Českotřebovský deník 250/2010 (28.8.)                                 
Poděkování pořadatelům Svin(n)ského krosu.

Dne 22. 8. 2010 se uskutečnil  Svin/n/ský kros -  nultý ročník, který uspořádala firma Nový věk a New Balance, ve sportovním arealu Iscarex ve Svinné. Pořadatelé závodu p.Milan Dudek a p. Pavel Paběrád celkový výtěžek ze startovného věnovali našemu 11ti-letému synovi, Tomáši Nováčkovi, který trpí autismem. Chceme poděkovat těmto skvělým mužům, paní doktorce Vladimíře Bílé za příjemný doprovod a za péči, kterou našemu synovi věnuje. Rovněž velký dík patří všem malým i velkým sportovcům a ostatním jež se na uspořádání závodu podíleli. Ještě jednou ze srdce děkujeme !   Manželé Nováčkovi

Jak se mně Kociánka líbí?

Nelíbí. Chodila jsem tímto "parkem" 13 let, ale tímhle bych se prodírat nechtěla. Snad jedinou radost ze skruží budou mít pejsci. Jako pejskovi, by se mi to určitě líbilo. Posílám pár foto, první je z googlu a bude zajímavé srovnání, až to vyfotí po novu. Ty další dvě jsou focené z "ONV" přes sklo, takže kvalita není nejlepší, ale možná je to i lepší.  Zdravím VV
 
 
Ještě k losování čísel pro kandidátky volebních stran v České Třebové                                                

Ve středu 25. srpna v 16 hodin se v zasedací síni zastupitelstva konalo veřejné losování čísel kandidátek volebních stran a také nezávislých kandidátů v České Třebové a obcích našeho správního obvodu.  nejvíce práce bylo s obcí přívrat, kde se do voleb přihlásilo 15 samostatných nezávislých kandidátů a žádná volební strana nebo koalice. Do voleb v přívratu již nejde Miroslav Veselý, který obec řídil od jejího osamostatnění od České Třebové a myslím, že velmi dobře. "Království krále Miroslava" bylo uznávané v širokém regionu  jako ostrov Míru a lásky, kde se zpívat může a jistě konat i jiné věci, např. v rámci hesla Becherovkou nikdy nikoho neurazíš. kdo bude v Přívratu novým králem se ukáže teprve po volbách.   Po losování mají kandidátky již svoje čísla a budou vytištěny na volebním lístku v pořadí, které  bylo vylosováno (viz ZDE) . Vylosovaná čísla se také objeví na volebních plakátech. Fotografii z losování poslal Martin Netolický.

Zahájení školního roku na gymnáziu v Litomyšli bude zvlášť slavnostní: přijede hejtman i prezident republiky                
 
Zahájení školního roku bývá spojeno s účastí představitelů samosprávy ve městech, také na úrovni kraje a republiky. všichni tím dávají na vědomí, jak je vzdělávání důležité a jaká jemu věnována pozornost.  V současné době, kdy se všem mimo učitelů snižují platy to tak alespoň zvenčí vypadá. Jak to bude 1. září: Krajský hejtman Radko Martínek navštíví  nejdříve Gymnázium Polička a ZŠ Masarykova Polička a SOU Polička a nenechá si ujít ani doprovod prezidenta Václava Klause  na zahájení školního roku Gymnázium Litomyšl za účasti prezidenta republiky. Po obědě pak zajede ještě do vysokého Mýta na slavnostním otevření Centra sociálních služeb a od 125 hodin bude ve Svitavách otevřen zrekonstruovaný svitavský stadion.  radní pro školství ing. Jana Pernicová  bude jednat v pondělí v Litomyšli s ředitelem VOŠ a SOŠ  a také na tamním městském úřadě, a školní rok slavnostně zahájí na ZŠ v Lačnově a SOU Svitavy. Také ona přijede ve středu 1.9. pomoci otevírat svitavský stadion. Ve Svitavách by se mohlo pomalu konat potom i jednání rady kraje, protože se na slavnost do Svitav chystá také zástupce hejtmana Roman Línek poté, co zahájí školní rok společně se žáky ZŠ a PŠ Svítání v Pardubicích. Svitavský stadion není jedinou investiční akcí, která se bude  v příštím týdnu otevírat. V úterý 31. srpna bude podobná slavnost v letohradě, kde se bude předávat veřejnosti dokončená akce "Revitalizace historického centra Letohrad" a to za účasti radního pověřeného řízením oblasti dopravy Jana Tichého. Po loňském otevření dopravního terminálu u letohradského nádraží to je již druhá vydařená akce v Letohradě.
Školáci mohou na výlet se slevou.

Úspěšná akce Českých drah pro děti ze základních škol a dětských domovů na výlety do metropole bude od 1. září pokračovat. Nově bude možné kromě Prahy cestovat také do Olomouce a do Brna, a to odkudkoliv z České republiky jen za 80 korun na osobu. Nabídku mohou školy využít až do 11. prosince letošního roku. Od září také vzroste počet muzeí, která nabídnou školám slevy ze vstupného: k pražským muzeím se nově přidají také muzea v Brně a Olomouci. Nabídka nazvaná „Děti na výlet“ je součástí Junior programu Českých drah. Od začátku března do konce května ji využilo přes 33 tisíc dětí.