Českotřebovský deník 224/2010  (3.8.)                                   

Zveme všechny přátele country stylu na již třináctý Country večer v Hliníkách. Pokud máte tento typ hudebních večerů rádi, přijďte se podívat. Stejně jako loni bude akci zvučit vynikající zvukař Milan Chramosta z Pardubic,  večerem bude provázet  Milan Vondra. Věřím tomu, že budou spokojené nejenom kapely  ale i diváci. Akce se koná již tradičně s podporou města Česká Třebová. Fotografie z loňského 12. ročníku vám pomohou při vzpomínání....


NOVINKY V MC ROSA                                                                                                                                                            

ANGLIČTINA PRO (VĚČNÉ), ZAČÁTEČNÍKY A  KONVERZAČNÍ KLUB AJ
Oba tyto kurzy budou probíhat pod vedením zkušené lektorky, a to v odpoledních hodinách (den i čas upřesníme po dohodě s přihlášenými). V průběhu kurzu bude zajištěno hlídání dětí.
 
KRÁTKODOBÉ HLÍDÁNÍ DĚTÍ
Potřebujete si dojít k lékaři, na úřad nebo třeba ke kadeřnici a nemáte kam dát své robátko. Přiveďte ho do ROSY. Každé pondělí v době od 8.30hod do 11.30hod Vám děti pohlídáme Bližší informace o připravovaných programech naleznete na našich web stránkách.
 
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technických oborů Česká Třebová přijme od 1.9. 2010                   
učitele odborných předmětů v oboru slaboproudá elektrotechnika a učitele odborných předmětů v oboru strojírenství. Požadujeme vysokoškolské vzdělání příslušného směru. Praxe v oboru je vítána. Nabízíme velice pěkné podmínky pro výuku s moderním materiálně-technickým vybavením. Zařazení ve 12. platové třídě dle nařízení vlády č. 564/2006 Sb. v platném znění. Písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte do 12.8. 2010 na adresu: SOŠ a SOU technických oborů, Skalka 1692, 560 18 Česká Třebová
Z policejních hlášení - loupežné přepadení v Ústí nad Orlicí                                                                                                      

V pondělí 2.8.  krátce po třinácté hodině došlo v Ústí nad Orlicí k loupežnému přepadení.   Do jedné z firem přišel maskovaný muž a pod pohrůžkou nožem po čtyřiačtyřicetileté ženě požadoval peníze. Žena mu v obavě o svůj život a zdraví vydala několik tisíc korun. Po nenechavci policisté začali hned intenzivně pátrat. Muž byl vysoký přibližně 170 cm, silnější postavy, ve věku okolo třiceti let. Na sobě měl oblečené rifle modré barvy, černou mikinu s kapucí, obličej si maskoval a nesl si černý batoh. Policisté žádají všechny spoluobčany, kteří se pohybovali v době mezi jednou hodinou a půl druhou včera odpoledne na ulici Nádražní v Ústí nad Orlicí a mohou jakoukoliv informací přispět k objasnění případu, ať volají na linku 158 nebo své informace sdělí na kterékoliv obvodní oddělení policie.
V pátek dopoledne policisté z obvodního oddělení v České Třebové vypátrali dalšího muže v celostátním pátrání. Tentokrát se jednalo o jednatřicetiletého muže z Českotřebovska. I po tomto muži bylo celostátní pátrání odvoláno.
 
V noci z pátku na sobotu se v obci Sloupnice na Českotřebovsku od tamější restaurace ztratila dvě kola. Ta si tam uzamkli jejich majitelé po osmé hodině večer. Když se po půlnoci devětatřicetiletí muži rozhodli jet domů, na místě, kde si kola uzamkli, nebyla ani kola, ani zámek. S prosbou o pomoc se proto obrátili na policisty z České Třebové. Škoda na odcizených věcech činí bezmála třicet tisíc korun.
Zákon o městské (obecní) policii                                                                                                                                              

Dostávám opakovaně dotazy co městská policie může, jaká má práva a povinnosti. Odpověď je především v zákoně,  jehož znění jsem našel na tomto odkazu ZDE  je to zde sice poněkud nepřehledné, ale aspoň něco.
Město Litomyšl má na svých webových stránkách  zase následující přehlednější informaci - viz ZDE. Na webu města Česká Třebová jsou úkoly městské policie popsány ještě daleko stručněji na 7 řádcích  - viz ZDE
 
Občanské sdružení Amalthea hledá pro děti, které dosud končily v kojeneckých ústavech, dětských domovech nebo jiných ústavech, nové možnosti.

Vzhledem k prokázaným důsledkům ústavní výchovy je vhodnější formou výchovy pěstounská péče. Pěstouni by se od nynějška mohli starat i o děti, které obvykle v pěstounské péči nekončí. Jedná se o děti, které potřebují do pěstounské péče umístit jen na krátkou dobu (sem patří i děti, které potřebují okamžitou pomoc a není důvod je umístit do ústavu; možnost umístit do pěstounské péče rodiče s dítětem a pod.) vyžadují specializovanou péči (mají sociální, zdravotní nebo mentální hendikep; je třeba udržet je ve skupině vlastních sourozenců, jsou před prahem dospělosti a pod.). Další možností je vytvořit pro stávající pěstouny možnost svěřit jiným pěstounům děti na dobu nutnou k oddechu Zájemci o tyto nové formy pěstounské péče mají nyní možnost dovědět se víc a do pilotního projektu se aktivně zapojit. Amalthea totiž hledá vhodné zájemce z celého Pardubického kraje a za zájem nabízí široké možnosti vzdělávání a následné podpory. Zájemci mají také možnost setkat se s odborníky na náhradní rodinnou péči a s těmi, kteří již pěstouny jsou v Pardubicích, dne 8.9. od 17 do 19 hodin v Kavárně Evropa na Pernštýnském náměstí.
 
Hrad Svojanov se mění do podoby známé z konce 19. století                                                                                                     

Svojanov – Středověký hrad Svojanov patří stále mezi nejnavštěvovanější památky v Pardubickém kraji. Turisty lákají prohlídkové okruhy a zajímavé víkendové akce, jako je například divadelní pouť, která se konala v sobotu a neděli již podvacáté. „Letos jsme přivítali 23 tisíc turistů, ale nedosáhli jsme na loňskou návštěvnost. Tržby máme obdobné, protože lidé více chodí na prohlídky a utratí zde více peněz,“ sdělil kastelán hejtmanovi Radko Martínkovi, který byl jedním z prvních návštěvníků sobotního programu. A právě z vybraného vstupného opravili sgrafita na zřícenině renesančního paláce. Hejtman ocenil kvalitu psaníček vyškrabaných v omítce: „Restaurátoři se zhostili úkolu nadmíru dobře. Pozůstatky renesanční fasády, které vytvořili podle dobových fotografií, působí opravdu autenticky.“ Díky příspěvku Pardubického kraje a města Poličky odstranili řemeslníci také betonové fasády zakrývající původní kamenné  zdivo. Hrad se tak postupně  mění do podoby  známé z konce 19. století. Kromě rozsáhlých stavebních úprav, pokud město Polička dosáhne na evropské dotace, plánuje kastelán také celostátní kolo dějepisné soutěže pro české školáky: „Školy k nám často jezdí. Připravujeme pro ně zábavně vzdělávací programy, což nás přivedlo na tuto myšlenku.“ Hejtman, vystudovaný historik, řekl, že tento skvělý nápad kraj rád podpoří. (mag)
Hejtman pozdravil lid keltský                                                                                                                                                      

Nasavrky – V sobotu odpoledne zamířil hejtman Radko Martínek do Nasavrk, kde se konal již po čtvrté festival keltské kultury Lughnasad. Netušil však, že odpoledne stráví v tradičním keltském oděvu. Jako historik se nápadu organizátorů, aby strávil odpoledne jako keltský náčelník, nebránil. Společně s náčelníkem Boii Lukášem Blažkem navštívil vesnici keltských řemesel, kde se zúčastnil uzavření míru s Římany a Germány. Před tím však pozdravil na náměstí lid keltský slavící velké vítězství nad Římany.
Náčelník a hejtman v jedné podobě se rychle vžil do své nové role. Jakmile nejvyšší keltští kněží zapálením ohně učinili první krok k tomu, aby byl uzavřen mír s Římany, poděkoval bojovníkům kmene Boii za velké vítězství a popřál jim, aby hodovali a pili s mírou. Pověřil vítězný kmen Keltů, aby do tří let postavili opevněné hradiště. „Přijímáš?“ zeptal se krále kmene Boii, který s radostí  odpověděl: „Ano.“ Zda se podaří keltský archeopark na Chrudimsku postavit, závisí na evropské dotaci, o kterou občanské sdružení Boii, pořadatel slavností, žádá. Prostor, kde má vyrůst oppidum, se tak stane jedinečným místem ve střední Evropě pro poznání keltské kultury. Archeopark navazuje na historické tradice a je přímo napojen na lokalitu keltského oppidia v Hradišti v Nasavrkách. (mag)