Českotřebovský deník 200/2010 (11.7. )                                  
Jozef a Mária - vynikající divadlo slovenských herců v krajně nevhodnou dobu                                      
Bylo to uprostřed doby dovolených v době ideální pro letní odpočinek u vody. Teplota se drží nad třicítkou již řadu dnů koupaliště jsou plná a v plné permanenci jsou také malé bazénky na všech zahradách a zahrádkách. A za této situace někoho zvěte do divadla. Navíc se ve stejný den hraje finále Mistrovství světa v kopané!  Navíc se teprve začátkem července poté, co vyšel červencový zpravodaj (právě kvůli fotbalu) posunula doba začátku představení o půlhodinu.  Na webové stránce jsem na to upozornil snad pětkrát, ale na OIKTV to nezaregistrovali  a do poslední chvíle zvali na 19:30. Na webové stránce města pro změnu toto divadlo do kulturní nabídky nabídky nezařadili vůbec, ač tam uvádí kdejakou věc, např. jízdy na autodráze.  Nakonec to zas tak velká ostuda nebyla, v publiku měli většinu členové Spolku od sv. Kateřiny. Více ZDE
 
Program obnovy venkova 2010:  Pardubický kraj přidělil dotaci 400 tisíc Kč pro celý mikroregion ROT                        
Na okrese ÚO podalo žádost o dotaci 6 mikroregionů, bez ohledu na druh žádostí Pardubický kraj přidělil každému 400 tis. Kč, celkem 2400 tis. Kč, podobně jako v jiných okresech podle tohoto rozpisu:
Lanškrounsko Drobná architektura Lanškrounska 1 000 700 400
Mikroregion Vysokomýtsko Kulturní dědictví Vysokomýtska 2010 800 560 400
Pod Bukovou Horou Rekonstrukce antukového hřiště na multifunkční plochu 1 480 0 400
Region Orlicko-Třebovsko Obnova veřejných prostranství ROT 1 054 738 400
Region obcí pod Zem. branou Komunikační dostupnost regionu Pastvin.přehrady 1 000 700 400
Sdružení obcí Orlicko Malé památky Orlicka 1 000 700 400
CELKEM okres ÚO   6 334 3 398 2 400
 
Plán na rok 2010 Dotační titul 7: Obnova veřejných prostranství Regionu Orlicko - Třebovsko v roce 2010
 
Základní rozpočet projektu 1 054 mil. Kč, požadovaná dotace 738 tis. Kč) Pro rok 2010 byla v DT 7, prioritě 1 navržena realizace tohoto souboru dílčích projektů:
Brandýs nad Orlicí - úprava veřejných prostor - úprava zeleně, instalace laviček, oprava oplocení  180 000,-
Česká Třebová
- veřejné prostranství Kozlov - terénní úpravy, oprava komunikace, zpevněné plochy pro kontejnery, osazení laviček
- veřejné prostranství Skuhrov - na nevyužité části sportovního hřiště osazení malého dětského hřiště    celkem 200 000,-
České Libchavy - oprava prostranství před konzumem - vývěsní skříňky, lavičky, zámková dlažba 300 000,-
Sloupnice - úprava veřejného prostranství - oprava schodiště u ZŠ 224 000,-
Velká Skrovnice - zřízení odpočívadel na vycházkové trase a úpravy a ozelenění veřejných prostranství v obci 150 000,-
 
Skutečnost:
Místo požadovaných 738 tisíc dostal ROT pouze 400 tisíc, tedy pouze 54% požadavku. Z toho vyplývá, že celkovou plánovanou částku určitě nedostaneme, nejspíše tak polovinu, přesná částka zatím nebyla nikde na webu ROT uvedena, byl problém  na jednání správní rady. Ze dvou akcí v Kozlově a Skuhrově bude tak možné realizovat jen jednu akci,  nebo více doplatit ze svého. Projekty je možné realizovat  do konce roku 2010.
Dotace na provoz pojízdné prodejny pro obec Svinná
Pardubický kraj udělil pro obec Svinná dotaci na provoz pojízdné prodejny z Programu obnovy venkova ve výši 7 tisíc korun.
 

Co se děje v létě v Orlických horách a Podorlicku?                                                                                 


Cestovní agentura Orlické hory a Podorlicko připravila pro obyvatele regionu a turisty několik nevšedních zážitků. Až čtyři dny v týdnu můžete cestovat za krásami a zajímavostmi, které jen tak běžně v nabídce nenajdete.


Každou  červencovou a srpnovou neděli je pro děti nachystáno pohádkové putování. Udělejte si neděli sami pro sebe a pošlete vaše děti s námi prožít pohádkový den. Uvidí říši skřítků, vykoupou se s vodníkem Broumarem a stanou se účastníky pohádkového odpoledne na tábořišti Vochtánka. Co musíte udělat? Zvednout telefon, zavolat na bezplatnou linku 800 10 15 20, nahlásit termín výletu, jméno a věk dítěte a místo odkud bude nastupovat. Naši dispečeři Vám řeknou, aby si Vaše ratolest vzala plavky, ručník a malé pití. Vy jí potom celý den neuvidíte J.

Místa nástupu: Letohrad, Žamberk, Kunvald, Rokytnice, Pěčín, Javornice, Rychnov, Solnice, Dobruška, Opočno

Cena: 230,- Kč (celodenní dozor, soutěžní kartičky, vstup na koupaliště, 2x jídlo + pití)

Věk: od 4 let dle samostatnosti dítěte a uvážení rodičů

Pokud dáte dohromady celou skupinu – tj. 14 dětí, přijedeme pro Vás i na místo mimo jízdní řád! DOPRAVA ZDARMA !!!

Pro milovníky tradic a řemesel jsou zde prázdninové čtvrtky. Tuhle něco ochutnám, támhle zkusím něco vyrobit. Na vlastní oči, nosy i pusy vyzkoušíte produkty mistrů řemesel z Orlických hor a Podorlicka. Čekají Vás nevšední exkurze v pražírně kávy, kovolitectví, pivovaru. Navštívíte muzeum železnice a nádherné autentické dílny.

Výlet je určen pro 14 osob, pro které přijedeme kamkoliv po regionu včetně Hradce Králové a Pardubic. Doprava je také do určitého počtu kilometrů zdarma

Cena: 349,- Kč (exkurze pražírna kávy + ochutnávka, exkurze kovolitectví + dárek, exkurze pivovar s obědem a ochutnávkou, prohlídka muzea železnice, ochutnávka medoviny, exkurze dílny + nápoj, průvodce)

Tím ale nekončíme, dále pro Vás připravujeme výlet pro milovníky vojenské historie. Kam až dojely tanky? Střílelo se? To vše a mnohem více ze zákulisí války v česko-polském příhraničí si vyzkoušíte na vlastní kůži v bojovém vozidle s kusem žvance z polní kuchyně každé prázdninové úterý.

Jste zatvrzelí sportovci? Je libo naučit se na bruslích? Nebo se projet na kolech po nově upravených cyklostezkách? To vše a mnohem více nabízí ve svém království Orlická cyklo a inline královna. Společně navštívíme jedno z nejimpozantnějších muzeí v regionu – jak jinak než to řemesel v Letohradě a dále již budeme pokračovat sportovním výkonům vstříc – o červencových a srpnových sobotách.  Celý projekt podpořil Královéhradecký kraj!

Všechny informace:  Cestovní agentura Orlické hory a Podorlicko   Panská 1492  516 01 Rychnov nad Kn. 494 322 052
 

Želivským klášterem o prázdninách proudí davy lidí                                                                               

Želiv – Ubytovací kapacity kláštera v Želivě sotva stačí zájmu návštěvníků, kteří chtějí dovolenou strávit právě v historickém prostředí u Premonstrátů v srdci Vysočiny. Jednou z příčin velkého zájmu je letní kulturní festival Musae Siloenes – Želivské kulturní léto 2010, který začal minulou sobotu a potrvá až do 4. září. „Návštěvníci kláštera spojili svou letní dovolenou s možností navštívit koncerty a program letního kulturního festivalu, který si v klidu vychutnají a poté nemusí nikam pospíchat. Mohou se ubytovat a zážitky z koncertu nechat doznít na nočních prohlídkách kláštera s průvodcem,“ vyzdvihuje tuto novinku umělecká ředitelka festivalu Musae Siloenes Marika Pečená.  Festival je zaměřen hlavně na klasickou hudbu, ale na své si přijdou i jazzoví fanoušci.
Velkým lákadlem film z klášterního prostředí Zajímavou novinkou festivalu je vystoupení dvou varhaníků, Petra Žáka a Františka Macka, kteří zahrají na barokní chórové varhany z roku 1734 v klášterním kostele Narození Panny Marie. Velký zájem bude o projekci filmu z prostředí protialkoholické léčebny, který se v Želivě natáčel před více jak dvaceti lety pod taktovkou režiséra Dušana Kleina. „Je předčasné počítat, kolik zájemců se rozhodne celkem navštívit pořádané koncerty. Celkově ale očekáváme tisíce návštěvníků kláštera a doufáme, že nabízený program festivalu si najde své příznivce, kteří si díky němu najdou cestu do Želiva,“ přemýšlí Pečená. Její úvahy už teď potvrzují lidé, kteří si v hojném počtu rezervují pokoje i vstupenky na koncerty. Dalším lákadlem je také volným vstup na noční prohlídky kláštera s průvodcem po vybraných koncertech.