Českotřebovský deník 248/2010 (26.8.)                                  
8.ročník nohejbalového turnaje ve Svinné.  

 
V sobotu 21.8.2010 se na hřištích ve Svinné konal již 8.ročník nohejbalového turnaje  o pohár obce Svinná. Pořadatelům letos přálo počasí a turnaj proběhl za krásného slunného dne. Ještě na začátku týdne bylo přihlášeno 16 družstev, ale nakonec se jich dostavilo pouze 11 . Mezi účastníky nechyběly ani dva týmy z partnerského města Svitu. Pohár obhájil loňský vítěz Svit. Turnaj měl turnaj kvalitní sportovní i společenskou úroveň. Konečné pořadí: 1) Svit 2) Lufťáci 3) Svit2  4) Orvos  5 - 8) Bedla team, Švagři, Čtverec  Hoblici, 9) Němčice 10) Pošťáci 11) Ibiza   Milan Dvořák.
 

JAká budou čísla volebních stran a nezávislých kandidátů 

Dne 25.08.2010 se v 16:00 hodin uskutečnilo ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Česká Třebová losování pořadí jednotlivých volebních stran (nezávislých kandidátů).
 
Výsledky losování: 
 
ČESKÁ TŘEBOVÁ
1. Komunistická strana Čech a Moravy
2. Koalice pro Českou Třebovou, Sdružení nezávislých kandidátů, KDU-ČSL, SNK-ED
3. NESTRANÍCI s podporou TOP 09
4. Občanská demokratická strana
5. "Strana soukromníků České republiky"
6. Česká strana sociálně demokratická
 
PŘÍVRAT
1.  Richard Fišar  2.  Jan Kaplan 3.  Josef Holínka 4.  Josef Štika  5.  Jaroslav Kolář  6.  Ing. Vladimír Kolář  7.  Josef Podhajský
8.  Jiří Štika  9.  Jarmila Šilarová 10. Naděžda Kaňková  11. Luboš Voleský 12. Jaroslav Vencl 13. Petr Štangler
14. Petr Vaňous 15. Ing. Jan Stránský 
 
RYBNÍK
1.  "N E Z Á V I S L Í  P R O  R Y B N Í K"
2.  "S D R U Ž E N Í  Z A  P R O S P E R I T U  O B C E"
3.  " O b e c  p r o  o b č a n y"
 
SEMANÍN
1. Sdružení nezávislých kandidátů - Semanín
2. Sdružení nezávislých pro Semanín
3. Komunistická strana Čech a Moravy
 
TŘEBOVICE
1. Komunistická strana Čech a Moravy
2. Nestraníci pro Třebovice krásnější
3. Sbor dobrovolných hasičů Třebovice
4. Česká strana sociálně demokratická
 

Mládež v akci  bude mít párty v Kozlově.

 Jestliže Ti je 16 – 20 let, tak právě pro Tebe je určeno motivační školení Mládež v akci I_Party, které se koná v Kozlově u České Třebové ve dnech 7.-10.10. 2010.  Dozvíš se mimo jiné
-          co je to program Mládež v akci a jak se do něj zapojit
-          jak se zúčastnit mezinárodní výměny nebo ji sám uspořádat
-          jak získat finanční podporu pro své nápady a jak žádat o grant
-          jak odjet až na 12 měsíců pracovat do neziskovky v jedné ze zemí EU
Ubytování a stravování je hrazeno Českou národní agenturou, vyzvednutí účastníku v Č. Třebové a doprava na Kozlově je zajištěna. Přihlášky a další info na www.mladezvakci.cz nebo na e-mailu rk-pardubicky@mladezvakci.cz.Oceníme Tvoje včasné přihlášení“
 
Volné sociální byty v Borku 

Město Česká Třebová podle či. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany vyhlašuje k pronájmu 7 volných bytů
- 5 bytů o velikosti 1+1 v čp. 2084-2085 na Semanínské ulici
- 1 byt o velikosti 1+2 v čp. 2085 na Semanínské ulici
- 1 byt č. 12 v čp. 2089 na Semanínské ulici
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek dne 23.09.2010 Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města

Václav Moravec vyměnil studio za farní zahradu.

Lanškroun – Za nápaditou dramaturgií prázdninových večerů na farní zahradě stojí místní kněz Zbigniew Czendlik. Páteční pořad zaměřil na blížící se komunální volby. Oslovil Václava Moravce, aby své otázky uvedl v Lanškrouně, ale trochu jinakPopulární moderátor si dobrovolně vyměnil roli s komunálními politiky z osmi stran a sdružení, které usilují o post starosty. Ve druhé části se představil tak, jak ho diváci znají z televizní debaty Otázky Václava Moravce, ale čekala ho další zkouška. Musel uhádnout, za jakou stranu pánové kandidují. Rafinovanými dotazy se snažil zjistit, kdo patří kam. Nejvíce mu dali zabrat ti, co podle svých slov „bruslí u levého mantinelu.“ Nejčastěji zazněla jména známá z celostátní politiky, a to knížete Schwarzenberga a bývalého poslance, ministra a současného hejtmana Radko Martínka, který se osobně večera účastnil.  Výtěžek z benefiční akce činil 11 180 Kč. Peníze odešle farnost na povodňové konto  Charity ČR.   (mag) 
Uvažujeme o nových oborech na středních školách, prohlásila Jana Pernicová.

 Záměry směřující k revitalizaci školství v Pardubickém kraji nejsou jen o snižování počtu žáků ve školách, o slučování škol z ekonomických důvodů – jsou také o přizpůsobení učebních oborů v souladu s požadavky trhu práce. „Obrací se na mne různé firmy z Pardubického kraje i zástupci průmyslových svazů a žádají užší spolupráci s krajem na podpoře dělnických profesí. Víme, že přizpůsobení nabídky učebních oborů trhu práce je jednou z cest, jak krajskému školství pomoci,“ uvedla Jana Pernicová, radní Pardubického kraje zodpovědná za školství a kulturu. Na základě kontaktů kraje s různými firmami se např. hovoří o zřízení oboru „plastikář“ či „dělník v chemickém průmyslu“. O první obor je zájem především z automobilového průmyslu. Konkrétní požadavek vznesla společnost REHAU, s.r.o. O obor má zájem Střední odborné učiliště ve Svitavách. „V současné době škola zpracovává rámcový vzdělávací program, který musí schválit ministerstvo školství. Poté škola musí zpracovat školní vzdělávací program a pak může začít vyučovat. Z mé strany má škola jednoznačnou podporu,“ dodala Jana Pernicová. Pardubický kraj uvažuje také o oživení oboru Chemik, který je v současné době ve výrazném útlumu. Na SOŠ a SOU Poděbradská v Pardubicích totiž „dobíhá“ pouze 3. ročník. „V Pardubickém kraji je tradičním oborem právě chemický průmysl a místní společnosti tak mají logickou obavu, že se jim nebudou dostávat kvalifikovaní zaměstnanci. Proto jednáme především s firmami Synthesia a Paramo a chceme společně tento obor oživit už v příštím školním roce,“ prozradila krajská radní. Potřebu znovuotevření oboru vyvolává mimo jiné i vzrůstající počet zaměstnanců v důchodovém věku. Zatímco v roce 2002 to byl ve společnosti Synthesia v důchodovém věku jeden člověk, v roce 2010 je to 20 osob; v roce 2012 to bude už 55 a v roce 2013 dokonce 59 pracovníků.
Střemošice převzaly ocenění "Vesnice roku"


Střemošice - Obec Střemošice na Chrudimsku  zvítězila v krajském kole soutěže Vesnice roku 2010. Ve  středu 25. srpna převzal starosta obce Jan Prokop při slavnostním vyhodnocení soutěže Zlatou stuhu a finanční odměnu. Od Ministerstva pro místní rozvoj dostaly Střemošice milion korun a od Pardubického kraje tři sta tisíc korun.
„Komisi přesvědčil nejen hezký vzhled obce, ale také nadšení, skromnost a určitá pokora s jakou všichni občané budují a zkrášlují vesnici, mají úctu ke tradicím a okolní přírodě. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že jsme nalezli pospolitost v příkladné formě,“ shrnul předseda krajské komise a starosta Osíku u Litomyšle Karel Rothschein důvody, proč vítězství v letošním kole soutěže Vesnice roku získaly právě Střemošice, obec se dvěma sty obyvateli.
Soutěž Vesnice roku považuje radní Václav Kroutil zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov za velkou šanci pro obce: „Mohou se pochlubit svými úspěchy a ještě získat milion korun do obecní pokladny. Na titul však dosáhnou jen ti nejlepší z nejlepších, kteří pak reprezentují český venkov v celostátním nebo evropském finále.“ Splnit celou řadu náročných kritérií dokáží jen některé z nich. „Záleží na rozhodnutí každé obce, zda se do soutěže přihlásí a podstoupí veřejné srovnání se sousedy. Starostové moc dobře totiž vědí, že nestačí jenom vyplnit přihlášku. Za úspěchem se skrývá promyšlená a systematická práce vedení a občanů. Však si také komise nejdříve projde vesnici¸aby se na vlastní oči přesvědčila, jak obec vypadá bez ohledu na to, jestli má zpracovaný územní plán nebo zavádí informační technologie,“ vysvětluje radní Kroutil, v čem spatřuje smysl soutěže Vesnice roku.
„Odměna za vítězství, ať finanční nebo morální, je určitě motivující. A záleží jenom na obci, jestli využije část peněz na oslavy spojené s titulem, nebo za ně opraví třeba cestu v nějaké místní části, nakoupí knihy do obecní knihovny, podpoří sportovce nebo přidá hasičům na činnost.  Každopádně si zaslouží všichni, kteří se obětavě starají o venkov, náš velký obdiv,“ dodal radní Václav Kroutil.
V Pardubickém kraji se letos do 16. ročníku soutěže přihlásilo 24 obcí (Chrudimsko - obce Bořice, Krásné, Stolany, Střemošice;  Pardubicko - Dříteč, Horní Ředice, Kostěnice, Rohovládova Bělá, Rokytno, Semín, Svinčany, Veselí, Voleč; Svitavsko - Biskupice, Budislav, Janov, Koclířov, Oldřiš, Opatov, Pomezí, Vítějeves;  Ústeckoorlicko  - České Heřmanice, Libchavy a Mistrovice).

Magdalena Navrátilová tisková mluvčí

Radní Pardubického kraje: R 35 nevzdáme

Hejtman jede dnes za premiérem kvůli rychlostní silnici, obchvatům a dvoukolejné železnici na Hradec Králové .  Seznam zastavených dopravních staveb vydaný ministerstvem dopravy vyprovokoval radu Pardubického kraje k mimořádnému jednání.  Jeho výsledkem bylo očekávané odmítavé usnesení. Kraj si vybral z celého seznamu jen tři stavby, na kterých chce trvat a bojovat o ně.
„V seznamu omezených staveb jsou uvedeny některé investiční akce, které mají pro Pardubický kraj klíčový význam. Požadujeme, aby ministerstvo dopravy zachovalo nejvyšší prioritu, a to u stavby rychlostní silnice R 35, přehodnotilo stanovisko k zastavení přípravy obchvatu Chrudimi (I/37) v úseku Medlešice a dodrželo termín stavby zdvojkolejnění trati Stéblová – Opatovice nad Labem v roce 2011,“ parafrázoval pro Právo z usnesení náměstek hejtmana Jan Tichý (ČSSD), který má na starosti investice i dopravu v Pardubickém kraji. „S naší reakcí na omezení Ministerstva dopravy ČR v oblasti přípravy a výstavby dopravní infrastruktury Pardubického kraje seznámím osobně ve středu předsedu vlády a ministra dopravy,“ zdůraznil pardubický hejtman Radko Martínek.
Pardubickému kraji jde na stavbě R 35 především o úsek ze Sedlic do Opatovic nad Labem. Na to navazuje rozestavěné třetí patro opatovické mimoúrovňové křižovatky, které se mělo také v příštím roce stavět. „Škrtnutí této stavby výrazně omezuje šance R 35, ztrácí se návaznost. Je to investice, která není nutná jenom pro kraj, ale pro celou republiku, nutná alternativní trasa pro dálnici D 1,“ řekl už minulý týden Právu vicehejtman Roman Línek (KDU-ČSL).  „Pardubický kraj v posledních dvou desetiletích jen vyzobával drobky, které zůstaly na stole. Podle toho taky dopravní infrastruktura v kraji vypadá,“ řekl sociálnědemokratický poslanec Miroslav Váňa. „Máme nejméně dálnic v Česku, nejméně kilometrů rychlostních silnic, Pardubice nejsou spojeny s Hradcem Králové čtyřpruhem, dokončení labské vodní cesty do Pardubic se dvacet let odkládá, obchvat Chrudimi a Pardubic jsou investice, o kterých se nesmí mluvit ani šeptem, abychom vládu nepodráždili. Z tuctu nejdůležitějších staveb byly vybrány tři a v jejich prospěch musíme tlačit všichni na všech politických úrovních,“ slíbil krajským politikům podporu Váňa.  Tenc v minulém volebním období jako člen Státního fondu dopravní infrastruktury vytvářel podmínky pro realizaci dopravních staveb na Pardubicku.