Výzkum podnikatelského prostředí v Pardubickém kraji: Česká Třebová poskočila na páté místo        

Pro malé a střední podnikatele je nejlepší Litomyšl, o druhou příčku se dělí Lanškroun a Pardubice. Tak dopadly výsledky letošního výzkumu Město pro byznys, který hodnotí podporu podnikání ze strany radnic. Česká Třebová je pátá.
Pokud se někdo chystá podnikat v Pardubickém kraji, měl by prý uvažovat o sídle firmy v Litomyšli. Vyplývá to ze srovnávacího výzkumu Město pro byznys, který pravidelně hodnotí podmínky pro podnikání. Podle něj město patří mezi nejúspěšnější v získávání evropských dotací, má méně mladých lidí mezi nezaměstnanými, než je obvyklé, na jednoho pacienta připadá nejvíce lékařů a má schopné místní úředníky. Litomyšl si přitom pěstuje úplně jinou image než průmyslového města. Průmysl podle něj v Litomyšli historicky nebyl nikdy příliš rozvinutý. Nejvýznamnějším zaměstnavatelem je výrobce skleněných, polyesterových i kombinovaných vláken Saint-Gobain Vertex.  Letos vítězná Litomyšl byla loni předposlední, znamená to, že jde spíše o celkové prostředí ve městě. Prioritou města je spíše cestovní ruch. Průmyslová zóna  existuje, ale není na ní podpora podnikání vidět.  Daří se však žtivnostníkům a obchodníkům, Litomyšl je dopravní trase I/35  a má hodně návštěvníklů a široké okolí. Město  ani  neshání  investory pro podnikatelské zázemí, má zřejmě jiné priority, než je průmysl. Navíc v Litomyšli svznikl boj mezi podnikateli a radnicí o počet parkovacích míst na historickém Smetanově náměstí. Radnice je chtěla redukovat a vytvořit klidové zóny. Po petici ze záměru ustoupila.
Na posledním místě při výzkumu skončila nedaleká Polička, je spíše odlehlejší, ceny pozemků dražší  a jezdí se odtud za prací i jinam. Podle výzkumu má o třetinu nižší dynamiku růstu počtu firem, podprůměrně zastoupené služby, meziročně se snížil počet větších zaměstnavatelů.  Loni byl první v hodnocení Žamberk, poslední holice I maličkosti asi mohou  mohou města posunout nahoru či dolů. Garantem projektu výzkumu je Krajská hospodářská komora. Do výzkumu byla zařazena jen tzv. pověřená města, chybí tedy např. Choceň nebo Skuteč, což kvalitu projektu poněkud snižuje.
FAKTA projektu Město pro byznys
Celkové pořadí  1. Litomyšl  2. - 3. Lanškroun  2. - 3. Pardubice  4. Žamberk  5. Česká Třebová 6. - 7. Moravská Třebová
6. - 7. Přelouč  8. Chrudim  9. Králíky  10. Ústí nad Orlicí   11. Svitavy  12. Hlinsko  13. Holice  14. Vysoké Mýto  15. Polička
 
Podle Mladé fronty DNES