Českotřebovský deník 178/2010 (17.6.)                                 
Alan Brusenbauch se kvalifikoval na Rietercup                                                                                     


V termínu 12.-14.6. 2010 byl TK Česká Třebová pověřen pořádáním Přeborů Východočeské oblasti v kategorii mužů. Prezentovalo se 39 mužů z Pardubického a Královehradeckého kraje. Ve dvouhře do závěrečných kol postoupili všichni favorité. Do semifinále se probojovali první čtyři nasazení hráči: Alan Brusenbauch (TK Česká Třebová), Martin Bezdíček (LTC Vysoké Mýto), Ladislav Zelený (Pernštýn Pardubice) a Ondřej Suchánek (TC Jičín). Celkovým vítězem se nakonec k naší velké radosti stal domácí Alan Brusenbauch, který na cestě za vítězstvím zdolal mnohem mladší soupeře s těmito výsledky: 1.kolo - Tlapa  6/2 6/0, 2.kolo - Peca 6/2 6/2, čtvrtfinále - Heřman 6/2 6/3, semifinále - Suchánek scr., finále - Bezdíček 6/2 6/2 (na fotografiích dole). Vítězstvím se Alan Brusenbauch kvalifikoval na Mistrovství ČR - tradiční RIETER CUP, který se koná v Ústí nad Orlicí ve dnech 28.6. - 2.7. 2010  K vítězství ve dvouhře přidal Alan ještě vítězství ve čtyřhře se svým spoluhráčem Martinem Bezdíčkem, když ve finále zvítězilii nad Zeleným a Dopitou 3/6 6/3 1/0 (16).  Alanovi gratulujeme a děkujeme za velmi dobrou reprezentaci našeho klubu.
II. liga - skupina C - tabulka skupiny po pátém kole.                                                                            

Pořadí Klub Vítězství Porážky Body Sety Hry Body v tabulce
1
HTK Třebíč
5
0
37:8
77:21
525:318
10
2
LTK Liberec B
5
0
36:9
75:20
510:274
10
3
Orel-TCEN Hrádek n.N.
3
2
22:23
47:54
427:473
8
4
Sokol Letovice
3
2
19:26
43:55
428:457
8
5
LTK Liberec C
2
3
23:22
51:50
464:441
7
6
LTC Pardubice B
1
4
20:25
46:58
461:502
6
7
TK Česká Třebová
1
4
14:31
36:64
362:460
6
8
TK Pelhřimov
0
5
9:36
23:76
280:532
5
Do konce soutěže se ještě hraje
19. 6.  TK Č. Třebová - Orel Hrádek nad Nisou doma
16.6.   TK Č. Třebová - LTC Liberec C  doma
 Českotřebovští esperantisté u přátel v Polsku                                                                                       

V loňském roce jsme v České Třebové přivítali esperantské děti z Polska, letos je do Rybnika /mnohem většího než je náš u České Třebové/  jedeme navštívit my. Copak nás tam asi čeká? Přijíždíme v pátek k večeru, patrně brzy po rozebrání dětí do rodin půjdeme spát. Ale kdepak! Žáci šestých tříd se tu právě dnes loučí se školou. Szymon a Kasja vzali na oslavu do školy naše děvčata. Všude ve škole zní hudba, děti na chodbách tancují. Učitelský sbor i hosté dostali od dětí rudé růže.
V sobotu ráno se sejdeme u školy. Autobus nás veze k Bukové hoře vysoké 418 m, přes hodinu cesty vzdálené. Buková hora /Góra Bucze/  na úpatí Slezkých Beskyd  má zvláštní podloží /lupek, vápenec/ a tak se  zde vyskytují rostliny a živočichové, které uvidíte v Alpách. Jdeme naučnou stezkou, průvodkyně nám ukazuje rostliny a stromy a poutavě o nich vypravuje. Ve velkém vedru panujícím na slunci je cesta lesem příjemná, do bahna po předchozích deštích zapadáme jen občas a s komáry bojujeme statečně. Oběd v chladu restaurace děti nadchne. Pak je čeká jízda na koni a ukázka péče o něj. Koník není zničen hlazením tolika rukou a tváří se spokojeně. Odjíždíme autobusem do nedalekého rekreačního místa Brenna, kterým protéká stejnojmenná říčka. Těch atrakcí na útratu tady! Na děti však čeká projížďka vozem tsženým silnými koňmi po okolí. Po návratu je zláká říčka. Všichni se osvěžují čistou vodou, jeden polský hošík tak pilně, že si musí sušit všechno oblečení.
Nedělní dopoledne prožily naše dívenky v polských rodinách různě. V kostele, v zoo, na koupališti....Od 15 hodin si společně prohlížíme město, které zrovna slaví výročí založení. Na město se díváme i shora, jsme na rovné střeše obchodního domu. Pak obdivujeme opravenou katedrálu. Potom spěcháme na zahrádku paní učitelky Teresy. Bouřka se vyřádila v noci a teď je hezky. Pořádá se tedy vytoužené grilování. Při něm se zpívá, děti si hrají a nikomu kromě naší Adélky se nechce spát.
V pondělí se nám mohou polské děti věnovat a přijít do školy až na 9 hodin. Jdeme do třídy paní učitelky Teresy. Je na ní polsky a esperantem napsáno, že je to esperantská třída 3.A. Teresa žáky od první třídy učí po dvou hodinách esperanta týdně, jsou zařazeny v normálním rozvrhu. /Potichu jí tyhle možnosti závidím./ Děti již dobře esperantu rozumí, ačkoliv ve třídě je jen polovina dětí normálních a polovina je jich postižených. Okolo dveří si každý může přečíst, kterých programů se třída účastní a s kým si dopisuje. V rámci projektu Komenius spolupracuje tahle škola již druhý rok s podobně zaměřenými školami ve Francii, Maďarsku a Bulharsku. Bez podpory jakéhokoliv programu trvá spolupráce třebovského kroužku s Teresou víc než pět let.
Ve třídě si polské a české děti navzájem ukazují, co dovedou, soutěží, učí se hry a písničky. Než se nadějeme je poledne. Oběd ve školní jídelně našim dětem chutná a pak se už musíme vydat na nádraží. Za rok na shledanou u nás!   (ZN)

Sedm nově zasazených stromů na hřbitově  je suchých.   Vinu mají jednak  zajíci a jednak firma, která stromy na zimu neošetřila proti okusu zvěří. Chybějící stromy bude třeba ještě letos nahradit, aby vznikla kompaktní výsadba.

DDM Kamarád hlásí:                                                                                                                              

Úřední hodiny DDM Kamarád Česká Třebová – prázdniny
Červenec  - 19.7., 21.7. 
Srpen – 9.8., 11.8., 16.8., 18.8., 23.8., 25.8., 30.8.     vždy  9:00 – 11:00 hod.  13:00 – 16:00 hod. 
 
HLEDÁME NOVÉ VEDOUCÍ ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ
Hrátky s hudbou – jedná se o společné pískání spojené s tanečky, pohybovou hrou a zpíváním pro děti předškolního a mladšího školního věku. Výuka probíhá 1x týdně 60 minut
Mladí kuchtíci – zájmový kroužek pro děti od 8 let, příprava teplé i studené kuchyně, příprava moučníků. Výuka probíhá 1x týdně 120 minut.
Break Dance – jedná se o originální taneční styl pro chlapce a dívky od 1.třídy ZŠ, nácvik prvků break dance a street dance, nácvik na vystoupení. Výuka probíhá 1x týdně 120 minut.
Zájemci o místa vedoucích těchto kroužků se mohou hlásit v kanceláři DDM Kamarád, Sadová 1385, 560 02 Česká Třebová, e-mail: ddm.kamarad@centrum.cz  nebo na tel.č. 465 535 382, 777 292 242, 777 292 244, 777 292 218.
 
Sousedská výpomoc nemocnic v Ústí nad Orlicí a v Litomyšli                                                             

Ústí nad Orlicí, Litomyšl - Primáři gynekologicko-porodnických oddělení v Ústí nad Orlicí a Litomyšli se dohodli, že si v letních měsících vypomohou. Postupně uzavřou na tři týdny porodnice, aby si zaměstnanci mohli vybrat dovolenou. Od 27. června do 19. července se o ženy  z Ústeckoorlicka postará zdravotnický personál v Litomyšlské nemocnici. Naopak od 19. července do 9. srpna bude otevřená ústeckoorlická porodnice. Maminky si však mohou svobodně vybrat jakoukoli porodnici, potvrdila informaci radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová. „Po dobu uzavření jedné nemocnice přebere akutní pacienty ze spádového území  zavřené nemocnice druhá. Informováni budou jak zaměstnanci obou nemocnic, tak veřejnost i odborní lékaři,“ sdělila radní Tauberová, jak je zajištěna lékařská péče o prázdninách na gynekologicko-porodnických odděleních ve Ústí nad Orlicí a Litomyšli. Uzavření jednoho ze specializovaných oddělení se pacientek nijak nedotkne.  (mag)
 
Harmonogram uzavření nemocnic
Litomyšlská nemocnice, a. s.,
Gynekologicko-porodnického oddělení včetně novorozeneckého oddělení a dětského oddělení, dětské oddělení bude zastupovat dětské oddělení Svitavské nemocnice
19. 7. 2010 od 6.00 hod. - 9. 8. 2010 do 7.00 hod.
 
Ústeckoorlická nemocnice, a. s.,
Gynekologicko-porodnického oddělení včetně novorozeneckého oddělení
27. 6. 2010 od 24.00 hod. - 19. 7. 2010 do 6.00 hod.
 
Reforma školství v Pardubickém kraji se pomalu klube na svět.                                                          

Bude znamenat řadu změn především v odborném školství, kde se počítá s útlumem některých oborů, přesunem oboru a také splynutím či sloučením některých škol. Reforma se týká také vyšších odborných škol, i když zde je trochu na tenkém ledě:  nikdo neví, jak bude nakonec vyšší odborné školství vyřešeno - zda přežije v současné podobě nebo bude převedeno na vysoké školy jako studium bakalářské. Změny se týkají také České Třebové.  Zde se dostalo na papír to, o čem se mluví vlastně již několik let: o sloučení stávající VDA a Střední školy na Skalce.  Má to být ovšem doplněno určitým stěhováním oborů, bude  to nějak tak jako  ve hře  "škatule škatule hejbejte se": Ze školy na Skalce se mají přemístit elektroobory do Lanškrouna, odtud mají přijít na Skalku zase obory zámečnické, tyto obory by měla Skalka získat také z Ústí nad Orlicí, kde jsou nelogicky umístěny na střední škole uměleckoprůmyslové. Řada  středních odborných škol a učilišť je totiž využit jen třeba i na 60% a méně. Za těchto podmínek lze některé školní budovy opustit  předat. V České Třebové tak již byla loni opuštěna budova bývalého internátu VDA v Borku. Jako nejkřiklavější případ reformy se uvádí uvolnění  budov učiliště v Rybitví, nedávno opravené  nákladem 132 mil. Kč.  Další volné budovy mají vzniknout i v Ústí n.O.  ( Stř. škola umělecko průmyslová  zmenší počet oborů)  nebo v Chocni (sloučí se OA a stř. škola cestovního ruchu).  Návrh rady Pardubického kraje projednal i školský výbor a bude o něm jednat i zastupitelstvo. O reformě  více napíšu do samostatného článku. (mm)
 
Školský výbor podpořil navrhované změny                                                                                            

Pardubice – Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje předložil očekávaný návrh dlouhodobých změn ve středním školství. Pečlivě připravený materiál přijali členové Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost s kladným ohlasem a významný dokument schválili takřka jednomyslně. Shodli se též v názoru, že je třeba do materiálu začlenit problematiku vzdělávání na gymnáziích, což jeho tvůrci akceptovali, vysvětlili důvody této absence a členy výboru ubezpečili, že bude předložen návrh na řešení i tohoto problému.
Navrhované změny navazují na Koncepci školství v Pardubickém kraji schválenou v roce 2005 a 2008. Návrh  změn  ve středním školství v Pardubickém kraji se stává podrobným materiálem, který jasně  konkretizuje řadu změn, jež je třeba učinit. „Jsem velmi ráda, že členové výboru s navrženými změnami souhlasí a  že materiál chápou jako ´živý´, plně respektující neúprosný demografický vývoj a poptávku na trhu práce,“ říká radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Plně respektuji a akceptuji připomínky k neřešení gymnaziálního vzdělávání, které i já v považuji za jednu z nedůležitějších oblastí naší vzdělávací soustavy. Není totiž možné smířit se s klesající úrovní tohoto typu vzdělání, kterého jsme svědky. Velmi si vážím konstruktivního přístupu a jsem ráda, že je shoda napříč politickým spektrem možná, což je v době, kdy našemu školství hrozí těžko napravitelné škody, velice cenné,“ říká Jana Pernicová. „S navrhovanými změnami souhlasím. Sama jsem předpokládala, že jich bude i více, ale chápu, že jde o kompromis. Doufám, že se změny podaří uskutečnit,“ uvedla při jednání výboru bývalá krajská radní Jana Smetanová.
Materiál bude předložen členům zastupitelstva, kteří se k němu vyjádří na svém jednání 17. června 2010. Jednotlivé dílčí změny budou samozřejmě  diskutovány  s řediteli středních škol, učilišť a také se starosty měst.                 Ivan Hudeček oddělení komunikace
České finále Miss Princess of the World® vyhrála Alice Kocáková                                                                                       

22. května 2010 v Itálii v rámci finálového dne mezinárodního kulturního festivalu „Felicita“ Gargano proběhlo finále českého národního výběru Miss Princess of the World 2010, kde odborná porota za přítomnosti diváků vybrala vítězku pro Českou republiku.
Galavečer zahájila přehlídka šatů známého módního návrháře Luďka Hanáka, která byla zároveň prvním kontaktem dívek s porotci.
Porota bývá každoročně složena z významných osobností, mezi něž patří osobnosti  českého šoubyznysu, např. Felix Slováček, velvyslanci, národní organizátoři a další. V porotě soutěže tentokrát zasedli návrháři Jiřina Tauchmanová, Irma Manjgaladze, Luděk Hanák, operní pěvkyně Olga Romanko Primavera, prezident soutěže Ing. Viktor Krča a další. Gerálními partnery letošního finále se staly společnosti Geofin a.s. a LR Buksa & Partner. Poté přišla na řadu velice obávaná disciplína - rozhovory, v níž už soutěžící nemohly nic schovat za krásný úsměv, fantastické míry a úžasný vzhled. Diváci mohli také průběžně sledovat videoreportáže z promotion v Itálii a řadu doprovodných vystoupení umělců soutěžících na festivalu Felicita.   Vítězka národního kola pak bude reprezentovat Českou republiku na světovém finále Miss Princess of the World® 2010, kam své dívky bude letos delegovat 45 států světa. Finalistky se mohou těšit na bohatý promotion program a následný finálový Galavečer, který se uskuteční dne 2. října 2010 v kongresovém sále TOP HOTELU Praha.