Českotřebovský deník 230/2010 (9.8.)                                    
Zítra uplyne termín na podání kandidátek k registraci pro komunální volby. V České Třebové přijímá Městský úřad kandidátní listiny k registraci také pro obce svého správního okrsku Rybník, Třebovice, Semanín a Přívrat. Dnes k desáté hodině dopoledni byly registrovány v České Třebové zatím 4 kandidátky, ale zatím žádná z Přívrata a jediná ze Semanína. Termín však uplyne v úterý 10.8. ve 24.00.  Již jednou se před (osmi) lety podal zmocněnec strany SPR - RSČ  kandidátku až pozdě večer hodinu před uplynutím termínu. Tato kandidátka se později proslavila tím, že na ní byla i "mrtvá duše" a několik podpisů na souhlasech  s kandidaturou bylo falšovaných.  Zmocněnci této strany pak  byla soudem uložena pokuta.  Termín podání kandidátek je důkazem, že přes letní sezónu se termín komunálních voleb blíží, budou již za dva měsíce. 15. a 16. října. Zatím se na komunální volby připravují více volební strany. 

Student agency to myslí se zastávkami svých rychlíků v Ústí nad Orlicí vážně.  Svědčí o tom i  (zatím podmíněný) zájem, který vyjádřili představitelé společnosti Regio jet (dceřinné  společnost Student agency) o případný pronájem prostor v rekonstruovaných prostorách historické budovy ústeckoorlického nádraží. 

Odpověď: Auto stojí dlouho v zóně zákazu bez povšimnutí. Po přečtení článku, ve kterém p. Mikolecký upozorňuje na dlouhodobě zaparkované vozidlo pomačkaného zevnějšku na Pražského ul. (ad. článek 7.8.2010), v zákazu stání, byla provedena kontrola uvedeného automobilu. Při ní bylo zjištěno, že vozidlo nesplňuje žádnou ze zákonných podmínek, aby mohlo být označeno za vrak, dále je zaparkováno na části komunikace, která je označena dopravní značkou IP 11a – Parkoviště, takže se řidič nedopouští ani dopravního přestupku. Z výše uvedeného vyplývá, že se strážníci žádného pochybení nedopustili a kontrolní mechanismy městské policie fungují spolehlivě.                                                                                                              Petr Baláž – zást.velitele 
(Skutečně jsem tam  značku "Parkoviště" našel, mimo dopravní sloupek, na kterém jsou ještě dvě další  značky (zde bych ji normálně hledal), ale na plotě. Přemýšlím, zda  je zde funkční. Zmíněné vozidlo zde tedy bude moci parkovat zadarmo až do příští zimy. Spolu s tím, že blokuje parkoviště jiným, to je negativní stránka parkování zdarma, které si ovšem jinak všichni přejeme.) MM

Nadání = brána k úspěchu. Občanské sdružení PROFICIO realizuje projekt Nadání…brána k úspěchu. Hlavní cílem projektu je proškolení pracovníků organizací pro zájmové vzdělávání a volnočasové organizace prostřednictvím zvyšování odborných a didaktických kompetencí pro práci s mimořádně nadanými dětmi (MND). Jedná se o děti nadané nejen intelektuálně, ale i v oblasti sportovní, hudební, výtvarné, přírodovědecké, zeměpisné, taneční, apod.. Organizace zájmového vzdělávání či volnočasové organizace nejsou často zaměřeny na MND. Jejich pracovníci nemají potřebné znalosti. Práce s MND je v mnohém daleko náročnější. Právě pro MND je ale podstatné zapojení se do volnočasových aktivit pro rozvoj potřebných schopností, kompetencí, dovedností a talentu a specifický přístup pracovníků organizací. Z tohoto důvodu je potřebné proškolit tyto pracovníky pro práci s MND a těmto dětem dát možnost rozvíjet svůj talent. Do výzkumu plánujeme zapojit 120 nadaných dětí ve věku 6.-18.let. Těmto dětem bude vytvořen zdarma psychodiagnostický profil, který ukáže vhodné nasměrování dítěte v jeho osobním i studijním životě. Zjistí se, jaká je jejich kapacita v učení a rozvoji talentu, pojmenují se skutečné a často skryté předpoklady dětí.  Podrobnosti, které s etýkají také České Třebové  připravujeme do zvláštního článku

 
V Pardubickém kraji se sčítají škody. Pardubice - Sobotní extrémní srážky na Chrudimsku způsobily lokální záplavy ve čtrnácti obcích, nejhorší situace byla ve Slatiňanech. Vedení Pardubického kraje bylo o situaci průběžně informováno, hejtman Radko Martínek byl připraven v případě potřeby okamžitě svolat bezpečnostní radu a krizový štáb.  „Systém fungoval, jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů, místní samosprávy i dobrovolníci situaci zvládli na jedničku,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a zdůraznil velké poděkování všem, co přiložili a stále přikládají ruku k dílu. V neděli a v pondělí se zjišťovaly  škody na majetku kraje a postižených obcí, zejména na komunikacích. „Rada Pardubického kraje se situací po zmapování všech škod a následků bude zabývat příští týden a je téměř jisté, že se k případné finanční pomoci místním samosprávám postaví tak, jako v minulosti,“ uvedl Línek, který po dobu dovolené hejtmana Pardubického kraje zastupuje.      Zatopení zahrad, sklepů a v některých případech i přízemí obytných domů, jeden silně poškozený most a poničené místní komunikace se svým rozsahem a dopadem na životy, zdraví a majetky vůbec nedají srovnávat s apokalypsou na Liberecku a Děčínsku. Rada Pardubického kraje také v součinnosti a Asociací krajů ČR projedná pomoc těmto regionům obdobně, jako to učinila při povodních na Moravě.
 
Asociace krajů ČR uvolnila na pomoc postiženým oblastem milion korun. Asociace krajů ČR okamžitě uvolňuje mimořádnou povodňovou pomoc 1 milion Kč. Všechny hejtmanky a hejtmany ČR oslovil v sobotu večer předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek s návrhem na okamžité uvolnění mimořádné povodňové pomoci Libereckému a Ústeckému kraji, které jsou postiženy ničivými povodněmi, včetně ztrát na životech občanů, mnohatisícových evakuací a značných škod na veřejném a soukromém majetku. Návrh pomoci v celkové výši 1 milion Kč z rozpočtu Asociace krajů během večera podpořili všichni hejtmani krajů a primátor hlavního města Prahy. Nepodařilo se zastihnout a získat pouze stanovisko středočeského hejtmana Davida Ratha. Na základě této jednoznačné podpory rozhodl předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek o okamžitém uvolnění povodňové pomoci, která bude Libereckému a Ústeckému kraji poskytnuta již v pondělí 9. srpna.  Téma povodňové ochrany hejtmani letos akcentovali již při jarních povodních na Moravě v podobě tzv. Olomoucké výzvy, souhrnu požadavku na Parlament a vládu k urychlení budování protipovodňové ochrany. V pondělí 2. srpna k projednání této výzvy mezi vládou a hejtmany vyzval premiéra Nečase dopisem předseda Asociace krajů Michal Hašek. Asociace krajů ČR a hejtmani vyjadřují soustrast rodinám obětí povodňové katastrofy a solidaritu všem lidem, které zasahuje povodeň v Libereckém a Ústeckém kraji. Váží si práce všech profesionálních i dobrovolných záchranářů, vojáků, hasičů, policistů, vodohospodářů, prostě všech, kteří v těchto hodinách v extrémních podmínkách zachraňují lidské životy, zdraví, chrání veřejný i soukromý majetek a snaží se zabránit dalším škodám.
Všude žijí lidé, aneb není malých obcí                                                                                                                                         

Luková /Květná – Města a obce našeho regionu, se mohou sice lišit svojí velikostí, pak dejme tomu i hustotou obyvatel na kilometr čtvereční, nebo snad dopravní obslužností, tedy časem potřebným k překonání vzdáleností k tzv. civilizaci, do zaměstnání… neznamená to ovšem, že malé obce si zaslouží být přehlíženy. Všude žijí lidé a o Květné to platí bezesporu.
 
Z pohledu turisty je obec klidnou oázou v dnešní uspěchané době. Ano i tento moment je jedním z měřítek, které městský člověk jistě ocení. Bohužel často nechápe, že zde žijí své životy současní lidé a ti si nepřejí byt jen součástí jakéhosi skanzenu. A ani kdyby nakrásně chtěli, tak jim to dnešní globalizovaná společnost nedovolí, natož aby jim to nějak usnadnila.  
„ Když jsme se v polovině února letošního roku dozvěděli, že plameny spolykaly hospodářské stavení místní rodiny Štefanových a že škoda je odhadnuta na jeden a půl milionu korun, dlouho jsme neváhali a učinili kroky v jejich prospěch jak v materiální, tak i finanční podobě. Velkou měrou pomohlo mnoho dalších osob a organizací, kterým za to všechno patří obrovský dík,“ říká radní Pardubického kraje, kandidát na senátora Petr Šilar a dodává: „Nyní se pro nás všechny stalo milou odměnou narození a dnešní křest malé Klárky Štefanové, nové obyvatelky Květné.“  V rámci místní Svatovavřinecké pouti v neděli 8. srpna 2010, byla totiž ve zdejší kapli pokřtěna českotřebovským děkanem Milošem Kolovratníkem a za vydatné pomoci farního vikáře Štefana Brindy nejmladší dcera manželů, kterým požár domu přinesl mnohé nesnáze, ale i poznání, že dobří lidé stále existují.   Slavnost křtu a následující posezení se stalo příležitostí k setkání obyvatel Květné i obcí sousedních. Nechyběl zde místostarosta Lanškrouna Jan Šebrle, starosta Anenské Studánky Jaroslav Paar a bezchybný průběh akce vždy s úsměvem dokázala zabezpečit starostka obce Luková Miroslava Fojtů, pod jejíž obecní úřad dnes Květná spadá. K pohodovému odpoledni bezesporu přispěla i lukovská kapela KOPR… řeknete si: Co víc si přát?  Snad jen to, aby se duch všeobecné pospolitosti dokázal přelít i do dní všedních.  Aby každému bylo jasné, že všude žijí dobří lidé, kteří si zaslouží alespoň trochu pozornosti, upřímného a vlídného zájmu.
 
Květná – původně se nazývala Ziegenfus, Kozínoha, první písemná zmínka se datuje do roku 1304, kdy v darovací listině Václava II. bylo věnováno celé Lanškrounsko Zbraslavskému klášteru. Tehdy také probíhá v původně české obci první vlna německé kolonizace. Německé obyvatelstvo mělo až do roku 1945 výraznou převahu. V roce 1938 byla obec začleněna do Sudet. Po ukončení války 1945 došlo k poválečnému odsunu německého obyvatelstva a vesnice byla dosídlena z vnitrozemí. Ráz obce byl vždy převážně zemědělský. V Květné kdysi prosperovala hospoda a menší obchod, do roku 1953 dokonce i škola.

Petr ČADA