženě tenisový turnaj vyhrála. Po sečtení obou disciplin naše družstvo vybojovalo vynikající 3.místo a právem se mu dostalo uznání i od soupeřů, z nichž někteří dle vlastních slov ani nevěděli, kde město Česká Třebová leží.
Pavel Morávek – Sportovní klub MěP
 
V neděli 13. června začíná platit druhá změna vlakového jízdního řádu                                                                                  

 V regionální dopravě dochází pouze k dílčím úpravám jízdních řádů, v dálkové dopravě budou změny také minimální. Změny vycházejí z požadavků objednatelů dopravy. V Pardubickém kraji dojde od 13. června 2010 jen k drobným změnám v regionální dopravě. První okruh úprav se týká zvýšení počtu zastavujících vlaků ve stanici Opatov, odkud budou cestující nově moci použít ve směru do České Třebové osobní vlaky s odjezdy v 9:44, 15:46 a 17:44. Druhá změna upravuje také odpolední trasu motorového vlaku z České Třebové (odj. 15:39) do Svitav. O víkendu dojde ke zlepšení večerního spojení do Chrudimi a Hlinska v Čechách – osobní vlak s odjezdem z Pardubic hl.n. ve 20:37 pojede v nynější poloze jen v pracovních dnech, o víkendu bude posunut jeho odjezd až na 20:55. Tím se nejen vyhoví připomínkám cestujících na zajištění přípoje od vlaku EC 379 ze severních Čech a Prahy a také vlaku IC 540 z Ostravy a Olomouce ve stanici Pardubice hl.n., ale dosáhne se rovněž přestupní vazby od R 995 z Liberce a Hradce Králové ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem
 
Festival v želivském klášteře láká na originální dovolenou
.                                                                                                    

 Premonstrátský klášter v Želivě, který leží v samém srdci Vysočiny, si na přicházející letní sezónu připravil zbrusu nový festival Musae Siloenes. Češi, kteří v poslední době poznávají raději svoji zemi, než přímořské státy, mohou využít netradiční nabídky a strávit týden v historickém klášteře s kulturním programem.  „Na festivalu vystoupí mezinárodně uznávaný pražský soubor Collegium Marianum zaměřený na hudbu sedmnáctého a osmnáctého století, který pravidelně vystupuje na Pražském Jaru. Účast potvrdila také jazzová zpěvačka Vladimíra Krčková, která patří k absolutní české špičce ve svém oboru a hudební recenzenti ji označují za jazzovou princeznu,“ přibližuje novinky z ojedinělého programu umělecká ředitelka festivalu Marika Pečená. Výjimečným večerem bude také projekce filmu Dobří holubi se vracejí od režiséra Dušana Kleina. Před dvaceti lety se totiž tento film z prostředí protialkoholické léčebny přímo v želivském klášteře natáčel. Festival však nemá na programu pouze duchovní a hudbu a jazz. Po každém koncertu je pro návštěvníky připravená speciální noční prohlídka klášterního komplexu spolu s fotografickou výstavou z dnešního života želivských Premonstrátů. První ročník festivalu se tak chce zaměřit na hudbu, výstavy a film Dobří holubi se vracejí a nabídnout zájemcům bohatý program nejen na jediný den, ale po celou dobu letních prázdnin. „I velké skupiny zájemců mohou bydlet přímo v klášteře, který má kapacitu až sto lůžek. Může to být tak ideální příležitost nejen pro páry, ale želivský klášter umožňuje pobyt i pro celé rodiny a partu přátel v příjemném prostředí,“ dodává správce kláštera František Marek. Želivský premonstrátský klášter se zařadil na začátku února mezi národní kulturní památky a stává se oblíbeným turistickým cílem. V letních měsících si sem jezdí odpočinout ve velkém manažeři a známé osobnosti, o Velikonocích zde dovolenou trávily desítky lidí.                                                                 Pavla Janoušková.