Ze Smetanovy Litomyšle  na lokomotivu v českotřebovském DKV                      
Výraznými osobnostmi letošního ročníku Smetanovy Litomyšle byli manželé Švecovi z Prahy. Prodaná nevěsta v režii Magdaleny Švecové měla na festivalu v Litomyšli svou premiéru již před dvěma lety. V letošním roce stanul  za dirigentským pultem obou realizovaných představení David Švec. 
Manželé Švecovi měli s sebou v Litomyšli  také  své dvě malé  dcery, Marušku (2) a Zuzanku  (4). Magdalena Švecová:k tomu poznamenala:  "Starosti tohoto druhu nám začaly až tady, za normálních okolností se při hlídaní dětí totiž střídáme. Při nastudování jsem spolupracovala hlavně s panem dirigentem Lenárdem. Až teď se nám konečně podařilo, že můžeme s manželem pracovat spolu. Pro děti je to pozdvižení. Naštěstí máme kolem sebe několik hodných lidí, kteří nám s tím pomáhají. Jinak bychom to nemohli zvládnout..." 
Spolu se seznámili už na konzervatoři. "Známe se od roku 1992," říká David Švec. "Krátce potom jsme založili divadlo, bylo to ryze studentské divadlo. Kdo hrál v orchestru, zároveň hrál i na pódiu. Současně s tím holky šily, sháněly po secondhandech kostýmy a za pomoci  manželčiny maminky se vyráběla scéna. Pro mne to byla velká legrace, protože všechny věci, které jsme tenkrát hráli, se musely přeinstrumentovat z velkého orchestrálního obsazení pro pár lidí. Museli jsme se vždy domluvit, kdo zrovna nebude hrát na pódiu, abych měl lidi k dispozici v orchestřišti. Divadlo nás ale poměrně záhy chytlo. A vydrželo nám to."
Maminka pak doplňuje: "Zuzanka moc ráda tancuje, přijali ji do baletu a hudebky... Miluje Louskáčka, neustále potřebuje tančit Louskáčka... Vloni jsme měli dvě velké cesty, na které jsme děti brali s sebou. Nejdříve na měsíc do Paříže, kde jsem pracoval... Potom jsme jeli na pár dní na dovolenou do Litomyšle. Letos, po deštivém jaru, kdy jsme dlouho nikde nebyli, přišla Zuzanka a povídá: „Já už  potřebuji do Paříže nebo Litomyšle..."
Velkou zajímavostí je ovšem i to, že mužská polovina zmíněné manželské dvojice, dirigent David Švec, věnoval v sobotu 2. července velkou část svého volna návštěvě  České Třebové a konkrétně Depa kolejových vozidel. Návštěvu zprostředkoval ing. Jiří Vencl. Před sobotním představením Prodané nevěsty se měl možnost odreagovat mezi lokomotivami. Dirigent David Švec o České Třebové určité povědomí má, zná především českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl,  spolupracoval  i na českotřebovském projektu opery Rusalka, ve kterém  Bendl vystupoval se sborovými  skladbami (Květiny bílé po cestě...) David Švec je velký příznivec železnice a tak návštěva  v Depu kolejových vozidel, byla pro něho velkým zážitkem. Po omluvě vrchního přednosty Ing. Jiřího Slezáka provázel Davida Švece Jaroslav Žáček a na stanovišti 019 pak vrchní přednosta stanice Ing. Zdeněk Kudrna. Se svými dojmy z návštěvy českotřebovského uzlu i se svými  dalšími uměleckými plány se pak svěřil svému hostiteli Ing. Jiřímu Venclovi  na obědě  na Chatě Maxe Švabinského na Kozlovském kopci. David Švec je velmi příjemný společník, rád by zavítal znovu do České Třebové třeba s některým komorním programem.  K seznámení Davida Švece i Ing. Jiřím Venclem došlo v Bratislavě právě při jednom takovém komorním koncertu, kde doprovázel operního pěvce Luďka Vele (v jediném představení prodané nevěsty v Divoké Šárce ztvárnil roli Kecala).    (mm)