Českotřebovský deník 191/2010 (3.7.)                                   
Záznam ze setkání spolužáků Základní školy Habrmanova ze Třebové, které se. uskutečnilo v pátek 18. června po 57 letech v Klubu zahrádkářů v Hliníkách, jehož se zúčastnilo celkem 29 žáků, t.j. 66%.
ze třídy „A" - Adamec, Borek, Dobrovský, Kozel, Kvapil, Lepka, Lopour, Mehl, Melša, Pecháček, S. Rössler, Stolín, Špičák, Štusák (14);
ze třídy".B" - Bohuňovský, Dvořák, Horák, Horský, Kolář, Köhler, Maixner, Matouš, Opravil, S. Rössler, Rybka, Řehoř, Saifrt, Sklenář, Kvasnička (15).
Jako hosté Milan Buchta (1947) a Vládo Novotný (1937).  Jarda Horák s Milanem Buchtou byli v Hliníkách jako první, vše zkontrolovali a připravili a po příjezdu autobusu před 15. hodinou, každého po příchodu „zkásli" o 70 Kč na režii, zahrnující výdaje za pozvánky, známky, obálky, kopírování, fotku za 25 Kč a. kytici : rakev Ády Vostřáka, který zemřel 5. května 2010. Předali účtenky na konzumaci - přípitek, jídla za 75 korun - buď vepřový řízek, brambor, okurek, nebo výpečky, knedlík, zelí, pivo „Polička" 11" za 16,50 Kč, kořaličky po 8 Kč, kávu, víno i nealko za ceny přiměřené v regionu. Ota Dobrovský dal po uvítání ve známost trochu statistiky, tzn., kolik nás bylo a je (celkem 71 - 41 + 30, zemřelo 26 - 15 a 11a jeden je„nezvěstný" - Standa Myška ze třídy „A").. Minutou ticha jsme uctili památku zesnulých - „poškoláků" i učitelů a připili na zdraví všech přítomných, nemocných i ostatních žijících, slovy: „Tož, kluci, napijme se, takhle mladý se už nikdy nesejdem!" (Na tablu učitelů byli  p. uč. Burian, Cupal, Hartmanová, Christ, Chudá, Chudý, Jasanský, Karas, Kormoutová, Králová, Kunst, Lána, Mikolecký, Schmoranzer , Štarman, Vrbický a další).
V 17..hodin nás vyfotografovali pan Luděk Petraš s Alenou Jasanskou z firmy EVRO-FOTO-VIDEO a. domů jsme si odnesli hotové fotky téhož dne. Chybí na nich Jirka Maixner, který si zrovna někam odskočil, a taky Mirek Dostálek a Milan Markl, kteří se sice přihlásili, ale nedorazili.Námořník Pepa Špičák dával kamarádům ochutnávat METAXU z Řecka, kde občas vozí turisty na lodích tamních rejdařů, vyprávěli jsme, vzpomínali, popíjeli a ani nepostřehli, že už je po „VEČERNÍČKU", takže jsme se museli rozloučit. Slíbili jsme si, že se příště sejdeme v roce 2013. tedy po šedesáti, letech od skončení povinné školní docházky. Navíc v roce, kdy většině bude sedmdesát pět let. Kéž bychom se toho dožili!   Zapsal Otokar Dobrovský (tužkou ještě večer kolem 23. hodiny) 
 
Fotografie pro pamětníky                                                                                       


Fotografie byla pořízena  zřejmě během šedesátých let v lázních Luhačovice. Je na ní skupina českotřebovských učitelů a učitelek. Poznáte je? Fotografii zapůjčil ing. Otokar Dobrovský.  Na snímku p. uč. Komárek - ? - ? - Otokar Dobrovský - Libuše  Horáková - Anděla Kučerová
 
Letní volejbalový kemp Č. Třebová 4.-9.7.2010                                                                                     

Pořadatelé letního volejbalového kempu v České Třebové si Vás dovolují pozvat na tuto akci, která se bude konat na začátku července na konci školního roku. Kemp pořádá AMS-Lubomír Vašina, pod záštitou ČVS a ČOS.  Akce je určena pro všechny volejbalisty a volejbalistky, kteří chtějí pod vedením našich špičkových trenérů (reprezentačních, extraligových a ligových družstev mužů a žen) zlepšit své HČJ ve specializacích, na které je náš kemp zaměřen. Z hlediska priorit vítáme především účast ročníků 1999 a starších, rádi však uvítáme i hráče a hráčky mladší.
ÚČASTNICKÝ POPLATEK:  2 590 Kč (ubytování s plnou penzí), 2 190 Kč (bez ubytování a snídaně) Vzhledem ke kvalitě tréninku jsou počty přihlášek limitovány tak, aby bylo ve skupině na dva trenéry dvanáct hráčů. To je první předpoklad kvalitního předání informací. Příjezd 4. 7. 2010 večer do 18.00 – odjezd 9. 7. 2010 po obědě do 15.00
DOPROVODNÉ AKCE KEMPU: turnaje účastníků kempu, zpívání u totemu, kurz trenérů III. třídy, doškolovací seminář trenérů (za pomoci lektorů a dětí z kempu) 
LEKTOŘI: - Zdeněk Šmejkal, extraligový trenér (VK Karbo Benátky nad Jizerou), - Kamil Tuček, asistent trenéra ženské reprezentace ČR  - Peter Goga, manažer extraligového družstva žen (VK Prostějov), - Renda Dvořák, trenér prvoligového a extraligového družstva (České Budějovice), - Jarda Emmer, trenér prvoligového družstva (České Budějovice), - Tomáš Zedník, manažer extraligového družstva mužů (DHL Ostrava), - Lubomír Vašina, trenér reprezentačního družstva juniorů ČR a akademické reprezentace ČR, - Jiří Šiller, trenér extraligového družstva žen (Rakousko), - Milan Džavoronok, šéf trenér reprezentace ČR v beach volejbale, - Luboš Janeba, prvoligový trenér (Ústí nad Orlicí), - Petr Skála, dlouholetý vynikající hráč brněnských týmů, - Milan Hadrava, trenér beach volejbalové reprezentace ČR
 

Neděle 11. 7.                                                                       
Malá scéna, začátek v 19.00 hodin
 
Divadlo Commedia Poprad uvádí:
P. Turrini  „JOZEF A MÁRIA“
Režie:  Vlado  B e n k o

 

Tato divadelní hra rakouského dramatika, scénáristy, spisovatele a básníka Petra Turriniho není biblickým příběhem, přestože se odehrává na Štědrý večer. Hlavní hrdina Jozef v podání Vlada Benka je totiž zarytý komunista, zatímco Mária, kterou si zahrála Veronika Žoldáková, v Boha věří, někdy až příliš. Na první pohled by si tento vrátný v letech a stará, ale stále svěží uklízečka, co kdysi vystupovala jako tanečnice ve vídeňských divadlech, neměli co říci. Na začátku to také tak vypadá, protože když Jozef hovoří o koze, Mária zase o voze. Ale s pokračujícím dějem oba protagonisté nacházejí ve vzájemné komunikaci čím dál víc styčných bodů a štědrovečerní příběh dvou osamělých lidí končí happyendem.

 

Inscenaci uvádíme v rámci družebních styků se slovenským městem Svit.
Předprodej vstupenek v Informačním centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
 
Šest let starý článek z našeho webu byl vyslyšen až v letošním roce                    

Půjčovna jízdních kol v České Třebové?  

Je to zatím možná jenom sen, ale určitě splnitelný, prakticky snadno a rychle.Všichni zájemci o cyklistiku v ČR jistě vědí o zřízení půjčoven jízdních kol ČD především intenzivně turisticky využívaných regionech, jako je např. Český ráj nebo jižní Čechy.. Domnívám se, že také náš kraj je pro cyklisty docela zajímavý, zejména pro ty "horské cyklisty", proto by mohlo být pro náš region velmi významné zapojit se aktivně do této rodící se celonárodní aktivity a na nádražích v České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chocni  a případně ve Svitavách zřídit ve spolupráci s ČD půjčovny kol s tím, že by bylo možné mezi těmito stanicemi tato kola bezplatně přepravovat resp. půjčit je v jedné stanici a vrátit v druhé. Právě v našem okolí jsme přece nedávno vybudovali v rámci regionu Orlicko - Třebovsko systém cyklostezek, které by bylo vhodné tímto způsobem propagovat. Máme v našem okolí jistě i zajímavé cíle: rozhledny  na Kozlově a Andrlově chlumu, Stezku smyslového vnímání Orlicko-Třebovsko, Třebovské stěny, areál KČT Horal v Cakli, jezdecký areál v Semaníně, Litomyšl jako lokalitu celosvětového kulturního dědictví UNESCO, lákavou projížďku údolím Orlice směr Bezpráví, Brandýs, Choceň, nedaleko je také Lanšperk nebo Žampach  atd. Loni  pomohla propagovat cyklistiku. Česká centrála cestovního ruchu a také projela naším regionem na kole, dokonce přijel i hejtman Roman Línek. Každoročně  se pořádá akce "Cykloglacensis", která také propaguje právě cyklistiku, podobně jako "Dny Regionu Orlicko-Třebovsko", kdy sednou na kolo mnozí starostové sdružených měst, aby se společně projeli. právě zde vidím možnost sdružit prostředky tohoto Regionu a Českých drah a společně od příštího roku připravit půjčovny kol a servírovat tak zdejší krajinu a krásné životní prostředí i všem ostatním, městskému lidu z Brna či Prahy, kteří mohou pak přijet k nám, projet si zvolenou trasu na kole a kolo zase jinde vrátit. Na hlavní trati to mají z Brna  a Olomouce do Třebové hodinu, z Prahy dvě... Takovou akci je třeba dopředu připravit a propagovat, právě k tomu mohou posloužit veletrhy cestovního ruchu, na kterých se každoročně účastníme. Právě pro takový projekt by mohla dobře sloužit společná expozice Regionu Orlicko-Třebovsko a Pardubického kraje. Pro náš region není třeba organizovat a financovat cyklobusy z z Pardubic na Vysočinu, ale využít snadného a dostupného vlakového spojení do našeho kraje... Nedávno mě kontaktovali z redakce telefonního seznamu z firmy Mediatel a chtěli jakýkoliv obrázek, který by mohl propagovat cykloturistiku v našem okolí. Právě do tohoto kontextu by patřilo i zřízení půjčoven byciklů na železničních stanicích. Půjčovné za kolo není vysoké a mohlo by přilákat... Do projektu bude třeba na začátek asi něco vložit, ale mělo by se to vyplatit. Nebyli bychom v tom sami, ale společně s dalšími městy v okolí, vznikl by systém, který by mohl posloužit nám všem a zvýšil by turistický ruch v našem městě, na který jistě čekáme. Půjdeme do toho?  (mm -  iČTZ 9.7. 2004)

Kraje začaly vyjednávat podmínky pro čerpání dotací z Unie po roce 2013                                                                             

O čerpání finanční podpory z evropských zdrojů po roce 2013, kdy končí současné programovací období, jednal ve čtvrtek Řídicí výbor regionů. Na ustavujícím jednání v pardubickém Hotelu Euro stanovili odborníci z krajů podmínky, které chtějí v Bruselu vyjednat pro české regiony. Uvedl to hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a hlavní vyjednávač za Asociaci krajů ČR. „Máme k dispozici několik dokumentů, které naznačují budoucí směr kohezní politiky,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Zdeněk Semorád program prvního jednání Řídicího výboru regionů, který tvoří  vedle krajů také Svaz obcí a měst ČR. Priority Řídicího výboru formuloval Radko Martínek: „Provedeme kritické zhodnocení stávajícího období a připravíme stanoviska, jak budou vypadat možnosti a způsoby čerpání evropských fondů po roce 2013. Východiska by měla sloužit k dialogu s Evropskou komisí.“ Ujistil členy, že výbor bude při vyjednávání podmínek o čerpání finančních prostředků z evropských fondů klíčovým a nejdůležitějším orgánem. „Napřeme úsilí, aby naše pozice v Bruselu byla dobrá a vůči českým regionům příznivá,“ sdělil hejtman, proč by rád zachoval podporu v příštím programovacím období na úrovni nejméně 70 procent současného stavu. Pokud by objem finančních prostředků dosáhl této úrovně, neomezí to významně investiční možnosti regionů, což by považoval Radko Martínek za výrazný úspěch. Členové Řídicího výboru se shodli, že omezení podpory by vyvolalo velké problémy. Dohodli se, že zástupci krajů zpracují analýzy socioekonomického rozvoje svých regionů. Výstupy ukážou na hlavní prioritní oblasti po roce 2013. Integrovaný a územní přístup regionům vyhovuje, protože zohledňuje specifika jednotlivých krajů. Například pro Ostravsko je stěžejní životní prostředí, pro Pardubický kraj zase vybudovaní infrastruktury turistického ruchu. Příští zasedání výboru je plánováno na 19. října. (mag)