Začal Týden sportu, letos po dvanácté                                  


První sportovní disciplíny letošního Týdne sportu se rozběhly již od deváté hodiny ranní ve Skiareálu Peklák, kde bylo opravdu živo. Areál Peklák dokázal opravdu velmi dobře nahradit cyklistický závod do vrchu, který se jezdil v dřívějších ročnících této akce na kozlovských serpentinách. Zde nehrozí sportující mládeži žádné nebezpečí, odpadají problémy s dopravou takového množství kol, lze zajistit občerstvení a pro sportování je zde dostatek možností. Soutěžilo se v běhu do vrchu, štafetách škol a přetahování lanem. Další sportovní akce ZŠ praktických se  konala na kurtech na Skále. Další akce se pak rozběhly dopoledne. Naštěstí se nepotvrdila deštivá předpověď a bylo po celý den sice chladné ale sportovní počasí. Je prakticky poslední týden školního roku a ten bývá již řadu let  ve Třebové věnován sportování. To ovšem neznamená, že by na školách ještě nebyla spousta další práce..
Podvečer přilákal program Týdne sportu na náměstí opět davy lidí. Náměstí tak opět plnilo svou funkci - tedy  stalo se místem pro setkávání lidí a celkem nevadilo, že program nepřináší špičkové soubory jako např. na obdobné akci v Ústí nad Orlicí. Vždyť např. i naše skupina Medvědi měla na  náměstí obrovský úspěch. Všemu předcházelo vyhlašování výsledků dopoledních soutěží z Pekláku. Je škoda, že si všichni vítězové pro připravené diplomy a ceny nepřišli a nakonec i to, že pořadatelé neměli kompletní přihlášky k závodům, někde chyběla např. křestní jména a veřejné výsledkové listiny.
Proti předchozím letům se přece jen něco změnilo, poprvé byla uzavřena smlouva o spolupráci mezi Městem a  L. Vašinou, který má na svých bedrech organizační stránku akce již od vzniku Týdne sportu v roce 1999. Tím se město Česká Třebová dostává do role spolupořadatele, bere na sebe určitou odpovědnost , i když v dokumentech vydaných pořadatelem je uváděno jako "TOP partner". Město akci podporuje nejen finančním příspěvkem z městského rozpočtu, ale také poskytováním některých služeb města a městských společností, jako dozor Městské policie, organizace hasičských pořádkových hlídek, poskytuje zdarma pódium na náměstí, prostory radnice jako šatny, pomáhá s likvidací odpadu a úklidem náměstí atd. Podle starosty města je na to určena částka 380 tis.Kč, hodnotu služeb však nevyčísluje.  Na druhé straně však rada města letos nepřijala (na rozdíl od let minulých) jakékoliv usnesení o tom, že na Týdnu sportu povoluje hudební produkce "přes večerku", tedy do 23 hodin a v pátek dokonce do jedné hodiny po půlnoci, jak je v programu akcí uvedeno. Díky tomu by měly  být všechny hudební produkce Týdne sportu ukončeny do 22 hodin.
Připravenost města na Týden sportu se hodnotila na pondělní dopolední tiskové konferenci u starosty města. Na dotaz redaktora Práva se starosta Jaroslav Zedník netajil tím, že pro budoucí léta má trochu jiné představy o průběhu a přípravě Týdne sportu, ale že  vše nakonec také záleží na tom, jak dopadnou komunální volby. Na radnici bude nová sestava zastupitelů a ti rozhodnou, do jaké míry budou  takovou akci podporovat. Proto konkrétní představy nechtěl  upřesnit.
Fotografie z první hodně, pondělí 21.6.
 
Děvčata ze  zdravky....  a pak už nastupují Medvědi.....   pozornost davu se zvyšuje, převládá spokojenost ....
 
A ještě novinka: Na obvyklém místě jsou letos ekozáchody Honzy Betlacha, právě čerstvě dostavěné. Příští rok zde bude novostavba muzea. Kampak asi budeme chodit čůrat?