Slavnost v Pelhřimově: Třebováci mezi vítězi                      

20. ročník mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit       

Každoročně druhý víkend v červnu probíhá v Pelhřimově setkání lidí, kteří ve svých oborech představují špičku mnohdy nejen v ČR. Jedná se o setkání rekordmanů s příznivci netradiční zábavy, širokou diváckou veřejností a se zástupci sdělovacích prostředků. Festival „Pelhřimov – město rekordů “ je akce, při níž vznikají desítky výkonů ukládaných do databanky rekordů a následně uváděných v České knize rekordů, popř. v českých dodatcích knihy Guinnessovy světové rekordy. Tato akce je zdrojem neobvyklých situací, postřehů a námětů celoročně využívaných redaktory nejrůznějších médií. Pelhřimovské náměstí v době konání festivalu každoročně navštíví cca 15 000 lidí, pro které bývá kromě rekordních pokusů a rekordmanských exhibic připraven bohatý kulturní program a nepřeberné množství zábavy. V průběhu festivalu rekordů a kuriozit, který navštívilo 15 tisíc diváků a jehož výsledková listina čítá 128 českých, slovenských, německých, srbských a světových rekordů. Akce, jejíž program byl avizován již několika předfestivalovými rekordy, proběhla podle předem stanoveného harmonogramu a bez žádného zranění rekordmanů či jakéhokoliv incidentu. Vrcholem festivalu byla největší autogramiáda rekordmanů na světě. 155 borců zapsaných ve třetím vydání České knihy rekordů zasedlo ke 165 metrům stolů umístěných na pelhřimovském Masarykově náměstí, přičemž mezi nimi nechyběli ani takové osobnosti jako Věra Čáslavská (7 zlatých z OH), legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová, světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková, šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais, předseda Klubu českých turistů PhDr. Jan Stránský, předseda Klubu sběratelů kuriozit Ladislav Likler a desítky dalších rekordmanů. V rámci obou Galavečerů byly vyhlášeny výroční rekordmanské ceny, které vyhodnocení převzali z rukou hejtmana kraje Vysočina, starosty Města Pelhřimova Leopolda Bambuly, místostarosty Pelhřimova Ing. Tomáše Dufka a zástupců spolupracujících společností. Do rekordmanské síně slávy byli uvedeni Karel Loprais a Martina Sáblíková. Výsledky zde.

Z průběhu festivalu: pátek 11. června - najdete ZDE  sobota 12.- června - najdete ZDE

V rámci pátečního Galavečera kuriozit se držiteli cen v jednotlivých kategoriích stali i Třebováci :      
KATEGORIE KURIOZITA ROKU:  
 
Nejvyšší a nejtěžší svíčka
Členové SHD Česká Třebová zhotovili nejvyšší a zároveň nejtěžší svíčku. Svíčka dosahuje hmotnosti 518 kg, objemu 610 litrů, průměru 0,5 m (obvod 1,58 m) a vysoká je 4,46 m včetně knotu. Svíčka dostala jméno Třebovka, protože byla vytvořena z vosku sesbíraného na 15 sběrných místech v městech a vesničkách podél říčky Třebovky. Nejvzdálenějším místem,
odkud hasiči získali vosk, však bylo město Protivín, kde hasiči z České Třebové zasahovali v roce 2002 při povodních.


Slavnostního galavečera a autogramiády v rámci nominace svíčky Třebovky na kuriozitu roku se účastnili i zástupci  hasičů z České a Dlouhé Třebové. Svíčka tuto kategorii vyhrála, Michal Daněk uvedl certifikát. Na fotografii nahoře jsou zleva sedící – Jaroslav Kašpar (starosta Dlouhé Třebové), Petr Vencl (velitel městské policie Č. Třebová), Leoš Kovář (starosta SDH Č. Třebová), Jan Jána (duchovní otec svíčky Třebovky), zleva stojící – Miroslav Bystroň, Karel Pešorna (jednatel SDH Č. Třebová).
 
Zajímavé fotografie z pátku 11. června vyfotil a poslal Karel Pešorna