Českotřebovský deník 171/2010 (10/6)                                  
Hluboko a vysoko - další vernisáž v galerii Ještěr                                                                                                                    


Výstava obrazů Martiny Novotné zavedla návštěvníky do zajímavého světa a umožnila přehlédnout  výtvarné práce autorky z posledních deseti let. Výstavu zahájila kurátorka  PhDr. Ludmila Marešová - Kesselgruberová, o dojmech, které  si přinesl z "předvýstavní" prohlídky obrazů pohovořil akademický malíř, vysokoškolský učitel fakulty restaurování UP v Litomyšli, Aleš Ogoun a na konec přidala své vlastní dojmy z výstavy a její přípravy sama Martina Novotná, absolventka našeho českotřebovského gymnázia , která dříve bydlela v nedaleké Dlouhé Třebové a nyní působí v České Rybné. Na výstavě jsou vedle sebe třeba obrazy obdobného zaměření, ale malované v rozpětí několika let a na nich luze pozorovat  směřování autorky, Jsou zde práce z Indie nebo třeba z Peru, malé i velké formáty.  Za velmi zdařilou se považuje expozice v zadní místnosti galerie Ještěr, kde vznikla ucelená skupina obrazu vzájemně dobře ladicích  vyzařujících "na stejné vlnové délce"  (U červené řeky, Hledej slona, Pralesní baroko, Les I a Les II....) a snad proto byl během vernisáže právě největší zájem o prohlížení právě zde.  Navíc zde bylo příjemnější chladnější ovzduší. Výstava bude dlouhodobě přístupná  po celý měsíc až do 11. července  českotřebovská výtvarnomilující veřejnost má tak dost času na frekventovaném místě v centru města shlédnout opravdu zajímavou výstavu.  (mm)
 
Výstava potrvá do 11. července 2010.
Otevřeno út- pá 13 – 17 hodin, so – ne  (a svátky) 9 – 12 a 14 – 17 hodin.
 
Ve čtvrtek 17. června  proběhne  od 16 hodin  rovněž v galerii JeštěR setkání s Martinou Novotnou. Kromě vyprávění o svých cestách  po Peru a Indii seznámí malířka návštěvníky také se základy automatické kresby.
 
Martina Novotná
Narodila se roku 1970. Studovala gymnázium v České Třebové, Univerzitu v Hradci Králové a poté  ateliér konceptuálního umění P. Rónaie a ateliér M. Mainera  na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně.  Výtvarnice má za sebou celou řadu samostatných i skupinových výstav. Originálními nástěnnými malbami opatřila několik převážně veřejných budov. K jejím nejvýraznějším realizacím patří rozsáhlá výzdoba Vědecké knihovny v Hradci Králové. Martina Novotná dnes žije a tvoří v České Rybné.
 
 
 
Bagry se zakously do plochy parkoviště u vjezdu do Primony. Budou tu obchody.                                                                  

 Zájem o stavbu nově velké prodejny, která by v důstojných podmínkach nabízela celý sortiment firmy projevila obchodní firma Jehla pana Hlavatého z Postřelmova, která zatím prodává v poněkud stísněných podmínkách na Skalce.  Místo cesty zaplatit si pronájem prostoru  v některém obchodním centru nebo nákupní galerii volí cestu výstavby vlastní prodejny. U vjezdu do bývalé Primony počítá s výstavbou dvoupodlažní prodejny, ve které bude prodávat koberce a podlahové krytiny a také sedací soupravy. přístup do I NP bude z chodníku u ulice Dr. Beneše, do II. NP se bude vcházet z horní plochy od bývalé vrátnice, kde bude také parkoviště pro osobní automobily zákazníků.  Dnes ve čtvrtek 10. 6. začaly práce s odklizením zeminy. Práce provádí firma Skalický-transport a při své práci během dne odkryla také staré sklepení. V prostoru  vpravo do vjezdu k vrátnici bývala dříve  jednopodlažní budova zvaní "šláfsál", již dlouho zbouraná. Věřím, že bud moci poskytnout také původní obrázky.
 

Poděkování  za dětský den s Hvězdičkou                                                                                                                                 

V sobotu 5.čevna 2010 se uskutečnil na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí „Dětský den s Hvězdičkou“. V rámci této akce se konala sbírka. Vybraná částka činí 6 483,- Kč a poputuje dětem s handicapem.  
Velké poděkování za pomoc s organizací patří především panu Luboši Bäuchelovi. Dále pak šermířské skupině Balestra, studentkám ze Střední zdravotnické školy za zajištění soutěží, dobrovolným hasičům z Knapovce, skupině Farida Dance, Taneční škole Česká Třebová, zvukaři Pavlu Cibulovi a moderátorovi Ondřeji Pokornému. Poděkování rovněž patří všem známým a příbuzným za pomoc se zajištěním celé akce.  Také děkujeme účinkujícím a publiku za skvělou atmosféru. Díky patří i všem sponzorům a partnerům, kteří akci podpořili finančně nebo materiálně. Velice nás však mrzí, že se našli i podnikatelé, kteří otevřeli vlastní občerstvení v průchodu obchodního domu Mejdr  a odebrali tak ze zisku pro handicapované děti.  Ještě jednou děkujeme.  
                                                                                                                                                  Jana Kašparová a Jitka Fajtová