Českotřebovský deník 176/2010 (15.6.)                                 
Čtvrtek 17. června - Svátek zpěvu v Kulturním centru      

 
Štefan MARGITA  - tenor   Kateřina  ENGLICHOVÁ  - harfa
Katarina BACHMANNOVÁ  - klavír

Na koncert platí abonentní průkazky HFAB, předplatitelé KPH mají při nákupu vstupenek 50% slevu.
Předprodej zbývajících vstupenek v Inf. centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
 
Výtvarná skupin Maxmilián vystavuje U Tygra                                                                                     

V pondělí podvečer byly v kavárničce U Tygra i s pomocí majitele  Jana Jasanského instalovány nové výtvarné práce členů skupiny Maxmilián, která pracuje pod křídly českotřebovského městského Kulturního centra. Současně se konalo posezení členů na konci kulturní sezóny...

 

Třebováci  se zúčastnili Dne Kohouta v Olawě.                                                                                   


Dne 11. 6. 2010 odjela ráno autobusem z České Třebové delegace do Olawy na Dny koguta,skupina, kterou tvořili zástupci ZUŠ a Sokola Česká Třebová, členové hudební skupiny Šutr  s Ladislavem Šichem. Ten zde kromě kulturní  produkce předvedl své fotografie a keramiku ve výstavní síni na náměstí. Dále se akce zúčastnilo družstvo volejbalistek, které velmi dobře reprezentovaly naše město. Hned po příjezdu se členové delegace zapojili do slavnostního průvodu městem, kterým byly Dny koguta zahájeny. Celému průvodu vévodila maketa kohouta, obklopená skupinou tanečníků, kteří reprezentovali město Olawa na festivalu národů v Berlíně a byli oceněni za svoji originalitu a přivezli si domů ocenění. Starosta města Olawy zde přivítal zástupce partnerských měst z České Třebové, Oberasbachu a města Priolo Gargallo ze Sicílie, s nímž  byla odpoledne podepsána smlouva o spolupráci.

Program horkého dne dále pokračoval vernisážemi výstavy vazeb květin studentů univerzity třetího věku  a filatelistického kroužku. Na odpoledne byl připraven koncert, kde velký úspěch sklidil žák českotřebovské ZUŠ Jan Mrštný Montiho čardášem provedeným na akordeonu. Při zahájení koncertu vystoupili zástupci České Třebové a Olawy se zhodnocením dosavadní spolupráce. Po koncertu byla otevřena výstava Ladislava Šicha a na večer byla připravena opera v provedení mladých umělců z Wroclawi Tolomeo a Alessandro, (v italštině).  V sobotu se naše delegace odebrala do wellness centra, kde si prohlédla zrekonstruované prostory a seznámila se s poskytovanými službami. Od 11 hodiny pokračoval program přátelskými utkáními našich volejbalistek – děvčata se stala zaslouženými vítězkami, když sehrála tři vítězná utkání. V podvečerních hodinách vystoupila skupina Šutr jako předskokan oblíbeného polského sólisty. V neděli odjížděli účastníci plni hezkých zážitků domů.  (MěÚ)

 
Konečně pravda o ústeckém nádraží:                                                                    
Stávající budova bez užitku a vedle nový dům? Absurdní!

Na tomto hodnocení se shodli dva architekti, působící nyní i v Ústí nad Orlicí, tedy Karel Blank a Přemysl Kokeš. Rozděluje je sice názor na Kociánku, ale v případě ústeckého nádraží jsou za jedno. Byla vybrána špatná a absurdní koncepce, o která dnes nechce nikdo mluvit. Ústecký starosta oba architekty přizval na jednání 1. června spíše pro to, aby pomohli s kritikou  stávajícího návrhu a  nějak jej vylepšili. Oni se k tomu v podstatě nevyjadřují (nrechtějí kritizovat kolegu architekta aniž by věděli jeho zadání apod...) ale chtějí především změnit koncepci a považují za absurdní, že nelze zařídit, aby se využila stávající historická budova, tak jako např. v Chocni.   Místo přizvukování se tak ústecký starosta dočkal kritiky ale  odmítání návrhu, který ústecká radnice tak vehementně prosazuje jako jediný možný. Nakonec jej asi prosadí, ale nově navrženou "zastávku Kerhartice", jak je nová "krabice" u trati přilepená ke kolejím z jižní strany nyní nazývána, dějiny jistě odsoudí spolu s těmi, kdo to dovolili a prosadili. Jde o víc, tedy o nové řešení přístupu k nádraží  a celou koncepci. Více je moc hezky napsáno v článku Jana Pokorného v Orlickém deníku na tomto odkazu: 
http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/stavajici-budova-bez-uzitku-a-vedle-novy-dum-absur.html.  Konečně někdo mimo občanské sdružení  "Nádraží nedáme!" řekl jako v pohádce "Císařovy nové šaty", že "Král je nahý" a že by bylo nejlepší všechno předělat jinak! Postavme koleje, estakádu, ale nestavějme nové nádraží a změňme koncepci přístupu k tomu starému, přitáhněme ho více do města!  (mm)
 
V roubené chalupě v Českém ráji bude památník                                                                                 

Spoluvlastnický podíl roubené dřevěné chalupy, zahradu a nádvoří bezúplatně převedl ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Semily (Územní pracoviště Hradec Králové). Novým majitelem se stala obec Všeň. Dům se nachází v Chráněné krajinné oblasti Český ráj a byl prohlášen za kulturní památku.  Spolu s okolními pozemky tvoří jedinečný historicko-urbanistický celek. Na pozemcích bude proveden archeologický průzkum, neboť na jejím místě v minulosti stál všeňský hrádek. Objekt bude obci sloužit jako Památník života našich předků.  
 
Pardubické krematorium  národní kulturní památkou                                                                            

 
V republice máme 38 národních kulturních památek. Jen minimum z nich je z 20. století. A krematorium? To je snad světový unikát!“ přitakal na otázku Práva historik Vladimír Hladký. Projekt krematoria architekta Pavla Janáka, který nesl prvky kubismu, klasicismu i mnoha dalších architektonických stylů, byl ve své době předmětem vášní a kritiky. Pardubičtí si na extravagantní budovu nejen zvykli, ale jsou na ni už dlouho hrdí. Od roku 1998 je krematorium majetkem akciové společnosti Služby města Pardubic, která do něj nalévá nemalé peníze. „Postupná rekonstrukce, která skončila v minulém roce, stála celkem 20 miliónů korun,“ řekl Právu pardubický radní Josef Kubát (nezávislý), který je předsedou představenstva akciové společnosti provozující krematorium. Na seznamu národních kulturních památek jsou zatím čtyři objekty z našeho Pardubického kraje, nejstarší je ze 14. století. Jsem rád, že konečně došlo i na architekturu z období po roce 1900. I tato doba nám přenechala klenoty a měly by být zachovány a chráněny,“ konstatoval věcně hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD). „Jsme pyšným majitelem tohoto krásného objektu. Scházíme se tady při mimořádně smutných příležitostech. Tentokrát tomu tak není,“ řekl trošku v rozpacích a trošku s omluvou primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS).  Z dat o paredubickém krematoriu:  rozhodnutí postavit krematorium - 1918. Zahájení stavby - 1921, první žeh - 1923, prohlášení nemovitou kulturní památkou - 1958 Postupná rekonstrukce budovy 2004 - 2009. Foto Luboš Kozel.
 
 
V Nových Hradech bylo oceněno 27 manažerů z východních Čech                                                         


Nové Hrady (15. 6. 2010) - Nejlepší manažeři a zástupci veřejné správy z východočeského regionu si v úterý 15. června na zámku v Nových Hradech vyměňovali své zkušenosti. Celkem sedmadvacet  předních osobností z oblasti ekonomiky, průmyslu a zemědělství, které v posledních letech uspěly v soutěži manažer roku, bylo při této příležitosti oceněno hejtmany Pardubického a Královéhradeckého kraje. Cílem tradičního setkání je vytvořit prostor pro vzájemnou diskuzi, výměnu zkušeností a předání informací o aktuálním dění v obou krajích.  „Bez symbiózy soukromého a veřejného sektoru žádného výsledku nedosáhneme,“ řekl hejtman  Radko Martínek v reakci na otázku, co Pardubický kraj očekává od spolupráce s podnikatelským sektorem. „Doba není jednoduchá. Tak jako vy se musíte potýkat s ekonomickou krizí, také my se musíme vypořádat s finanční krizí, a to například ve školství, kde je velký úbytek žáků na středních školách. Netrpělivě také čekáme, až se začne stavět rychlostní silnice R35, která spojí západ naší země s východem,“  dodal hejtman a slíbil, že vedení kraje udělá vše pro to, aby vytvořilo pro podnikání ty nejlepší podmínky.   Setkání uspořádalo Centrum andragogiky Hradec Králové s Manažerským svazovým fondem. Záštitu převzali hejtmani Pardubického a Královéhradeckého kraje Radko Martínek a Lubomír Franc.                                        Magdalena Navrátilová, tisková mluvčí
 
Vesnicí roku v Pardubickém kraji je obec Střemošice                                                                          

Střemošice - Krajské kolo soutěže Vesnice roku v Pardubickém kraji vyhrála malá obec Střemošice se zhruba 200 obyvateli. Díky vítězství v krajském kole získají Střemošičtí na rozvoj své obce dotaci milion korun.  V Pardubickém kraji se do soutěže přihlásilo celkem 24 obcí. Vítězem krajského kola a držitelem ocenění Zlatá stuha se stala vesnice Střemošice. Komisi přesvědčil nejen hezký vzhled obce, ale také nadšení, skromnost a určitá pokora s jakou všichni občané budují a zkrášlují vesnici, mají úctu k tradicím a okolní přírodě. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že jsme nalezli pospolitost v příkladné formě,“ říká předseda hodnotitelské komise Karel Rothschein, starosta obce Osík, která získala titul Vesnice roku v Pardubickém kraji v roce 2008. Krajské kolo soutěže Vesnice roku v Pardubickém kraji přineslo i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život získala obec Biskupice (okres Svitavy), Bílou stuhu za činnost mládeže poputuje do obce Kostěnice (okres Pardubice), Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí udělila komise vesnici Veselí (okres Pardubice) a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu vesnici Stolany (okres Chrudim). Loňským vítězem krajského kola soutěže se v Pardubickém kraji stala obec Jenišovice. Milionovou dotaci spojenou se získáním zlaté stuhy použijí v Jenišovicích na opravy místních komunikací a veřejného osvětlení. Soutěž Vesnice roku pokračuje dalšími krajskými koly. Přihlášené obce musí být navštíveny hodnotitelskými komisemi nejpozději do konce června 2010. V hodnotitelských komisích zasedají zástupci všech vyhlašovatelů soutěže, tedy zástupci ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zemědělství, Svazu měst a obcí ČR a Spolku pro obnovu venkova.