Českotřebovský deník 189/2010 (1.7.)                                    
Slavnostní zakončení školního roku                                                                                                                                            


Úterý 29.června, předposlední den školy, žáci Základní školy Habrmanova využili k hromadnému fotografování. Inspirací se stalo logo školy, které představuje obě části budovy. Fotografování z vysokozdvižné plošiny se ochotně ujal pan Vojtěch Soukup. Jak se fotografie povedly můžete posoudit sami. Shromáždění všech žáků na hřišti využil poté pan ředitel PaedDr. Zbyněk Slavík a ocenil nejlepší žáky školy za celý školní rok. Tečku za celým programem udělali žáci obou 9. tříd, kteří se rozloučili se svými spolužáky a učiteli zpěvem.

 

 

INFORMACE K VOLBÁM DO OBECNÍCH ZASTUPITELSTEV                                                                                       

Tvoří-li volební stranu nezávislý kandidát nebo sdružení nezávislých kandidátů, připojí volební strana ke kandidátní listině petici podepsanou voliči podporujícími její kandidaturu. V záhlaví petice a na každé její další straně musí být uveden název volební strany, název zastupitelstva obce, do kterého volební strana kandiduje, a rok konání voleb. Vedle podpisu voliče musí být uvedeno jeho jméno, příjmení, datum narození a místo, kde je přihlášen k trvalému pobytu, jinak tento hlas pro podporu volební strany nelze započítat. Nezapočítávají se také podpisy kandidátů samých. Počty podpisů na peticích pro nezávislé kandidáty a sdružení nezávislých kandidátů v souladu s § 21 odst. 4 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů                    
 
                                           Podpisy          pro nezávislé kandidáty                  pro sdružení nezávislých  kandidátů                          
 
Česká Třebová                                           600                                           1148
Přívrat                                                           17                                               24
Rybník                                                          33                                               57
Semanín                                                        25                                               43
Třebovice                                                     32                                                56

 

Poprvé po 15 letech nebude v České Třebové vysokoškolská promoce                                                   

Poprvé se v České Třebové konala promoce nových absolventů DFJP v obřadní síni staré radnice v závěru června 1995. Od té doby potom každým rokem, potom už pravidelně buď v kině Svět, jednou také v v sále tehdejší Střední integrované školy technické na Skalce a po dostavbě potom už pravidelně v malém sále Kulturního centra.  každoročně zde bylo promováno cca 10 nových inženýrů.  V letošním roce jsem se pídil o termínu promocí jednak v Kulturním centru, jednak na webu pardubické univerzity.  Ač studium oboru kolejová vozidla v České Třebové pokračuje, tak v rozpisu promocí  se s takovou slavností v České Třebové letos nepočítá: Informace z webu UP je zde:

 

Slavnostní akademické obřady absolventů Univerzity Pardubice - bakalářské sponze nebo magisterské promoce proběhnou:

  • ve středu 16. června na Fakultě filozofické,
  • v pátek 18. června na Fakultě chemicko-technologické,
  • ve čtvrtek 24. června a v pátek 25. června na Fakultě ekonomicko-správní,
  • v úterý 29. června na Fakultě filozofické,
  • ve středu 30. června na Fakultě zdravotnických studií,
  • ve čtvrtek 1. července a v pátek 9. července na Dopravní fakultě Jana Pernera,
  • v pátek 2. července na Fakultě elektrotechniky a informatiky,

další pak v září a říjnu:

  • ve středu 8. září na Fakultě chemicko-technologické,
  • ve středu 13. října a ve čtvrtek 14. října na Fakultě ekonomicko-správní,
  • ve středu 27. října na Fakultě restaurování v Litomyšli.
     
Návrh nového vlakového jízdního řádu pro příští rok je již zveřejněn                                                    

Pro Českou Třebovou to opět není žádná velká sláva, k vlakům, které zde nestaví přibudou  např. nové spoje firmy Student agency, které však budou stavět v Ústí nad Orlicí.    Návrh  stojí za to podrobit podrobnější analýze a posoudit, kde je  pro nás ten největší problém a zda je nutné žádat o změny a úpravy. Za rozhodující by melo být, aby u nás zastavovaly nikoliv všechny vlaky,m ale především ty, které přináší významnou přidanou hodnotu. Jsou to zejména rychlíky směřující  do dálkových cílů v zahraničí  přímo bez přestupování. Tím, že si vymůžeme  zastávku rychlíku, který končí v brně není až tak důležité, jede-li půl hodiny za ním rychlík jiný, ale důležité je zajistit, aby zde byly zastávky dálkových vlaků  s cílovými stanicemi Berlín, Hamburg, Budapest, Vídeň, Bratislava a podobně.... Návrhy budoucího je možné stáhnout např. na webu pardubického kraje, informace z odboru dopravy - dopravní obslužnost....
 
Ojedinělé želivské kulturní léto začíná o víkendu                                                                                                                      

Želiv – Největší a nejdelší kulturní festival Musae Siloenes v historii kláštera odstartuje první červencový víkend v Želivském opatství. V průběhu celého léta se divákům představí desítky umělců, například z oblasti vážné hudby nebo jazzu.
„Zahajovací koncert festivalu se uskuteční už v sobotu 3. července. Na něm se představí soubor Vagantes, který uvede díla barokního premonstrátského skladatele Františka Ignáce Tůmy,“ láká umělecká ředitelka festivalu Marika Pečená. Z dalších účinkujících vystoupí například Jazz trio Vladimíry Krčkové. Tato mladá zpěvačka je hudebními kritiky označována dokonce za jazzovou princeznu.
Premonstrátský klášter Želiv si pro každého návštěvníka koncertu připravil milé překvapení. V ceně vstupenky je totiž zahrnuta také noční prohlídka kláštera, která byla připravena speciálně pro festival s netradičním výkladem. Zájemci tak mohou ušetřit, protože samotná večerní prohlídka stojí sto dvacet korun. „Věřím, že spojení národní kulturní památky kláštera Želiv a kulturního festivalu bude úspěšné a lidé se budou do Želiva vracet, stejně jako Dobří holubi,“ vzpomíná Pečená na film Dobří holubi se vracejí, natočený v klášteře, který se také bude v rámci festivalu promítat. Na programu jsou připraveny nejen koncerty vážné hudby, ale výstava fotografií, obrazová výstava nebo přednáška o barokní malířské výzdobě kláštera. Festival potrvá až do soboty 4. září.
Podrobný program: http://zeliv.eu/festival/program-festivalu
 
Mistrovství světa v In-line hokeji FIRS na zimním stadionu v Berouně od 3.7. do 8.7.2010 - vstup zdarma!                        

Rozpis zápasů reprezentace ČR žen ve skupině:
Sobota, 3.7. od 18:00 hod.      Česko - Čína
Neděle, 4.7. od 17:30 hod.      Česko - Finsko
Pondělí, 5.7. od 17:30 hod.     Česko - Kanada
úterý, 6.7. čtvrtfinálová utkání  středa, 7.7. semifinále  čtvrtek 8.7. boj o medaile
V obchodě Hockey sport shop přímo na zimním stadionu možnost zakoupení oficiálních suvenýrů MS, suvenýrů českého hokejového týmu, In-line bruslí, koleček a kompletní hokejové výstroje. Obchod bude otevřen během všech utkání během celého MS. Kompletní nabídka na www.hockeysportshop.cz   Přijďte povzbudit českou reprezentaci do Berouna, vstup zdarma!
 

 

Neděle 11. 7.                                                                       
Malá scéna, začátek v 19.00 hodin
 
Divadlo Commedia Poprad uvádí:
P. Turrini  „JOZEF A MÁRIA“
Režie:  Vlado  B e n k o

 

Tato divadelní hra rakouského dramatika, scénáristy, spisovatele a básníka Petra Turriniho není biblickým příběhem, přestože se odehrává na Štědrý večer. Hlavní hrdina Jozef v podání Vlada Benka je totiž zarytý komunista, zatímco Mária, kterou si zahrála Veronika Žoldáková, v Boha věří, někdy až příliš. Na první pohled by si tento vrátný v letech a stará, ale stále svěží uklízečka, co kdysi vystupovala jako tanečnice ve vídeňských divadlech, neměli co říci. Na začátku to také tak vypadá, protože když Jozef hovoří o koze, Mária zase o voze. Ale s pokračujícím dějem oba protagonisté nacházejí ve vzájemné komunikaci čím dál víc styčných bodů a štědrovečerní příběh dvou osamělých lidí končí happyendem.

 

Inscenaci uvádíme v rámci družebních styků se slovenským městem Svit.
Předprodej vstupenek v Informačním centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

 

Městská knihovna Česká Třebová - program na červenec:

Upozornění-ve dnech 1.-15.8.2010 bude v Městské knihovně i na Pobočce Parník zavřeno. Děkujeme za pochopení.
Těšte se na Léto s pohádkou v Javorce :-)
Městská knihovna Česká Třebová a Mateřské centrum ROSA zve na Léto s pohádkou v Javorce. Začínáme ve středu 14.7. od 17:30 hod. Divadlem Dno: Velmi zvířecí pohádka. Pokračujeme 28.7. od 17:30 hod. Divadlem Tramtárie: Polízanice malé čarodějnice. V měsíci srpnu se můžete těšit na další dvě pohádky. V případě nepříznivého počasí se představení budou konat v prostorách Městské knihovny. Srdečně zveme
Oblastní přebor v in-line hokeji na ZS Lanškroun 

MICHAEL RESLER
Lanškroun – V místní hale B. Modrého pokračoval deseti zápasy již třetí ročník Oblastního přeboru v in-line hokeji. Favorité se drží. Litomyšl si troufla na libchavský Strike v brance s Michael Šauerem a v útoku s brankářem Jiřím Portlíkem. Strike se snažil, ovšem na devět branek Ondřeje Dospěla nedokázal najít zbraň, přesto prohrál přijatelným rozdílem. V dalším vyrovnaném duelu udolal lanškrounský Devils One šumperský Nuget. Lanškrounský Lazy Neckers vyhověl Žamberku a v krkolomném termínu zápas odehrál. V utkání ve kterém se ukázal v žamberském dresu reprezentant a mistr extraligy z Berouna David Balasz vedl Žamberk už 6:2, ovšem Lazy zbraně nesložil. I v jeho dresu se objevili hráči Dynama Pardubice Lukášové Andrejs a Vlasák a spolu s Alešem Víchem byli nakonec strůjci obratu v utkání a Lazy nakonec těsně zvítězil 7:6, když absolutorium zaslouží všichni tři brankáři utkání – žamberský René Toman a lanškrounští Tomáš Jansa a Lukáš Knápek. Přes prohru si žamberský Stilmat zatím drží v průběžné tabulce velmi pěkné druhé místo za vedoucí IHC Litomyšl.

 

Výsledky k 23. 6. 2010
Králíky – Lazy Neckers Lanškroun                                  3:18 (1:9, 0:5, 1:0, 1:4)
Góly: Petr Sedlák, Jakub Šverák, Michal Šverák – Miroslav Resler 6, Aleš Vích 4, Tomáš Řehák 3, Miroslav Pachl 2, Jiří Sršeň 2, Michael Resler. Asistence: Petr Milták, Martin Večeř, Michal Šverák – Michael Resler 6, Miroslav Pachl 4, Aleš Vích 4, Miroslav Resler, Jiří Sršeň, Tomáš Řehák.
 
Bažanti Lanškroun – Rolly Pollys Žamberk                    5:9 (2:1, 1:1, 2:2, 0:5)
Góly: Vít Brejša 2, Aleš Krejčí, Matěj Vičar, Adam Brýdl – Václav Dvořák 3, David Dapecí 2, Stanislav Nosál, Vlastimil Hruška, Kostas Kotanidis, Matěj Grund. Asistence: Vít Brejša, Adam Brýdl, Karel Šilar – Vlastimil Hruška 3, Matěj Grund 2, David Dapecí, Václav Dvořák, Milan Hubálek, Kostas Kotanidis.
 
All Stars Ústí nad Orlicí – Pardálové Lanškroun            6:0 (0:0, 1:0, 3:0, 2:0)
Góly: Jan Krejza 2, Lukáš Pirkl, Radim Voříšek, Jan Peška, Filip Luňák. Asistence: Radim Voříšek 2, Jan Krejza, Jan Peška, Filip Luňák.
 
Nuget Šumperk – Flyers Česká Třebová                          15:5 (5:3, 4:0, 3:2, 3:0)
Góly: Michal Budina 5, Stanislav Gereš 5, Pavel Musil 3, Tomáš Lesák 2 – Petr Šána 2, Ondřej Mistr, Petr Blažek, Karel Steinmetz.
Asistence: Roman Mazák 4, Stanislav Gereš 4, Michal Budina 2, Pavel Musil 2 – Ondřej Mistr 2, Miroslav Dejdar, Karel Steinmetz.
 
Stilmat Žamberk – Lazy Neckers Lanškroun                  6:7 (2:0, 2:2, 2:3, 0:2)
Góly: David Balasz 2, Tomáš Brožek, Tomáš Ulrich, Kryštof Chmelan, Jaroslav Zářecký – Aleš Vích 3, Lukáš Andrejs 2, Miroslav Resler, Lukáš Vlasák. Asistence: Tomáš Diblík 2, Tomáš Brožek, Marek Keprta, Tomáš Ulrich, Kryštof Chmelan – Michael Resler 2, Miroslav Resler, Pavel Pokorný, Aleš Vích, Lukáš Vlasák.
 
Pardálové Lanškroun – Edimex Lanškroun                    1:8 (0:3, 0:2, 0:3, 1:0)
Góly: Pavel Jirků – Tomáš Fořt 3, Petr Mík ml. 2, Tadeáš Resler, Jan Juřina, Bořek Jetmar. Asistence: Václav Mík, Jiří Černý – Patrik Konečný 3, Bořek Jetmar 2, Martin Neoral, Michal Doleček.
 
Devils One Lanškroun – Nuget Šumperk                         10:7 (1:0, 5:3, 1:2, 3:2)
Góly: Vladimír Doha 5, Michal Kilčický 3, Jan Boruch, Vít Kotoulek – Michal Budina 4, Stanislav Gereš 2, Roman Budina.
Asistence: Vladimír Doha 4, Michal Kilčický 2 – Stanislav Gereš 2, Tomáš Lesák 2, Roman Budina, Michal Budina, Jiří Ptáček.
 
Čerti Lanškroun – Flyers Česká Třebová                       13:8 (1:2, 3:2, 4:3, 5:1)
Góly: David Langr 5, Michal Sedláček ml. 2, Tomáš Markl 2, Radovan Fořt 2, Milan Vičar, Michal Sedláček st. – Petr Šána 4, Milan Arnold, Milan Gremlica, Miroslav Dejdar, Ondřej Mistr. Asistence: David Langr 4, Roman Havelka 2, Tomáš Markl 2, Radovan Fořt – Roman Mastík 2, Miroslav Dejdar 2, Vlastimil Togl 2. 
 
Bažanti Lanškroun – Stilmat Žamberk                            2:20 (0:5, 1:4, 0:7, 1:4)
Góly: Aleš Krejčí 2 – Kryštof Chmelan 6, Tomáš Diblík 3, Marek Keprta 3, David Brožek 2, Martin Brožek 2, Tomáš Brožek 2, Jaroslav Zářecký 2.
Asistence: Marcel Krejčí – Martin Brožek 6, Tomáš Brožek 5, Tomáš Diblík 2, Jaroslav Zářecký 2, Marek Keprta, Kryštof Chmelan, René Toman.
 
IHC Litomyšl – Strike Libchavy                                        12:8 (2:1, 4:4, 0:1, 6:2)
Góly: Ondřej Dospěl 9, Marek Kalivoda 2, Milan Kotlár – Jan Zahradník 3, Jaroslav Jandera 3, Stanislav Kraitl, Petr Voleský.
Asistence: Marek Kalivoda 2, Jiří Drobný st. 2, Jiří Portlík 2, Ondřej Dospěl, Michal Šauer – Jaroslav Teplý 3, Stanislav Kraitl, Pavel Mašek, Jaroslav Jandera, Petr Voleský.

Tabulka 3. ročníku Oblastního přeboru v in-line hokeji:

1

IHC Litomyšl

9

9 0 0

136 : 27

18 bodů

2

Stilmat Žamberk

10

8 0 2

93 : 37

16 bodů

3

Lokomotiva Česká Třebová

8

7 1 0

121 : 40

15 bodů

4

Lazy Neckers Lanškroun

9

6 1 2

81 : 45

13 bodů

5

Devils One Lanškroun

8

6 0 2

79 : 49

12 bodů

6

Čerti Lanškroun

8

6 0 2

81 : 57

12 bodů

7

Edimex Lanškroun

9

6 0 3

95 : 72

12 bodů

8

IHC All-Stars Ústí nad Orlicí

10

4 2 4

62 : 63

10 bodů

9

CBA Nuget Šumperk

10

4 0 6

89 : 67

 8 bodů

10

Strike Libchavy

8

3 0 5

49 : 74

 6 bodů

11

Pardálové Lanškroun

9

3 0 6

43 : 71

 6 bodů

12

Králíky

8

1 1 6

37 : 82

 3 body

13

Flyers Česká Třebová

10

1 1 8

42 : 123

 3 body

14

Rolly Pollys Žamberk

9

1 0 8

44 : 125

 2 body

15

Bažanti Lanškroun

10

0 0 10

36 : 152

 0 bodů