Cvičení: Pohřešované osoby našli po čtyřech hodinách      

Horní Jelení (16. 6. 2010) -   Na dispečinku krajského operačního střediska hasičů zvoní ve středu ráno  telefon. Operační důstojník přijímá na lince 112 hovor a dozvídá se, že dvě zdravotně postižené osoby, které žijí v domově důchodců Simeon v Horním Jelení, se nevrátily z ranní procházky. Okamžitě se rozjíždí pátrání po pohřešovaných, tak jak to předepisuje scénář  cvičení Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje „ZÁCHRANA 2010“. Zapojuje  se do něho 140 policistů, hasičů, kynologů a i vrtulník s termovizí. 
Psovodi se psy a rojnice policistů  z pořádkových jednotek pročesávají lesy, potápěči zkoumají dno rybníka Pětinoha. Akci přihlíží hejtman Radko Martínek, který si z vrtulníku prohlédl prostor, kde záchranáři pátrají po pohřešovaných osobách. „Každoročně bezpečnostní rada Pardubického kraje ověřuje, jak dokáží složky IZS komunikovat a zorganizovat velké množství sil i prostředků v případě mimořádných událostí,“ říká předseda rady a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Letošní,  v pořadí již sedmé krajské cvičení,  zaměřil na pátrání po pohřešovaných osobách v terénu. „Námět vychází z reálných situací, s nimiž se policisté i hasiči setkávají,“ uvedl hejtman. Cvičení považuje za nezbytný krok ke zdokonalení vzájemné součinnosti záchranného  a bezpečnostního systému Pardubického kraje.
První úspěch záchranářů se dostavil půl hodiny před polednem, kdy  nacházejí prvního ztraceného muže. Předávají ho do péče Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje stejně jako druhého muže, kterého  nalezli o 30 minut později, avšak v bezvědomí.
Ke zdárnému výsledku cvičení přispěly výborně připravené týmy záchranářů, ale také moderní technika. „Při pátrání jsme poprvé použili ve větší míře navigaci GPS. V řídícím, štábu tak měli přehled o pohyby pátračů v terénu,“ upozornil na užitečného pomocníka  vedoucí oddělení krizového řízení Pardubického kraje a tajemník bezpečnostní rady Aleš Boňatovský, který cvičení připravoval společně s Krajským ředitelství policie i Hasičského záchranného sboru kraje.Foto Luboš Kozel                       (mag)