Českotřebovský deník 219/2010 (29.7.)                                  

Již po osmé, naposledy v této podobě a termínu, sešli se ve Svinné na Dětském dnu.  Čtrnáct dnů veder a blízkost bouřky mnohé odradila, ale přesto se sešlo osmdesát dětí s doprovodem, aby si užili krásné odpoledne u her nebo setkávání se se sousedy a známými. Pořadatelé nachystali dětem dvanáct disciplín a na večer, pro pobavení něžného pohlaví, trojboj o siláka Svinňáka, kterému však z důvodu bouřky chyběla finálová disciplína. Toho využil Michal Jaško a zvítězil. Jak sám říká, je to jedno z jeho mála domácích vítězství. Dětem však počasí vyšlo a když bylo horko,spustila se vodní clona. Při rozbalování pytlíků, které dostaly po ukončení disciplín na památku zjistily, že v nich byly mimo jiné, vodní pistole. A s těmi se spustila vodní bitva - všichni proti všem, včetně doprovodu. A tak i ti, kteří se do té doby neznali, společně bojovali. Poděkování si za uplynulé roky zaslouží všichni, kteří jakýmkoli způsobem pomohli. Ať to byl Petr s rodinou, který sem po několik let jezdil a učil děti i dospělé střílet z luku a foukaček, nebo zmrzlináři kteří podobně obětavě několik let děti i dospělé ochlazují, paní Stratílková, která ač nás neznala a ve Svinné nikdy nebyla, vždycky něco věnovala, stejně jako Helena astroložka, Libor, Monika, Tonda, Zdena, Danča, Michal, Vlčák, Béďa a spousta jiných, bez kterých by to nešlo - těch co třeba přispěli na dárky, nebo jiní, kteří pomáhali rukou pomocnou ( na rozdíl třeba od tří Litomyšlských bank které věnovaly dohromady jednu propisku :-)  ). Ale dětský den není o penězích.  Dětský den ve Svinné bude pokračovat s jinými nápady a v jiném termínu. My bychom chtěli zkusit příští rok něco jiného. Jako letos byla výroba ručního papíru, tak i příště by se spíš učilo a vyrábělo. Proto doufáme, že seženeme dost nápadů a šikovných rukou, abychom se příště navzájem něco naučili. Pište co byste tady chtěli dělat, pokud to bude technicky možné, místo tady je. Posílejte fotky z minulých ročníků, zkusíme udělat výstavu a třeba na Mikuláše vybereme nejzajímavější.
 

Události ve Svinné - jak dětský den, tak i letní festival "Výtvarná Svinná (výstava + koncert + divadlo)  se už do srpnového vydání Českotřebovského zpravodaje nevešly,    budou muset měsíc počkat.  termín uzávěrky je nemilosrdný.  Srpnový zpravodaj se ve čtvrtek 29. července již dostal na stánky a do prodejen!


Opakovaný průzkum kontejnerových stanovišť v České Třebové ukázal, že došlo ke zlepšení,  nedostatky ze včerejška byly odstraněny a navíc i další, které byly zjištěné ráno se při odpolední kontrole již nevyskytovaly. Jde např,. o kontejnery před prodejnou Pod Jelenicí v Kubelkově ulici.  V létě  je totiž spotřeba v plastu balených minerálek a vod  daleko větší a díky snaze o třídění jsou kontejnery dříve naplněné. Na to by měly reagovat  změnou letních termínu ve svozu. Kontejnery jsou také zneužívány některými podnikateli,  zpravidla večer přijede auto a kontejner se takto  rychle naplní. Velké  kartonové obaly patří do sběrného dvora!  Pokud by mělo  dojít k vytvoření jediného sběrného dvora ve vzdálené lokalitě za městem, lze očekávat, že více občanů tam prostě jezdit nebude a projeví se to na stavu kontejnerových stanovišť a na černých skládkách.   Řada návštěvníků sběrného dvora se mně ptá, jak to bude, až teď dvůr v Benátkách skončí a kdy to bude a zda se to dá ještě změnit. Myslím, že to jsou slova k zamyšlení... (mm)
 
Fotografie: Kontejnery Kubelkova ul. 29.7. v 10:00 hodin  a  obvyklý pohled na kontejnery na serpentinách (29.7.)      
 

Krásné nové dětské hřiště a vzorně uklizené kontejnery v Třebovici (29.7. 2010)                                                                


Odvoz zeminy z haldy u svěrného dvora Semanínská pokračoval, zemina se již odváží na  na rekultivovanou plochu budoucí průmyslové zóny, plocha v areálu VČE (ČEZ) již je zřejmě srovnána a naplněna (tou kvalitnější zeminou. Nyní se odváží jíly a pěkně zašpiní Semanínskou ulici na  cca 200 metrovém úseku, zvláště po dnešním večerním dešti. Věřím, že bude vozovka průběžně čištěna tak, jak se to dělalo při odvozu zeminy od nádraží.  Dvojí nakládání a dvojí ukládání zeminy však jistě tento proces prodraží.

Letní kino i v Přívratě                                                                                                                                                               

Družstvo Miroslavovy Zěmě a Bratrstvo neohrožených pořádá na ploše za prodejnou Minimarket Přívrat během léta celkem 4 filmová představení. první se již uskutečnilo 5. července (Báthory), další bude nyní v sobotu 31. 7. (bude to americký film Zúčtování) a dále pak ještě v srpnu se bude hrát v sobotu 7. 8. (Muži v říji) a v sobotu 21.8. (Slunce seno jahody). začátek je ve 21:30 , v případě deštivého počasí bude projekce v sále U Coufalů.
 
Déšť poprvé zhatil letní koncert v Javorce                                                                                                                              

Celý den bylo krásně, ale po 17. hodině  začíná pršet a hřmí,. Před šestou už prší silně a vše je jasné, dnes ve čtvrtek 29- července už letní koncert v Javorce nebude. Poprvé v letošní sezóně. Věřme že příští týdny už budou  s krásným  letním počasím....
 
Rokytnice - Dvoračky - Český pohár v běhu do vrchu - vyhrál Jiří Magál v dresu Iscarexu                                                

A kategorii vyhrál Jiří Magál, Michal Horáček neběžel. V kategorii B byl Martin Vacek na 4. místě (celkově 23.) a v kategorii C Aleš Stránský skončil na místě druhém (celkově 25.)  V celkovém pořadí Českého poháru vede Michal Horáček, v kategorii B je Martin Vacek třetí  a v kategorii C je Aleš Stránský první.