Ústeckoorlickou Kociánku otevře 5. října prezident Klaus  

V řadě věcí se Ouštáci neshodnou, ale v jednom ano:  Kociánka se nelíbí. Co se obvykle uvádí? Je divná, předražená - na spoustu věcí nemá město peníze, aby tady zbytečně utratilo přes 62 milionů, s úroky přes sedmdesát - zmatek v parkování, nový parking měl být řešen předem - ostatní komunikace se neopravují, tady se vyhazují pníze z okna - co bude teprve stát údržba - už to vidím  postříkané spreji  a plné vajglů -  nepočítali s parkováním pro kulturák - těch  skruží je moc, někomu ta kolečka jistě schází - kde budou lavičky ? - mezi skružemi s kočárkem neprojedete - je to  jen samý javor - ty zasázené stromy už schnou - chybí nějaká zahrádka s občerstvením, nikam se pro ty skruže nevejde - taková zvláštnost nám díru do světa neudělá....  Z názorů vybírám ten, co píše v sobotu 3.7. Mladá fronta DNES, starostovo sdělení občanům ke Kociánce v ústeckoorlickém infolistu, fotky původního a současného stavu a poslední uvedení názory návštěvníků webových stránek www.kocianka.ic.cz:

 


Co píše o Kociánce MFD: Park plný betonu lidé v Ústí nechtěli. Přesto vznikl  

ÚSTÍ NAD ORLICÍ Prostranství kolem Smetanovy ulice v Ústí nad Orlicí zaplnilo pár desítek betonových kruhů. Některé připomínají okraj studny, jiné obří hřiště pro nějaký zvláštní sport. Prostor zcela změnil svou tvář, vyrůstá zde totiž nové náměstí jménem Kociánka. Velkolepá, kuriózní a sporná stavba nakonec ve městě přeci jen vznikne. Jen letmý pohled do prostranství před kulturním domem a základní uměleckou školou napovídá, že Kociánku už nic nezastaví - ani téměř tisícovka odpůrců na internetové stránce Ne Kociánce, ani dohady v zastupitelstvu. Město ji otevře na podzim.
Betonové kruhy na náměstí inspirují odpůrce Kociánky k vymýšlení různých pojmenování:
„Opuštěný sklad materiálu firmy Vodovody a kanalizace,“ nazývá stavbu jeden z diskutujících na webu Ne Kociánce. „Dílo psychedelického šíleného rádoby umělce,“ pojmenovává ji další.
„Potkal jsem zatím jen tři lidi, kterým se vznikající Kociánka líbí. Dva z nich jsou starosta s místostarostou. Podle mne to není ani park ani náměstí. Nic, kam by si šel člověk odpočinout. Slibovanou funkci Kociánka nesplní,“ říká opoziční zastupitel Martin Mejdr. Podle autora projektu architekta Přemysla Kokeše je v pořádku, že se lidem stavba v této fázi nelíbí. „To je princip krajinářské tvorby. Je potřeba, aby si příroda ten prostor vzala, zabydlela jej, porostla. Nebude to krásné hned na podzim s otevřením,“ říká Kokeš.
Architekt: dávat stavbám hanlivé názvy je česká tradice
A dodává, že hanlivé názvy pro stavby jsou českou tradicí. „Jsem rád, že tomu ti, kterým se stavba od začátku nelíbí, dávají nějaká jména. Je to podobné jako s chobotnicí či chrchlem nad Prahou. Nese to s sebou každá stavba ve veřejném prostoru,“ dodává Kokeš. Starosta Richard Pešek, který Kociánku protlačuje jako jednu ze svých priorit, říká, že je brzy na to hodnotit výsledek. „Když jsem se před lety díval do díry na místě dnešní základní umělecké školy, zvedal se mi žaludek. Po dostavbě školy jsem ale vysekl architektu Karlu Blankovi poklonu,“ říká Pešek.Město chce Kociánku otevřít v úterý 5. října. A to velkolepě. Přítomní by měli být třeba houslista Jaroslav Svěcený, populární kněz Zbigniew Czendlik, a dokonce i prezident Václav Klaus. Rada města totiž navrhla předat prezidentovi u příležitosti oslav 725 let od první zmínky o Ústí čestné občanství.
„Načasované je to vcelku dobře,“ poznamenává zastupitel Martin Mejdr. V polovině října totiž proběhnou komunální volby.
Podle starosty Peška to je náhoda. „Opozice si myslí, že jsem tak geniální stratég, že jsem to celé naplánoval před volbami. Ale nejsem. Termín 5. října navrhla kancelář prezidenta. A že přidělení dotace na Kociánku vyšlo takto, jsem také nemohl naplánovat,“ řekl Pešek.Nicméně udělení čestného občanství prezidentovi, který svou účast už přislíbil, nebude úplně hladké. Zastupitelé o tom měli hlasovat v pondělí, ale nakonec hlasování odložili. Koalice totiž neměla na zastupitelstvu dost přítomných zastupitelů, a tudíž ani hlasů.
Kromě betonových kruhů, ze kterých budou vyrůstat stromy, keře a tráva, zaplní náměstí také fontány, dětské hřiště a několik bronzových plastik. Mezi nimi bude například bronzový odlitek dřevěné lavičky, kterou vyrobili mladí řezbáři na zdejším sochařském sympóziu, bronzová zvětšenina sošky, jejímiž autory jsou děti ze Speciální základní školy v Ústí nebo obří plastika jablka či vajíčka.
 
FAKTA Kociánka: náměstí a park v jednom
Přeměnu okolí Smetanovy ulice v Ústí nad Orlicí připravuje vedení města od roku 2006. Projekt od počátku provázejí spory. Na jaře 2008 město zkušebně ulici na měsíc zavřelo. Radnice zkoumala, zda může ze spojky mezi úřady, školami a kulturním domem vytvořit pěší zónu. Ulice nakonec bude průjezdná, ale s výraznými omezeními.
Problematický byl i výběr architekta. Rada města nejprve vybrala návrh místního architekta Karla Blanka. Ten ale od realizace odstoupil, protože se s vedením města neshodl na způsobu dopravního řešení. Kociánku nakreslil architekt Přemysl Kokeš z Lanškrouna. Jeho ateliér ai5 získal cenu Krajská stavba roku v roce 2008 za rodinný dům v Heřmanově Městci. Dům, který postavili v v Lanškrouně v roce 2006, získal celostátní ocenění jako stavba, která nejlépe zapadá do historického prostředí.
Rozpočet Kociánky je 62 miliony korun, dotace Evropské unie tvoří 37 milionů. Město zaplatí přibližně 25 milionů korun - milion korun z rozpočtu a 24 milionů úvěrem. Splácet jej má 20 let a odhadem na úrocích zaplatí 9,5 milionu korun.
 
Co píše o Kociánce starosta Pešek v Ústeckoorlickém "infolistu"                      

Ohlasy z webu www.kocianka.ic.cz

Spisovatel
Zdá se mi,že pan starosta už není umělec, ale že se dal na dráhu spisovatele. Bohužel mě jeho články v informačním listu připadají občas jako slohová práce žáka 5. třídy zš. A napsat celou stranu o Krásné Kociánce je opravdu trochu moc. Možná, kdyby o tom pořád tak neinformoval a neútočil na občany Ústí s jinými názory, udělal by líp.

Starosta v Infolistu
Pan starosta se nám opět hezky rozepisuje v radničním Infolistu. Čím víc se blíží volby, tím víc příspěvků v něm má. V posledním čísle, které se dostává v těchto dnech do schránek, píše opět o Kociánce. A nejen o ní. Divím se,že opozice ještě nepožádala o to, aby i ona mohla v Infolistu publikovat své názory. List se tiskne za peníze voličů a logicky by do něho měly mít přístup všechny subjekty, které jsou v ústeckém zastupitelstvu. Takhle si pan radosta vede svou předvolební kampaň s nádherným předstihem a zadarmo. Je to, přinejmenším, podivné.

Už chybí
jen sprejeři, aby tu velikou krásu betonových skruží pomalovali. prostoru budou mít dost. Návštěvníci OÚ odmítají uvěřit, že se jedná o park, připadá jim celé "dílo" jako stavba obří kanalizace a usychajícími stromy - asi to měl být záměr tvůrce - betonové lobby. Má se tedy ÚO zase řím chlubit :-))

Povídal tchán...
U příležitosti týdenního mejdanu v Ústí přijelo do našeho radostného městečka také hodně lidí odjinud. Přijel i můj tchán, kterého jsem zavedl na stavbu Kociánky, aby mi řekl, co si o ní myslí. Je to muzikant, výtvarník autodidakt,vášnivý fotograf a vůbec. Podle mého prostě má umělecké střevo. On se z Kociánky úplně zděsil. Nakonec řekl, že to všechno vypadá jak nějaký opuštěný sklad materiálu firmy Vodovody a kanalizace. Tak nevím, chtěl jsem názor někoho, kdo to dílo uvidí poprvé a nezná žádné další souvislosti. To přirovnání mi připadá docela trefné!

Co byste měli vědět
Co byste měli vědět Starosta města Ústí nad Orlicí Richard Pešek se omluvil Janu Pokornému za nepravdivé informace, uveřejněné v dubnovém vydání Ústeckých ozvěn. Učinil tak veřejně na pondělním jednání ZM, kde rovněž předal dotyčnému a všem zastupitelům písemnou omluvu v následujícím znění: OMLUVA Vážený mladý pane Pokorný, omlouvám se Vám za to, že jsem mylně v dubnovém vydání ÚSTECKÝCH OZVĚN uvedl, že jste členem občanských sdružení „NE KOCIÁNCE“ a „NÁDRAŽÍ NEDÁME“. Nebyla to úmyslná lež, ale omyl. Byl jsem přesvědčen o tom, že musíte být členem oněch občanských sdružení, protože Vás veřejnost potkává v tričku s nápisem „Nejsem klon“, což je svým způsobem uniforma občanského sdružení NE KOCIÁNCE a podepsal jste petici tohoto sdružení. Tím jste mne uvedl v omyl. A vaše osobní angažmá a sympatie ke sdružení NÁDRAŽÍ NEDÁME jde vysoce nad rámec běžného novinářského zájmu. Tím jsem byl také uveden v omyl. Jinak tento omyl nic nemění na obsahu mého článku v ÚSTECKÝCH OZVĚNÁCH s názvem „Mnoho povyku pro nic“, což je velmi podstatné a za tím si stojím. Jsem rád, že Vám z onoho článku vadí pouze tento můj bezvýznamný omyl. Promiňte mi toto mé pochybení. Richard Pešek P.S. Komentář asi není třeba. Je to zřejmě poprvé, co se kdy vůbec starosta za něco omluvil. Sice způsobem „chytré horákyně“, ale omluvil. Mnohým dalším ovšem za řadu svých činů ještě omluvu dluží. Nezbývá než doufat, že čas omluv pro pana starostu přijde.

Zvýšení bezpečnosti v ulici Smetanova
a je to tu... bezpečnost ve Smetanově ulici se nám zvýšila... Toto jsem dnes poslal na radnici: Dobrý den, tímto bych chtěl poděkovat panu starostovi za zvýšení bezpečnosti v ulici Smetanova. Tím, že byly odstraněny obrubníky u chodníků a instalován retardér se údajně zvýšila bezpečnost. Prosím pana starostu aby se šel někdy podívat jak se v onom místě jezdí - a to zatím pouze na parkoviště. Při každodenním vodění syna do školky chodíme Smetanovou ulicí, osm aut z deseti, která jedou na parkoviště si ulehčí cestu tím, že objede retardér po "chodníku. Dokud nebude na straně k Hernychovce nějaká zábrana budou to dělat dále. Zarážející je, že jde ve velké míře o úředníky, kteří jedou do práce... S pozdravem a přáním nějakéh brzkého řešení Jan Kaplan

Běžte se kouknout
"Tak už nám usadili první kruhy, paní Müllerová. A je to ještě větší hrůza, než jsem si myslel," řekl by možná Švejk.Ale rozhodně se běžte podívat, stojí to za to. Už jsem potkal dost lidí, kteří jen kroutí hlavou a nechápou. Taky bych vám chtěl doporučit článek, který vyšel tento týden v MFDnes - titulek je: Stavíte Pešeksplatz či Ríšovy sady, říkají odpůrci Kociánky. Radosta tam mj. tvrdí, že to není žádný jeho pomník a říká doslova: Já jako umělec si umím vytvořit pomníky jiné. Fakt síla!