Rozpočet města si zaslouží podrobný rozbor s komentářem, analýzou a důvodovou zprávou

Rozhovor s předsedou kontrolního výboru JUDr. Martinem Netolickým

Na podzim skončí volební období, pomalu lze bilancovat. Kontrolní výbor  patří mezi důležité orgány města. Jak jste spokojen s jeho působením  během volebního období?

Význam kontrolního výboru je odvozený od jeho úlohy, která mu je svěřena zákonem nebo zastupitelstvem města. V tomto volebním období působil výbor jako sedmičlenný, přičemž každá volební politická strana zastoupená v zastupitelstvu nominovala svého zástupce. Musím konstatovat, že členové výboru nepatří mezi mlčící lidi bez názoru, proto jednání bylo vždy věcné a z tohoto pohledu plnil výbor svěřené úkoly.

 

Měli jste pro svou práci dostatek podnětů občanů, nebo jste si téma pro svoje zaměření volili spíše sami?

Naše práce byla zaměřena jednak na kontrolní činnost z vlastní iniciativy výboru a vedle toho jsme také řešili několik případů, kdy se na nás obrátili občané města. Po pravdě takových podnětů nebylo mnoho. Z mého pohledu považuji za dobré, že přibližně v ročních intervalech sledujeme činnost městské policie a kontrolní činnost útvaru vnitřního auditu. Zejména kritický pohled na fungující městský kamerový systém a obavy o zneužívání pořízených záznamů, případně struktura zaměření činnosti městské policie si zaslouží pozornost či alespoň monitorování.

 

Kontrolní výbor zkoumá jistě i přijatá usnesení rady města či zastupitelstva. Museli jste je někdy připomínkovat nebo požadovat upřesnění?

Za nejdůležitější připomínku, kterou jsme podali již počátkem funkčního období, bych označil požadavek, aby rozpočet města byl předkládán v podrobnějším členění, aby zastupitelům a občanům poskytoval více informací. Dlouhodobě upozorňuji na skutečnost, že plán hospodaření města na celý rok si zaslouží mnohem podrobnější rozbor než jenom několikastránkovou tabulku se souborem čísel. I když vidím v této věci určitý posun, stále ještě podklad podle mého názoru neodpovídá potřebám. Stejně jako v mnoha městech v okolí by vedle položek měl návrh rozpočtu obsahovat srovnávací a analytickou část, komentář k nastavení jednotlivých položek a důvodovou zprávu. Neobstojí argument, že se to v minulosti nikdy nedělalo. Vedení města by mělo mít zájem na tom, že materiál je srozumitelný a každý chápe vnitřní souvislosti. Jsem připravený se v budoucnu na přípravě takového materiálu podílet.

Vedle toho jsme pravidelně upozorňovali na chyby či překlepy ve formulacích, které byly způsobeny jenom přehlídnutím. V jiných případech jsme si vyžádali vysvětlení.

 

Domníváte se, že zveřejňovaná usnesení jsou dostatečnou informací i vzhledem k občanům, kteří často běžně dění  ve městě  detailně nesledují?

Tato otázka trochu souvisí s tím, co jsem uvedl o rozpočtu. Jsem zastáncem otevřenosti veřejné správy. O činnosti rady města bychom neměli být informováni jenom prostřednictvím stručných usnesení. Jejich text totiž často odkazuje na přílohy či chrání osobní údaje. V tom momentu jsou pro občany naprosto bezcenná. V minulosti bylo dobrým zvykem podávání pravidelných zpráv o činnosti rady města přímo na jednání zastupitelstva, v posledních letech se od tohoto přístupu ustoupilo. Nechci ovšem radit, jakým způsobem by se mělo komunikovat navenek. Konečně tato záležitost nespadá pod činnost kontrolního výboru. Za informování veřejnosti o činnosti města ze zákona odpovídá starosta.

 

Myslíte si, že je správné, aby byl předsedou kontrolního výboru spíše člen radniční koalice nebo  opozice ? (pokud lze vůbec zastupitele v případě našeho města takto rozdělit)

Na úrovni města bychom si neměli hrát na koalici a opozici, přestože někteří kolegové mají tendenci takto zastupitelstvo rozdělovat. V České Třebové se všichni známe, a to nejen ze zastupitelstva, ale jako sousedé, přátelé či spolupracovníci. Zastupitelstvo města není parlament. Ve skutečnosti je jedno, kdo bude příště zvoleným předsedou kontrolního výboru, pokud nebude opozicí za každou cenu, ale bude předkládat konstruktivní návrhy a připomínky na základě provedené kontroly. Z toho důvodu by to neměl být člověk ustrašený nebo dokonce servilní k vedení města, ať je po volbách v jakémkoliv složení. Nikdy jsem neměl problém vyslovit svůj názor, přestože vždycky nebyl většinový. Mít jiný názor není ostuda, ale pouze odlišný úhel pohledu na danou věc.

 

Děkuji za Vaše odpovědi. (Milan Mikolecký)