Česká Třebová bude mít po 18 letech opět svého poslance  Prof. Ing. Václava Cempírka Ph.D.

Pane Cempírku, v čem vy vidíte důvod toho, že jste přeskočil nasazené kandidáty na kandidátce TOP 09 pana poslance Severu, nebo pana starostu Zedníka?

Myslím, že se to stalo asi tím, že ve školství působím od roku 1982 a od roku 1996 jsem na Univerzitě Pardubice, poměrně hodně publikuju z oblasti dopravy a logistiky v odborných časopisech a z tohoto důvodu jsem známou osobností v našem Pardubickém kraji.

Čekal jste takový volební úspěch?

Musím jsem přiznat, že jsem ho určitě nečekal, ale ve skrytu duše, jak jsem již uvedl, se dalo očekávat, že něco takového se může stát.

Z které strany si myslíte, že hlasy pro Vás přišly? Protože jste profesorem, tak třeba od studentů?

Od studentů přišly taky, ale nemyslím si, že by to byly převažující hlasy, já si myslím, že to je od těch, kteří už mi prošli rukama. to znamená, že jsou už absolventi, kteří se již uplatnili na významných místech na středním nebo už i na vyšším stupni řízení, protože jsem působil na střední průmyslové škole, na vyšší odborné škole a nyní na univerzitě v Pardubicích, na Dopravní fakultě Jana Pernera.

Už víte jak se rozhodnete? Vstoupíte do Parlamentu, do poslanecké sněmovny?

Je docela obtížné na tuto otázku odpovědět, ale v tuto chvíli jsem se rozhodl že vstoupím, protože na zvolení jsem obdržel řadu pozitivních ohlasů, některé jsou napsány až tak opravdu dojemnou formou, že z toho mám opravdu velkou radost.

V jakém výboru myslíte, že můžete své znalosti uplatnit?

Já bych se chtěl určitě angažovat v oboru dopravy a logistiky, protože tam si myslím, že je velké pole působnosti i z toho titulu, že se této problematice celoživotně věnuji.

V čem si myslíte, že pomůžete Pardubickému kraji nebo mikroregionu Českotřebovsko?

Určitě Pardubický kraj potřebuje dále rozvíjet infrastrukturu. Co se týče silniční, tak ta je velmi zanedbaná. Čeká nás dostavba R35, řešení i problematiky regionální dopravy. Pro českotřebovský region je myslím celá řada  výzev spojená s tím, že když se vylepší infrastruktura tak ten ekonomický potenciál s tím přijde.

Bude se Vám stýskat po Vaší profesi na univerzitě, přece jenom jste celoživotně mezi mladými lidmi.

Určitě se mi stýskat bude, ještě to nemám všechno přesně promyšleno, práci v parlamentu skloubit i s působením na univerzitě nějakým způsobem. ty profese se v zásadě prolínají, mají k sobě blízko - dopravní politika a pedagogický proces - vzájemně by se doplňovaly..

(Rozhovor s novým poslancem TOP 09 připravila Víta Balcarová pro ČRo Pardubice)