Jozef a Mária - vynikající divadlo slovenských herců v krajně nevhodnou dobu

Bylo to uprostřed doby dovolených v ideální době pro letní odpočinek u vody. Teplota se drží nad třicítkou již řadu dnů, koupaliště jsou plná a v permanenci jsou také malé bazénky na všech zahradách a zahrádkách. A za této situace někoho zvěte do divadla. Navíc se ve stejný den hraje finále Mistrovství světa v kopané! Nakonec to dopadlo dobře, v publiku měli většinu členové Spolku od sv. Kateřiny, přišli i někteří členové DS Hýbl a jistě nelitovali. V Malé scéně navíc funguje klimatizace.  Představení divadla Comedia  se mělo původně hrát již koncem června,  titul se objevil v nabídce Kulturního centra (viz ČtZ červen 2010) již  na neděli 27. června, ale představení muselo být  o 14 dnů odloženo...
Divadlo Commedia Poprad uvedlo v režii Vlada Benka (který hrál současně roli Josefa) hru rakouského dramatika Petra Turiniho "Josef a Mária". Hra s uvedeným názvem, odehrávající se na Štědrý večer však není biblickým příběhem. Roli  Máriesi zahrála Veronika Žoldáková. Původně vše začalo jako příběh vrátného v letech a starší, ale stále svěží uklízečky, co kdysi vystupovala jako tanečnice ve vídeňských divadlech. Na začátku si oba  neměli co říci, když Jozef hovořil o koze, Mária zase o voze. Každý žil svým příběhem, z části i československým.  Ale s pokračujícím dějem oba protagonisté nacházejí ve vzájemné komunikaci čím dál víc styčných bodů a štědrovečerní příběh dvou osamělých lidí končil happyendem a vděčným potleskem. Oba protagonisté hry jsou opravdu velmi dobří herci, zasloužili si plný sál. I tak udělali na publikum  skutečně velký dojem. Bylo to skutečně dobré představení a dobře vybraná hra, škoda, že termín inscenace příliš  nevyhovoval. Představitelka Márie, Veronika Žoldáková  získala na celoslovenské přehlídce amatérských divadelních souborů získala ocenění za nejlepší ženský herecký výkon Mnoho našich občanů ji zná i v jiné roli -  jako organizátorku a garantku výměnných akcí mezi našimi partnerskými městy Česká Třebová - Svit.
Hra měla slovenskou premiéru 7. a 8. března v Popradě, v České Třebové se tedy odehrála premiéra česká. I to je pěkný počin  Představme ještě  herecký ansáml, který k nám přijel s určitou nedůvěrou, protože si s sebou přivezli dokonce 4 reflektory, údajně nevěděli, kde budou své představení realizovat. Přitom naše rekonstruovaná Malá scéna má moderně řešené osvětlovací mosty, včetně dálkově řízených reflektorů. A tak stojany postavené na vysokých stojanech před jevištěm dělaly zbytečně dojem provizorního představení v nějakém klubovém prostředí. Místo toho se hrálo v plně vybaveném divadelním sále.... (mm)
Divadlo COMMEDIA (1968)
Jeden z najlepších neprofesionálnych súborov na Slovensku.Bol založený v r.1968 a a svoju činnost' vykonává nepřerušené až dodnes. Počas 42 divadelných sezón uviedol výše 50 premiér, odohral výše 5000 představení a vidělo ho takmer 300 000 divákov doma na Slovensku a v zahraničí. Je pravidelným účastníkem súťažných prehliadok, z ktorých si za tie dlhé roky trvania odniesol množstvo ocenění za réžiu, scénu, herecké výkony ale aj niekolko paliem víťazstva. K najhodnotnejším rozhodne patří CENA ZATVORIVÝ ČIN ROKA 2004 s inscenáciou rovnomennej novely MÁLKA od Františka Švantnera v režii Vláda Benka a Mariána Čižmárika. Táto inscenácia reprezentovala Slovensko na Svetovom medzinárodnom festivale v Monaku r.2005 a v Monte-Laurier Quebecu v Kanadě r.2009. Okrem spomínaných festivalov viděli Divadlo COMMEDIA Poprad diváci v Tunisku, Maďarsku, Německu, Polsku, Portugalsku, Srbsku, Česku, Švajčiarsku, Dánsku a Rakúsku. Najváčší kvalitatívny rozmach nastal v novom tisícročí, keď od roku 2000 sa zúčastnil so svojimi inscenáciami na každom festivale Scénická žatva v Martine.Ludová poetika, svojský humor jednotlivých členov súboru (D.Kubaň, M.Novák) entuziazmus a stále prekvapujúca dramaturgia si získává stále viac a viac divákov obohatených o množstvo krásných, relaxačných a hlbokými myšlienkami naplněných uměleckých zážitkov.