Českotřebovský deník 241/2010  (20.10.)                               

Taneční hvězda nadchla nejen Třebováky    

Michal Kostovčík, několikanásobný mistr České republiky v latinsko-amerických tancích, přijel na začátku srpna do České Třebové předávat své taneční umění. V rámci soustředění Taneční školy Knířovi učil pět dní tanci zájemce nejen z našeho města, ale i širokého okolí. I když je Kostovčík taneční hvězda, objevil se například i v populárním televizní soutěži StarDance, sláva mu rozhodně nestoupla do hlavy. Michal se osvědčil jako skvělý lektor, který měl neuvěřitelnou trpělivost a pochopení i pro páry, jež se věnují tanci pouze jako koníčku.  Z tohoto důvodu se na tanečním soustředění zaměřil zejména na techniku základních kroků všech tanců, na které potom navázal krátkou taneční sestavu. Soustředění se tak mohli zúčastnit jak úplní začátečníci, tak soutěžní páry.
Účastníci soustředění neskrývali své nadšení z toho, že se učili tanečním krokům od takového mistra. „Konečně už víme, jak správně zatančit základní krok,“ pochvalovala si jedna účastnice. Už jen pozorovat Michala Kostovčíka při tanci stálo za to. Jenže to, co vypadá na parketě jednoduše, stojí tanečníky mnoho hodin tréninku. Kdo by si chtěl s Kostovčíkem v České Třebové opět zatančit, bude mít možnost zase příští rok. Stačí sledovat internetové stránky Taneční školy Knířovi.

Rozpis veřejného bruslení na zimním stadionu v České Třebové na měsíc září :                                                                    

Středa:   14:00 – 15:15 hod.
Sobota:  15:00 – 16:30 hod.
Neděle:  13:00 – 14:30 hod.
Nabízíme volné termíny pronájmu ledu.    Informace a rezervace :  Tel: +420 731 449 817  zs@ekobi.cz , www.ekobi.cz

Pátá miliarda z ROP Severovýchod proplacena.  

NUTS II Severovýchod - Hranice páté proplacené miliardy z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod byla překonána právě tento týden. Částku vyčerpali příjemci dotací z více než sedmnáctimiliardového rozpočtu vyčleněného pro severovýchodní Čechy v Evropském fondu pro regionální rozvoj.  Obchvat Chvaletic, autobusové nádraží ve Svobodě nad Úpou, nové Občanské centrum v Chlumci nad Cidlinou, magnetická rezonance v jablonecké nemocnici, revitalizace Kupkova náměstí v Opočně, výstavba cyklostezek u Chocně, Ústí nad Orlicí, Letohradu, Žamberka či Chrudimi, zavedení nových technologií na středních školách v Dobrušce, Jičíně a v dalších místech Pardubického, Libereckého a Královéhradeckého kraje, rekonstrukce starých nevyužitých budov v Liberci, Maršovicích, Třemošnici či v Litomyšli, to jsou příklady projektů spolufinancovaných z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Tak zvané ROPy, jichž je v České republice celkem sedm, patří ze všech operačních programů, které čerpají z Evropské unie, k nejprogresivnějším. ROP Severovýchod se řadí už druhým rokem k jejich špičce. „V našem regionu je o dotace zájem, což dokazují až několikanásobné převisy předložených projektů ve vyhlášených výzvách. Oproti jiným programům tak, zdá se, nehrozí riziko, že by se evropské finance vyčleněné pro tyto tři kraje do unijní pokladny vracely,“ říká Zdeněk Semorád, ředitel Úřadu Regionální rady.   O rychlosti čerpání dotací svědčí i to, že v rámci 30 dosud vyhlášených a 25 ukončených výzev k předkládání žádostí bylo zaregistrováno 1090 projektových žádostí. Výbor Regionální rady schválil 371 z nich. Ke konci srpna, kdy se už pátá miliarda čerpaná z unijních fondů připsala na účty příjemců dotace, vyřídila Regionální rada 668 žádostí o platbu a 101 projektů svou dotaci úspěšně vyčerpalo. Nejvíce registrovaných záměrů sledovalo rozvoj měst a obcí. V této oblasti žadatelé o dotaci předložili 454 projektů, schváleno jich bylo 180. Hned v těsném závěsu, co do počtu předložených projektů, je 435 záměrů sledujících cestovní ruch. Jen 61 z nich získalo dotaci. Z hlediska krajů dostalo v Královéhradeckém podporu celkem 142 projektů, v Libereckém pak 111 projektů a v Pardubickém 118 projektů.  Dalším důkazem rychlosti čerpání je fakt, že první miliarda korun byla proplacena příjemcům loni v červenci. Rok na to se vydané finance pětkrát znásobily. „Velký podíl na tom má loňská změna v systému financování, která usnadnila žadatelům cestu k čerpání dotací. Navíc jsme zavedli důkladné a včasné kontroly dokumentů přiložených k žádosti o platbu, které pak nezdržují při vyplácení dotací,“ vysvětlil Radko Martínek, pardubický hejtman a předseda Regionální rady NUTS II Severovýchod.                 Mgr. Eva Jouklová Regionální rada NUTS II Severovýchod
 
Střemošice, vesnice Pardubického kraje 2010, převezmou Zlatou stuhu  

Pardubický kraj, Střemošice (20. 8. 2010) – Slavnostní vyhodnocení krajského kola soutěže Vesnice Pardubického kraje roku 2010 se uskuteční  ve středu 25. srpna 2010 od 10 hodin ve vítězných Střemošicích.  Pro účastníky je připravena například vyhlídková jízda částí obce. Zlatou stuhu převezme vítěz krajského kola na ceremoniálu, který začíná ve 14 hodin v KD Střemošice.  Pořadatelem je Spolek pro obnovu venkova, MMR ČR, Svaz měst a obcí, Ministerstvo zemědělství ČR, Pardubický kraj a obec Střemošice.