Českotřebovský deník 216/2010 (267.7.)                                
Město a Eko Bi, s.r.o. připravují novou městskou kartu                                                                        
Bude sloužit pro parkování v podzemním parkovišti dopravního terminálu na náměstí Jana Pernera a současně také pro vstup na městská sportoviště: t. j. do krytého plaveckého bazénu, na zimní stadion, do skiareálu Peklák a lanového centra. Novou kartu bude možné zakoupit na uvedených sportovištích a také u pokladny na nádraží ČD po otevření dopravního terminálu. Veškeré informace o způsobech využití městské karty budou souhrnně a přehledně uvedeny v příštím vydání Českotřebovského zpravodaje. Karta bude mít nový design, bude stát 100 Kč, bude jí možné nabít až 2000 Kč a bude přenosná např. mezi členy rodiny či přáteli. Nová karta bude mít také jiný bodový systém než karta dosavadní (1 bod = 1 Kč). V současné době je vydáno cca 3000 karet využitelných především na na sjezdovce Peklák. Jejich majitelé o peníze na těchto kartách uložené nepřijdou, budou přeregistrovány do nového systému. Způsob jak to zajistit, bude součástí pokynů v příštím zpravodaji. Parkovné v podzemí terminálu bude možné platit jak uvedenou městskou kartou, tak i hotově v automatických pokladnách, podobně jako v ústeckoorlické nemocnici. Tarify za parkování (hodinové, denní, roční) stále ještě nejsou schváleny a budou uvedeny také v příštím vydání Českotřebovského zpravodaje. Počítá se s tím, že parkovací automat bude umístěn také na parkovišti u ZŠ Nádražní, parkoviště na Hrdličáku by mělo být určeno pro rezidenty (mm)
 
Imatrikulace studentů 1. ročníků Gymnázia Česká Třebová                                                                  

Ve středu 1. září 2010 se od 15:00 v malém sále Kulturního centra v České Třebové uskuteční slavnostní imatrikulace studentů prvních ročníků víceletého i čtyřletého studia Gymnázia Česká Třebová. Za přítomnosti vedení, vyučujících a vybraných studentů gymnázia, vedení města a rodičů budou noví studenti slavnostně uvedeni do “studentského stavu”.
Součástí slavnostní imatrikulace, která je českotřebovským gymnáziem organizována vůbec poprvé, bude představení studentů, předání pamětních listů a podpis studentů do imatrikulační knihy. Doprovodný hudební program si připravuji současní studenti gymnázia. Tento slavnostní akt je organizován Gymnáziem Česká Třebová a Spolkem Gymnázia Česká Třebová ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová. GY
Závěr seriálu běhů do sjezdovky na Pekláku bude 28. srpna                                                                  

EkoBi zajišťuje odpolední i večerní program, ve kterém bude mimo běžeckého závodu a vyhlášení výsledků seriálu závodů také připraven Pekelný biatlon na dětské sjezdovce (běh + střelba z luku), koncert country kapely, táborák a projekce se zajímavou besedou. přijede možná i Jiří Magál, český reprezentant v lyžování
 
Veřejné bruslení na ZS již v srpnu                                                                                                         

Ledování na ZS va Skalce začne již od pondělí 16. srpna tak, aby následující víkend 21. a 22. srpna byl zimní stadion připraven na první veřejné bruslení v nové ledové sezóně. Více na wwww.ekobi.cz. Od 23. do 29. srpna proběhne na ZS hokejový kemp mladých hokejistů z východních Čech, který vyvrcholí ve dnech 28. a 29. mezinárodním hokejovým turnajem. Další veřejné bruslení bude již pravidelné od září, program bude uveden v příštím vydání ČtZ. Pronájem ledové plochy lze zajistit telefonicky od 9. srpna na čísle 731 449 817
 
GALAVEČER  ULTIMÁTNÍCH ZÁPASŮ  a profi boxu  15. srpna od 17 hodin                            

EAST BOHEMIA RING I. ZIMNÍ STADION Č.Třebová 
Předprodej vstupenek pivnice Za Vodou Super Fight Šilar vers. Šťastný II.   DSC GYM tel. 731 131 816
Od září bude všude v kraji  signál digitální televize                                                                                 

 Příchod digitalizace 1.9. začne vysílač Černá hora vysílat digitálně třetí multiplex, který obsahuje programy Public TV a Z1. 1.9. začne vysílač Černá hora vysílat digitálně druhý multiplex, který obsahuje programy Nova, Prima, Nova Cinema a Prima Cool. 30.9. začne vysílač Praděd vysílat digitálně první multiplex, který obsahuje čtyři programy České televize. Na konci června 2011 přestane vysílač Krásné šířit analogový signál všech čtyř programů, vysílač Černá hora přestane analogem vysílat programy ČT 1 a Nova (ČT 2 už z Černé hory neběží 11 měsíců). V říjnu 2011 přestane vysílač Praděd analogem šířit kanály ČT 1, ČT 2 a Nova. Po celém Pardubickém kraji televizní diváci od září naladí kromě obvyklých čtyř televizních programů i zpravodajský a sportovní kanál České televize, Primu Cool nebo program Nova Cinema. Všechny v lepší, digitální kvalitě. Na některých místech v kraji lidem navíc přibudou i další dvě televize - zpravodajský kanál Z1 a také Public TV. Obě televize chytí lidé v Pardubicích a odtud dál na východ až k České Třebové a na jih až k Hlinsku. Jsou to ti diváci, kteří přijímají signál z vysílače Černá hora. Pro část lidí ale digitalizace znamená problémy. Postupně se totiž bude vypínat klasické analogové vysílání. Bez set-top-boxu, který signál převádí, nebo nové televize lidé většinu programů nechytí už za rok. To se totiž vypne analogové vysílání většiny programů z Černé hory, vysílače Praděd i Krásné.Set-top boxy stojí v současné době nejméně pět set korun. Digitální vysílání v praxi umožňuje, že na frekvenci, kam se doposud vešel pouze jeden program, budou moci být díky digitální technologii čtyři, v budoucnosti i více programů. Tomuto společnému balíku se říká multiplex. Velkou výhodou digitálního vysílání je vyšší kvalita televizního signálu.
 
Občanské sdružení Amalthea hledá pěstouny pro nové formy pěstounské péče.                                   
8. září od 17 hodin mohou zájemci o pěstounství navštívit SETKÁNÍ S PĚSTOUNY.
        
Mladé Anně byla v období těsně po porodu Aničky diagnostikována schizofrenie. Stav maminky se rychle zhoršoval a vzhledem k tomu, že Anna je samoživitelkou, byla sociální pracovnice donucena problém s výchovou novorozené holčičky rychle řešit. Spolu s dalšími odborníky nalezla vhodnou pěstounskou matku Helenu, která je vycvičena postarat se o několikadenní dítě i jeho matku. Obě začaly žít v nové rodině. Anna začala docházet k doporučenému psychiatrovi, využila nabídku účastnit se svépomocné skupiny žen s obdobnými problémy. Se svojí dcerkou trávila každý den několik hodin a Anička velmi dobře prospívala. Helena se v obtížných situacích mohla scházet se sociální pracovnicí a využívat různých forem poradenství. Po několika měsících mohly Anna s Aničkou začít žít znovu samy a svoji pěstounskou maminku jen 2x týdně navštěvují.
Tento příběh není fikcí, ale neodehrál se v České republice. Pravděpodobnost, že by Anička skoNčila v pěstounské rodině je velmi malá. I proto se pracovníci občanského sdružení Amalthea rozhodli pilotně vyzkoušet nové formy pěstounské péče.
Občanské sdružení Amalthea hledá pro děti, které dosud končily v kojeneckých ústavech, dětských domovech nebo jiných ústavech, nové možnosti. Vzhledem k prokázaným důsledkům ústavní výchovy je vhodnější formou výchovy pěstounská péče.  Pěstouni by se od nynějška mohli starat i o děti, které obvykle v pěstounské péči nekončí. Jedná se o děti, které:
- potřebují do pěstounské péče umístit jen na krátkou dobu (sem patří i děti, které potřebují okamžitou pomoc a není důvod je umístit do ústavu; možnost umístit do pěstounské péče rodiče s dítětem a pod.) - vyžadují specializovanou péči (mají sociální, zdravotní nebo mentální hendikep; je třeba udržet je ve skupině vlastních sourozenců, jsou před prahem dospělosti a pod.).  
Další možností je vytvořit pro stávající pěstouny možnost svěřit jiným pěstounům děti na dobu nutnou k oddechu.
Zájemci o tyto nové formy pěstounské péče mají nyní možnost dovědět se víc a do pilotního projektu se aktivně zapojit. Amalthea totiž hledá vhodné zájemce z celého Pardubického kraje a za zájem nabízí široké možnosti vzdělávání a následné podpory. Zájemci mají také možnost setkat se s odborníky na náhradní rodinnou péči a s těmi, kteří již pěstouny jsou v Pardubicích, dne 8.9. od 17 do 19 hodin v Kavárně Evropa na Pernštýnském náměstí.  Více informací naleznete na www.amalthea.pardubice. cz