Město se bojí ghetta na náměstí. „Udržím pořádek,“ říká hoteliér                    

Radnici vadí hotel, který v centru České Třebové ubytovává bezdomovce, většinou Romy. Česká Třebová Když podnikatel Ladislav Čejka zrekonstruoval hotel Padevět u nádraží v České Třebové a začal v něm ubytovávat sociálně slabší rodiny, netušil, jaký poprask tím ve městě způsobí. Vedení Třebové se totiž nelíbí, že se kolem nového dopravního terminálu, který má být chloubou města, budou stahovat problémoví lidé.

„Bojíme se, aby tu nevzniklo ghetto,“ řekl starosta Jaroslav Zedník. Město se snaží na podnikatele tlačit, aby neubytovával problémové rodiny. Čejku si na úřad pozvalo během posledních týdnů třikrát. Sociální odbor imístostarostka Jarmila Žáčková chtěly detailně vědět, jak je podnikatel schopný zajistit ve svém hotelu pořádek.

Podle Čejky však v ubytovně platí přísný řád a udržuje se tu pořádek. „Je jasné, že luxusní hotel pro turisty by se v Třebové neuživil. Proto provozuji levné ubytování, které často využívají lidé v těžších životních podmínkách. Všichni mi platí pravidelně a nevidím v tom problém,“ vysvětlil Čejka.

Jako v ghettu to tu rozhodně nevypadá. Včera byly pokoje uklizené, lidé se zdravili na chodbách a v kuchyňce, byl tu klid a ticho.

Přesto si místostarostka Žáčková myslí, že by se sem mohlo stahovat více problémových rodin a postupně tam vznikne podobná situace, jako je na třebovském sídlišti Borek. Tam je opravdové ghetto, do kterého často jezdí i policejní hlídky. Právě to je podle ní důvod, proč radnice nechce hotel v centru města. „V Třebové jsou totiž problémy s Romy už dlouho,“ řekla.

Čejka však právě tento postoj radnice kritizuje. „Město si asi myslí, že všude, kde jsou Romové musí nutně být problémy. Nemohou pochopit, že u nás to tak opravdu není. Romské děti si hrají společně s bílými, v domě je klid. Neuvědomuje si, že v hotelu jsou ubytovaní lidé, kteří by mohli také skončit na ulici,“ řekl Čejka.

V hotelu Padevět bydlí lidé, kteří kvůli rozvodu přišli o bydlení, nebo sociálně slabší rodiny, které si nemohou dovolit běžný podnájem. Za pět tisíc korun na měsíc tu mají garsonku s kuchyňkou a koupelnou. Jednou z obyvatelek je například Romka Anna Žigmundová se svými třemi dětmi a čtvrtým na cestě. Sama má základní vzdělání a před mateřskou dovolenou si přivydělávala jako uklízečka. „Pro Romku je těžké sehnat bydlení a práci. Jsem ráda, že máme s dětmi kde bydlet a že je mohu posílat do školy. Peněz je málo, ale nějak musíme vyžít,“ popsala svoji životní situaci. Levný hotel neslouží jen Romům, z pětadvaceti nyní ubytovaných rodin je pouze zlomek těch romských. „Všichni se tu kamarádíme, navštěvujeme a neřešíme, jakou kdo má barvu pleti,“ řekla další ubytovaná Romka Květa Horváthová a dodala, že občas dělá obecně prospěšné práce pro město.

Čejka, kterého chování města zaskočilo, chce nyní své podnikání a své klienty hájit. Pozval proto vedení města tuto středu na prohlídku hotelu. „Doufám, že se situace uklidní a že najdeme společnou řeč,“ uzavřel podnikatel

Mirror - Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Pardubický kraj úterý 8. června

Autor:

  • Barbora Měchurová