Studenti gymnázia představili svoji práci v Evropském parlamentu                  

Studenti 7.A gymnázia Bára Horáková, Honza Karlík a Matěj Švec se ve dnech 14. až 18. června 2010 zúčastnili zájezdu do Štrasburku a jeho okolí. Zájezd byl organizován týmem asistentů europoslankyně MUDr. Zuzany Roithové, MBA a studenti ho získali jako odměnu za první místo v soutěži uspořádané Gymnáziem Česká Třebová.
Na své cestě navštívili řadu historicky i turisticky významných míst, jako např. alsaská městečka Obernai a Colmar, klášter Sv. Odile na Mont Sainte Odile a vinařská centra Danbach – la Ville a Riquewihr.
Vrcholem exkurze byla návštěva Štrasburku a sídla Evropského parlamentu. Zde je přivítala dr. Zuzana Roithová, která na úvod představila parlament a práci v něm. Poté byl dán prostor našim studentům. Ti před ostatními přítomnými v konferenčním sále představili výsledek svého výzkumu týkajícího se povědomí českotřebovské veřejnosti o Evropském parlamentu. Jejich vystoupení vzbudilo velký zájem, i když výsledky výzkumu paní europoslankyni příliš nepotěšily. Z výzkumu totiž vyplynulo, že povědomí našich spoluobčanů o EP a institucích EU je na relativně nízké úrovni, ač se, trochu paradoxně, občané našeho města staví k této instituci spíše skepticky. Na společné slavnostní večeři paní poslankyně se studenty o prezentaci a výzkumu ještě dále diskutovala.
Věřím, že si studenti českotřebovského gymnázia přivezli z cesty mnoho zajímavých zkušeností a zážitků, a doufám, že se nám podobný projekt povede opět zopakovat.
Tomáš Kupka, Gymnázium Česká Třebová, foto J. Karlík a T. Kupka