V Ústí nad 0rlicí se opět hrálo tenisové mistrovství ČR      

Rekordmanka Iveta Gerlová
Šestadvacetiletá tenistka Iveta Gerlová ze Spartaku Jihlava je v Ústí  nad Orlicí jako doma, na letošním českém šampionátu tady vybojovala již svůj čtvrtý individuální titul. Navíc, společně s oddílovou kolegyní Lucií Kriegsmannovou, triumfovala také ve čtyřhře. Tento pár zvítězil na Rieter Cupu potřetí za sebou.
Favoritkou finálového utkání ženské dvouhry byla o čtyři roky mladší Tereza Hladíková (TK Precolor Přerov), jenže hrála nervózně a nepřesně, a tak se překvapivě, ale zaslouženě radovala zkušenější Gerlová, která vyhrála 6:4, 3:6, 6:2. „Bylo to moje zřejmě nejtěžší finále v historii Rieter Cupu,“ přiznala sympatická hráčka, která startovala na Rieter Cupu již pošesté.
Ve dvouhře mužů se stal překvapivým vítězem pětadvacetiletý Roman Vögeli, který ve finálovém souboji zdolal oddílového parťáka Lubomíra Majšajdra 6:0, 5:7, 6:1. Nenasazený Vögeli prošel turnajem bez ztráty setu a v semifinále vyřadil jednoho z největších favoritů turnaje, ostříleného Daniela Lustiga.
„Škoda, že se na poslední chvíli odhlásili dva výborní tenisté. Pouhý den před startem Rieter Cup se mi osobně omluvil loňský vítěz Jaroslav Pospíšil z Přerova, který musel řešit neodkladné rodinné záležitosti. Chyběl také František Čermák, který byl nominován k utkání Davisova poháru v Chile,“ připomenul ředitel turnaje Vladimír Vaněk. 
Českotřebovský tenis zastupoval na domácím šampionátu Alan Brusenbauch. V prvním kole hladce porazil Matěáska (6:1, 6:2), ve druhém prohrál s Vojtěchovským (6:7, 3:6).
„I když především dvouhra mužů měla letos trochu slabší úroveň, lze šampionát hodnotit pozitivně. Myslím, že bylo k vidění několik velmi dobrých zápasů. Rieter Cupu přálo počasí, v tomto ohledu to byl spíše výjimečný ročník. Finálové zápasy vysílala Česká televize, značnou pozornost věnovala šampionátu další média, především Deník, Český rozhlas Pardubice a regionální televize OIK TV. Mám-li hovořit za titulárního sponzora, cítím spokojenost,“ poznamenal generální ředitel společnosti Rieter CZ Ústí nad Orlicí Jan Lustyk.
 
Mistři ČR pro rok 2010: dvouhra mužů: Roman Vögeli (LTK Liberec), dvouhra žen: Iveta Gerlová(TK Spartak Jihlava), čtyřhra mužů: Marek Michalička, David Pultr (TK Start Praha – Topolka/ LTC Modřany 2005), čtyřhra žen: Iveta Gerlová, Lucie Kriegsmannová (obě TK Spartak Jihlava).
Zajímavost k Davis Cupu:  Není bez zajímavosti, že v týmu, který před nedávnem v Davisově poháru uspěl na antuce v Chile, byli výhradně tenisté, kteří v minulosti startovali na Rieter Cupu v Ústí nad Orlicí.  Skvělý deblista František Čermák (34 let) do hry v Chile nezasáhl, nicméně na ústecké antuce hrál v letech 1997 a 1998. Ivo Minář (26) startoval na Rieter Cupu v roce 2000, Lukáš Dlouhý (27) se tady představil v letech 1999, 2000, 2002 a 2003. Jan Hájek (27) hrál na domácím mistrovství v letech 1999, 2000, 2001, 2005 a v roce 2008, kdy v Ústí nad Orlicí zvítězil.                                                                                                                   (re)
 
Úspěšný turnaj Jakuba Lustyka                                                                                                           

Životní turnaj odehrál českotřebovský tenista Jakub Lustyk, který se představil v německém Trieru. Z náročné kvalifikace se jako tzv. lucky looser probojoval až do semifinále, do světového žebříčku ATP získal šest bodů a poprvé v kariéře se posunul do první tisícovky hráčů.
Výsledky – kvalifikace:
Lustyk – Bismpikos (Řecko) 2:6, 7:6, 6:4, Lustyk – Heckemann (Německo) 6:3, 6:2, Lustyk – Dierckx (Belgie) 4:6, 7:5, 4:6.
Výsledky – hlavní soutěž:
Lustyk – Folie (Belgie) 6:7, 7:6, 6:2, Lustyk – Pavlič (Chorvatsko) 6:4, 6:2, Lustyk – Krawietz (Německo) 6:4, 7:6, Lustyk – Dimitrov (Bulharsko) 2:6, 3:6.
„Jakub předvedl v Trieru velmi dobré výkony, jsem spokojený. Výborný Bulhar Dimitrov byl v semifinále nad jeho současné síly,“ uvedl trenér David Novák.