Českotřebovský deník 212/2010 (21.7.)                                  

Vynikajících vzorů není nikdy dost                                      

Pod tímto názvem přichází  do našich knihkupectví publikace Českotřebováka Jana Peringera,  která vyšla v závěru července v ústeckém nakladatelství OFTIS. Knížku, ještě vonící knihařskou černí, obdržel autor vlastně jako dárek re n před svými 77. narozeninami.  Je to kniha, která na svých 144 stranách obsahuje 25 povídek, které podle autora vznikly ovšem ve velmi dlouhém časovém intervalu. Rozhodně  stojí za to knížku přečíst. O tom nakonec píše také Milan Dušek, člen Obce spisovatelů a recenzent nakladatelství píše:  "Autor mě nezklamal, lépe je napsat: potěšil mě! Musím konstatovat, že už dlouho jsem nečetl tak dobré a detailně zpracované povídky plné humoru, mající takovou literární úroveň. Jeho humor je někdy laskavý, někdy dost jízlivý, často až břitký, ostře satirický, když se s nepatrným odstupem nad jejich obsahem zamýšlím, je až kupodivu, že autor ve všech svých povídkách dokázal vyhmátnout podstatu věci a vyslovit vše to, co vyslovil, tímto způsobem. Texty jsou velmi čtivé, vtipně objevují pro čtenáře neznámé ostrovy. Vzhledem k tomu, jak si stylisticky obratně pohrává se slovy a větami, jakou pečlivost věnoval zapsání textu, neshledávám na rukopisu nic, co by se mu dalo vytknout, do čeho by bylo třeba zasáhnout, jde o hotovou knížku!"   (mm)

Vydání knížky považuje Českotřebovský zpravodaj za mimořádný počin letošního roku. Knížka vznikla mimo jiné i bez jinak běžné podpory města. Na září 2010 proto připravujeme do kavárničky U Tygra provedení autogramiády. Přesný termín zatím není dojednán a bude zveřejněn v zářijovém vydání Českotřebovského zpravodaje. Zatím je možné knížku zakoupit v knihkupectví Paseka, ale i v dalších knihkupectvích po celé ČR.

Pronajmu byt 2 + 1 v Č.Tř. na Trávníku v os.vl., vyzděné jádro, nová koupelna, kuch. linka, pl.okna, 7 patro. Případně i garáž 5.min. chůze. tel: 604 294 730. Dlouhodobě.

"PODĚKOVÁNÍ". Bacrie o.s. by tímto chtělo poděkovat neznámému zloději, který si u nás v Osadě Křivolík "vypůjčil" vozík dvoukolák a další věci, které si odnesl domů. Díky němu musíme opět všechen materiál nosit ručně nejen my, ale i děti na našem křivolickém táboře. Fakt děkujeme. Prosíme, až jej nebude potřebovat, aby ho navrátil zpět.
 

 
NOVINKY V MC ROSA                                                        

ANGLIČTINA PRO (VĚČNÉ), ZAČÁTEČNÍKY A  KONVERZAČNÍ KLUB AJ
  -  Oba tyto kurzy budou probíhat pod vedením zkušené lektorky, a to v odpoledních hodinách (den i čas upřesníme po dohodě s přihlášenými). V průběhu kurzu bude zajištěno hlídání dětí.

 

KRÁTKODOBÉ HLÍDÁNÍ DĚTÍ
-    Potřebujete si dojít k lékaři, na úřad nebo třeba ke kadeřnici a nemáte kam dát své robátko. Přiveďte ho do ROSY.
-    Každé pondělí v době od 8.30hod do 11.30hod Vám děti pohlídáme v rámci dopolední herny.
Bližší informace o připravovaných programech naleznete na našich web stránkách.

 

Program MC Rosa SRPEN 2010                                                                                                                                                  

V DOBĚ LETNÍCH PRÁZDNIN BUDE PROVOZ HERNY MC OMEZEN. OTEVŘENO BUDE TAKTO:
PO - zavřeno
ÚT – herna bez programu
ST – předškolička – po dohodě minimální počet přihlášených je 5dětí.
ČT – společné výlety – v případě velmi nepříznivého počasí HERNA BEZ PROGRAMU
PÁ – zavřeno
 
VÝLETY ČERVENEC SRPEN 2010

POKUD BYSTE S NÁMI CHTĚLI NA VÝLET VYRAZIT I VY,  JSTE VÍTÁNI I POKUD MC BĚHEM ROKU NENAVŠTĚVUJETE. MŮŽETE SE TĚŠIT např.

 

5. 8. ČASTOLOVICE
12. 8. KŘIVOLÍK
19. 8. NÁVŠTĚVA NA TÁBOŘE
26. 8. POHÁDKOVÝ LES – U Floriána
 
BLIŽŠÍ INFORMACE KE VŠEM VÝLETŮM NALEZNETE NA NAŠICH WEBOVÝCH STRÁNKÁCH www.mcrosa.predskolaci.cz PŘÍPADNĚ NA VÝVĚSKÁCH MĚSTA A MC
-     ZMĚNA PROGRAMU S OHLEDEM NA NEPŘÍZEŇ POČASÍ VYHRAZENA         
NA VÝLETY SE PROSÍM PŘIHLASTE PŘEDEM
 
LÉTO S POHÁDKOU V JAVORCE

 

 11. 8.  17.30 – „NEJKRÁSNĚJŠÍ NAROZENINY“ – A. NOVOTNÝ
 25. 8. 17.30 – „KDYŽ ZVÍŘÁTKA HRAJÍ DIVADLO“ – J. VAŇOUSOVÁ, J. KOLLERTOVÁ
-    Po odehraném představení vždy následuje výtvaná dílna pro děti
 
MATEŘSKÉ CENTRUM ROSA o.s, U STADIONU 602, 560 02 ČESKÁ TŘEBOVÁ
TEL. 773 601 427- LENKA JELÍNKOVÁ, www.mcrosa.predskolaci.cz
VEDENÍ  ÚČETNICTVÍ  PRO  BYTOVÁ DRUŽSTVA + SVJ
VYŘÍZENÍ DOTACÍ ZELENÁ ÚSPORÁM PANEL TEL : 604 204 033
 
25.ročník festivalu Janouškovo Ústí 13.-14.8 2010 - Cakle   Cesta do pohádky

Registrace účastníků 14.8. v 9,30 na hřišti v Cákli. Do pohádky vstoupíme úderem desáté hodiny a cestou na zříceninu Lanšperk nás budou na stanovištích vítat oživlé pohádkové bytosti, které rodičům i dětem připraví zajímavé úkoly. Čeká nás legrace a příjemně strávené chvíle v pohádce, dobrodružství, horolezectví i vodáctví. Délka trasy : popojedeme jednu zastávku vlakem, tak cesta tam i zpět nebude delší než 10 km. Po předcházející domluvě můžeme dopravit malé děti z Lanšperka zpět autem. Startovně : dospělí 40,- Kč, děti zdarma Doprovodný program : lukostřelba, pirátská plavba po řece, horolezecká stěna, historický šerm  Pro všechny děti sladké odměny a malé občerstvení, v 17,00 předání věcných cen pořadatelem festivalu Slávkem Janouškem a ukočení dětského dne. Startovně neplatí jako vstupenka na večerní program. Organizátor dětského dne  Kosmetické studio Táňa www. studiotana.cz mob.776793552
 
Četli jsme v Orlickém deníku                                                

Diskuze na téma Kociánka je  zřejmě nekonečná, ale rozhodně zajímavá:

Název vašeho článku „Odpůrcům Kociánky dal soud za pravdu“ je čistá esenciální 100% lež.
Posílám vám Rozhodnutí soudu, které se vůbec netýká Kociánky, města Ústí nad Orlicí, dokonce se ani netýká odpůrců. Jak si můžete přečíst, pan soudce vrací úředníkům Krajského úřadu k přepracování jejich úřednicky nekvalitní práci. Stejně jako učitel vrací žáčkovi slohovou práci, kterou ten žáček vypracoval na úplně jiné téma, než bylo zadáno. A dokonce těm úředníkům dává návod, podle kterého mají postupovat, aby už přestali dělat chyby. To jest aplikace paragrafu 109, písmena a - g.
Naše stavební povolení je od samého počátku, tedy již přes rok, pravomocné a není ani ničím ohroženo. Petici proti Kociánce podepsalo necelých 600 občanů z Ústí nad Orlicí, tedy 4% všech občanů. Pan zastupitel Mejdr který nejčastěji vystupuje na toto téma, již opustil úvahy jako je porušení Územního plánu, či neplatnost Regulačního plánu, protože zjistil, stejně jako všechny kompetentní orgány, že zde je vše v naprostém pořádku. Nyní se vrhl na kritiku estetiky tohoto parku. Na několika schůzích Zastupitelstva města v tomto volebním období přitom prohlásil, že estetika a výtvarno jej nezajímá a vůbec tomu nerozumí. Tak nevím, kde se zemědělský Ing. Mejdr a spolumajitel továrny na tak poučil z dějin umění a architektury. A jestli ví, co filozoficky, architektonicky, metafyzicky, astrologicky, či urbanisticky znamená symbolika KRUHU.
Odpůrci stavby zatím prohráli soud s Ministerstvem dopravy, dvakrát jim soudy nevyhověly v pozastavení stavby a tak podali kasační stížnost k Nejvyššímu soudu. Kdyby zvítězili v komunálních volbách a zároveň u Nejvyššího soudu, muselo by město vracet jejich zásluhou dotaci na Kociánku. A tak by nastupovali na radnici s vlastním čtyřicetimilionovým dluhem v rozpočtu města a navíc by museli uvést prostranství Kociánky do „původního stavu“, což by podle odhadu přišlo město na dalších 10 - 15 milionů. Tím by finančně uvedli doposud velmi dobře prosperující město do „řeckého stavu“. RICHARD PEŠEK, starosta města Ústí nad Orlicí
 
Vážený pane starosto.
Se zájmem jsem si přečetl Vaši reakci na článek „Odpůrcům Kociánky dal soud za pravdu“ zveřejněný 13. července, v němž označujete název materiálu za 100% esenciální lež. Proti tomuto obvinění se musím ohradit, protože z rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, jež mám i s příslušným odůvodněním pochopitelně už delší dobu k dispozici, jasně vyplývá, že žalobu Ing. Mejdra a Ing. arch. Ehla uznal soud jako oprávněnou. Pokud byste dosti krátký článek přečetl důkladněji a nechopil se pera hned po rozhořčení z titulku, tak byste mimo jiné zjistil, že soudní rozhodnutí (na základě prostudování příslušných materiálů) označuji pro žalující stranu za symbolické vítězství a sám oslovený Ing. Mejdr hovoří o Pyrrhově vítězství.
Že do své odpovědi dosti transparentně pletete blížící se komunální volby, nebudu komentovat. Konec konců, z městem financovaného tisku je předvolební kampaň výrazně cítit již nyní a občané jsou zásobeni s několikaměsíčním předstihem dostatečně, možná až přebytečně, takže jsou o současné prosperitě a hrozícím v „řeckém stavu“ dobře zpraveni.
Stejně tak mi nepřísluší hodnotit úroveň vědomostí vysokoškolsky vzdělaného člověka (užívám tento neutrální termín raději než Vaše spojení „zemědělský Ing. Mejdr“). Dodám jen tolik, že kruh, vykládaný v některých náboženstvích jako symbol dokonalosti a věčnosti, používají s oblibou také anarchisté. Někdy ona dokonalost není tak dokonalá a osvícenost osvícená.
Přeji Vám hezký den a doufám, vážený pane starosto, že jsem Vás výše psaným neuvedl v omyl.
JAN POKORNÝ, externí redaktor Deníku