Českotřebovský deník 185/2010 (27.6.)                                  
Cyklopůjčovny ČD na Orlicku otevřeny                                                                                                                                     


Ve čtvrtek 24.6.2010 byly otevřeny cyklopůjčovny Českých drah na Orlicku. Akce se zúčastnili ředitel Českých drah pardubické oblasti Ing. Michal Štěpán, předseda destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko Petr Fiala, starostové měst zapojených do projektu (zástupce České Třebové ale chyběl) a nechyběla ani královská  družina Orlického cyklo&in line království a regionální média. A hádejte kdo držel pásku při slavnostním přestřižení? Přímo šašek a drak.
Ing. Michal Štěpán vyjádřil nadšení z příkladné spolupráce se starosty: „Cyklopůjčovny na Orlicku jsou po Chrudimi druhým projektem ČD tohoto typu v Pardubickém kraji. Na Orlicku se podařilo vše  dohodnout v rekordně krátkém čase a finanční podporou se zapojilo hned sedm měst – Česká  Třebová, Ústí nad Orlicí, Letohrad, Žamberk, Jablonné nad Orlicí, Lanškroun a Králíky. Spolu s Českými drahami sdružili celkem 150 tis. Kč na rozjezd tohoto projektu. Cyklopůjčovny rovněž
podporuje Pardubický kraj. Celá zpráva a informace  ZDE
 
Pohár míří na Vysočinu.                                                                                                                                                                 

Vítězem fotbalového memoriálu Daniela Nováka, určeného pro ročníky narození 1.1. 1998 a mladší, který uspořádal místní Fotbalový klub ve svém areálu Pod Jelenicí, vyhrál celek FC Havlíčkův brod. další pořadí: 2. Spartak Polička, 3. Slovan Moravská Třebová, 4. FK Česká Třebová A, 5, FK Česká Třebová B. nejlepším střelcem memoriálu se stal se 7 góly Daniel Bárta, nejlepším brankářem byl vyhlášen Josef Novotný, oba z vítězného týmu Havlíčkův Brod. Poctu pro nejlepšího hráče se zasloužil poličský Ladislav Mužík. (icu)
 
Českotřebovské sokolky zdraví z Trenčina, kde vystupovaly  s nacvičenými skladbami                                                        

ve dnech 25. - 27, 6. na III. sokolských tělovýchovných slavnostech v Trenčíně. Nedávno se přitom zúčastnili celostátní sokolské akce Sokolské Brno – SokolGym, kde vystoupily ve dvou skladbách. Těšíme se na zpravodajství z jejich zahraniční cesty. 
 
Orlické in-line klání v Cakli                                                                                                                                                         

Region Orlicko-Třebovsko pořádal v sobotu 26.6. v rámci oslav 10 let od svého založení, sportovně kulturní akci v loděnici v Cakli „Orlické cyklo&in-line klání“. Pořadatelé připravili trasy pro cyklistický a in-line peloton, soutěže pro děti i dospělé a bohatý kulturní program. To vše za účasti cyklo&in-line královny a její družiny. V vidění byla elektrokola, sporttestry, outdoor GPS a možnost testování špičkových silničních kol, MTB, crossových kol a in-line bruslí. Celé akci přálo pěkné počasí a měla úspěch.
 Je totiž co slavit. Region Orlicko-Třebovsko se z podnětu svých příznivců v březnu letošního roku přihlásil do soutěže „Česká dopravní stavba“, tradičně vypisované Ministerstvem dopravy a Státním fondem dopravní infrastruktury, se svou sítí cyklostezek údolími Tiché Orlice a Třebovky. Vkročení mezi elitu českého dopravního stavebnictví bylo opatrné a s náležitou úctou k ostatním 42 přihlášeným stavbám (dálniční úseky, železniční uzly, křižovatky), k odborné desetičlenné porotě, složené z významných osobností českého stavitelství a k zaštiťujícím autoritám, mezi nimiž nechyběl ani premiér vlády ČR Jan Fischer. V Martinickém paláci na Hradčanechse konalo převzetí diplomu jednoho z 15 finalistů. To jsme už začínali tušit, že vskutku unikátní čtyřicetikilometrová síť cyklostezek, realizovaná a provozovaná naším svazkem obcí, může svými technicko-ekonomickými parametry, šetrným vsazením do krajiny a hlavně užitnými kvalitami obstát i ve velmi silné konkurenci skvělých velkých miliardových staveb. Cyklostezky Regionu Orlicko- Třebovsko získaly významné ocenění, Cenu SFDI v soutěži „Česká dopravní stavba roku 2009, navíc k 10. výročí existence svazku obcí.
 
V Olomouci zasedala Rada Asociace krajů ČR                                                                                                                          

 
Olomouc (25. 6. 2010) - Spolupráce se Svazem měst a obcí ČR, boj proti hazardu, protipovodňová opatření a čerpání peněz z evropských fondů byly hlavními body pátečního  jednání Rady Asociace krajů ČR v Olomouci.
Hejtmani se v Olomouci mimo jiné zabývali čerpáním finanční podpory z evropských zdrojů po roce 2013, kdy skončí současné programovací období. Podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka se regiony chtějí aktivně zapojit do jednání o budoucí podobě této podpory. Kraje hodlají usilovat o směřování financí například na výstavbu obecní a krajské infrastruktury, komunikace, protipovodňová opatření, podporu podnikání a financování vědy a výzkumu. „Pokud by po roce 2013 došlo k výraznějšímu snížení podpory, vyvolalo by to velké problémy,“ řekl hejtman Martínek. Ten by rád zachoval podporu v příštím programovacím období na úrovni 70 procent současného stavu.
Rada Asociace krajů ČR se dnes shodla s vedením Svazu měst a obcí ČR na nutnosti regulovat výherní hrací automaty. Obě organizace proto společným dopisem vyzvou rodící se koalici, aby byl tento bod zařazen do programového prohlášení budoucí Nečasovy vlády. „Vyhlašujeme nemilosrdnou válku hazardu a chceme, aby vláda stála na naší straně,“ uvedl po jednání předseda Michal Hašek. Předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák ve prospěch tohoto postupu argumentoval znalostí jednotlivých lokalit konkrétními zástupci obecních samospráv. „Negativní dopady spojené s hazardem mají velký dopad na obce, proto to musejí být ony, kdo bude ovlivňovat počty automatů a jejich umístění. Není možné, aby to za ně dělali úředníci ministerstva financí,“ konstatoval Vlasák. Zástupci obcí, měst a krajů jsou připraveni podpořit jakýkoliv účinný návrh zákona regulující tuto oblast. „Může to být vládní předloha, poslanecká aktivita, návrh senátu nebo aktivita některého krajského zastupitelstva. Není podstatné, kdo zákon předloží, podstatné je, zda zákon je či není,“ řekl předseda Hašek.
Svaz měst a obcí ČR bude podporovat iniciativu moravských krajů na realizaci protipovodňových opatření nazvanou Olomoucká výzva. Dokument podepsaný v závěru května v Olomouci je adresován vládě, parlamentu a politickým stranám. „Jsem rád, že jsme se shodli se zástupci Svazu měst a obcí ČR ve všech bodech a že máme v našich snahách jeho podporu,“ prohlásil po jednání hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. „Sdílíme stejné území, dýcháme stejný vzduch a řešíme stejné problémy. Proto jsem rád, že nacházíme společná řešení,“ dodal Tesařík. Podle předsedy Vlasáka je Olomoucká výzva dobře připraveným dokumentem, který bude jeho svaz podporovat.                                                                                  Ivo Heger, tiskový mluvčí Olomouckého kraje
 
TVRZ BOUDA INFORMUJE: NADSTANDARDNÍ PROHLÍDKY – PREMIÉRA                                                           

TVRZ BOUDA – NADSTANDARDNÍ PROHLÍDKA LETOS POPRVÉ 
Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. připravuje  speciální schéma prohlídek dělostřelecké tvrze Bouda. Připraven je jak kompletní (cca 70 min), tak i velký prohlídkový okruh (cca 150 min) pro zájemce, kteří se chtějí o čs. opevnění dozvědět více.  Vstupy na oba typy prohlídek jsou v sobotu v 10, 11, 12, 13, 14, 15 a 16 hodin. V neděli pak v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin. V sobotu v 11 hodin startuje také Nadstandardní prohlídka s délkou trvání 300 min. Doporučuje se příchod alespoň o 15 min dříve. O tomto víkendu lze zakoupit v pokladně muzea řadu publikací nejen s tématem čs. opevnění, upomínkové předměty, turistické známky, sběratelskou kartu KČT, sběratelskou magnetku „České motivy“ a pamětní minci. Přístup ke tvrzi Bouda je z obcí Těchonín, Mladkov, Lichkov po značených turistických trasách, nejkratší cesta od parkoviště u veřejnosti přístupné rozhledny na Suchém vrchu. Pamatujte na teplé oblečení a pevnou obuv!
 
TVRZ HŮRKA – DOBŘE DOSTUPNÁ I PRO MÉNĚ ZDATNÉ TURISTY  
V neděli 27. června bude mít ve tvrzi Hůrka svoji premiéru nadstandardní prohlídka pro náročné zájemce o její poznání…
Ve vstupním areálu tvrze Hůrka (leží vlevo u silnice z Králík na Červený Potok) se nachází velké parkoviště, takže do vlastního objektu tvrze se přejde doslova jen pár kroků. Základní prohlídka trvá cca 70 minut, vstupy jsou v 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin.
Na neděli 27. června je na tvrzi Hůrka připravena také jedna premiéra – poprvé se zde půjde Nadstandardní prohlídka, jejíž trasa provede zájemce všemi prostory tvrze, které lze již dnes s ohledem na bezpečnost návštěvníků, představit. Časový nárok prohlídky je cca 200 minut a stejně jako na Boudě jde o trasu fyzicky značně náročnou. Vstupné na tento nový druh prohlídky činí 120,- Kč, slevy nejsou poskytovány. Začátek je stanoven na 10.30 hod. V pokladně muzea najdou zájemci nejen řadu publikací s tématem čs. opevnění, pohledy, upomínkové předměty, repliky ručních granátů, turistickou známku a novou sběratelskou kartu KČT, ale například také vynikající Pevnostní medovinu. Tento víkend bude možné na tvrzi Hůrka shlédnout poprvé také novou výstavu – nazvanou „S padákem nad hlavou…“ věnovanou parašutistům v letech 2. světové války. Svým zaměřením a rozsahem jde o ojedinělou expozici v rámci ČR.