Českotřebovský deník 252/2010 (30.8.)                                
Bazén potřebuje opravit, chátrá   

O víkendu jsme s rodinou využili možnosti navštívit po dlouhé době krytý plavecký bazén. Není to zas tak dávno, co se otevíral po rekonstrukci, proto nás hodně překvapilo, v jakém stavu se bazén v současnosti nachází. V dětském bazénu nás hned na úvod nemile překvapila teplota vody. Nebyli jsme jediní, spousta rodičů obdivovala své ratolesti, že se jim „do té zimy“ vůbec chce. Hned potom si nejde nevšimnout, jak v bazénu sem tam chybí kousky podlahy. Od manžela jsem zaslechla poznámku „a tos ještě neviděla pánské sprchy“, tam je prý podlaha v dezolátním stavu. Na zelené cosi, co nápadně připomíná řasy a je skoro všudypřítomné už člověk raději nekouká, aby si pobyt ještě více neotrávil. Ceny vstupného nejsou nijak nízké a návštěva bazénu pro normální čtyřčlennou rodinu není zrovna nejlevnější záležitostí, člověk tedy očekává určitý standard.  Ve srovnání s krytým plaveckým bazénem v Ústí nad Orlicí ale celkem zaostáváme. V ústeckém bazénu mají krásné zázemí pro rodiny s malými dětmi (skluzavku, brouzdaliště, hračky, se kterými si děti mohou hrát a v neposlední řadě je součástí šaten výklopný přebalovaní pult, který mnozí rodiče velmi ocení).  Krytý plavecký bazén v České Třebové bývá označován za „lákadlo“ pro občany z okolních měst, proto se ptám, není škoda, že „nám“ takhle chátrá?
Zuzana Šimková
 
Je to pravda, podobných názorů je více a proto bude bazén od 5. do 25. září uzavřen, budou probíhat stavební úpravy, jistě  bude odstraněna alespoň část toho o čem jde řeč. Další úpravy se mají týkat vstupního prostoru.
Jan Gregar – Terminál  

S rozpaky sleduji občasné „nářky“, že nikdo nedokáže docenit náš Terminál a že ve Třebové staví stále méně vlaků. Spojovat tyto dva jevy nemá žádnou logiku, jakkoli by ji v tom mnozí rádi měli.
Budu asi poněkud příkrý: Vybetonovali jsme ve městě díru v zemi, nazvali to honosně Terminál a čekáme, že  se stane zázrak. Nestane, přátelé. To, že jsme revitalizovali prostor autobusového nádraží a jako (poměrně drahý) bonus jsme pod ním vybudovali podzemní parkoviště, není nic unikátního. Z neuspokojivého stavu jsme udělali stav uspokojivý. To má být dennodenním cílem správy věcí veřejných, ne cokoli mimořádného.
Je maximálně iracionální očekávat, že tuto 330 miliónovou investici kdokoli „v Praze“ ocení tak, že nechá ve Třebové stavět každý rychlík. Stejně tak je téměř paranoidní vidět nepřátele Třebové v těch, kteří mají určitý odborný pohled na problematiku dopravní obslužnosti, který ale zrovna nekonvenuje s našimi přáními a který nepřisuzuje Třebové takovou důležitost, jakou bychom rádi měli. Vlaky prostě budou ve Třebové zastavovat jenom tehdy, když do nich budou v dostatečném množství nastupovat lidé a jenom v takovém rozsahu, aby zapadly do logiky obslužnosti celé republiky. Buďme k sobě upřímní a reálně nahlížejme důležitost našeho města a oprosťme se od určité tradice „železničního uzlu“. Svět je už někde jinde.
Letos jsem nacestoval vlakem to, co ne za posledních deset let, a za sebe jako běžně cestujícího občana musím říct, že železniční spojení Třebové je stále nadstandardní. Když odhlédnu od synovy záliby „v mašinkách“, tak moje rozhodnutí dát mnohdy přednost vlaku před autem vychází z toho, že mám nádraží doslova „pod nosem“. Nevím, jestli bych se tak rozhodoval, kdybych měl na takové nádraží dojet třeba deset nebo dvacet kilometrů autem či autobusem a dále pokračovat vlakem.
A stejně tak se rozhoduje (kalkuluje) každý cestující. Takovým cestujícím jsme možností parkování v podzemním parkovišti mohli dát jeden z argumentů „pro“. Ale v oné kalkulaci každého z nás je o mnoho víc dalších velice různorodých „pro a proti“. Až z jejich součtu vychází zájem jet nebo nejet vlakem. Největší trumf v tomto rozhodování ale drží samotné ČD, které musí nabídnout cestujícím akceptovatelnou službu. Ta ale neleží ani tak v kvantitě, jako spíš v kvalitě. A ta, jak jsem se letos několikrát přesvědčil, stále není žádná hitparáda. Řešením musí být otevření železničních cest pro konkurující si dopravce. Jenom tak se zlepší služby a jenom tak bude zajištěna ta obslužnost, která se vyplatí. Ne taková, jakou by kdokoli a z jakéhokoli důvodu rád viděl. Už jsem zaznamenal určité rozčarování (a možná i tendence takové rozhodnutí zvrátit) ze záměru p. Vančury, že jeho „žluté vlaky“ nebudou stavět ve Třebové, ale v Ústí. Takové rozhodnutí lze nechápat, nelze jej ale nerespektovat.
Ale zpět k Terminálu. Ten bude jistě pro Eko-Bi dalším nepříjemným přívěskem. Jeho správa nebude levná a dovolím si odhadnout, že bude značně ztrátová. A to i přes to, že se podařilo realisticky nacenit parkovné a že ani pro mnohé Třebováky nebude Terminál na parkování drahý, čili že se snad určitá část nákladů podaří vykompenzovat z příjmů za parkování. To ale ukáže až zkušenost.
Nyní se zejména pokusme, aby celý prostor okolo nádraží a jeho napojení s centrem města dostal nějakou logiku. Aby zase na čtyři roky neskončilo u vybudování kvazipěší zóny „odnikud nikam“, ale aby vznikl ucelenější plán urbanizace této části města a aby se tento plán z co největší části stal realitou.
Hlavně ale nepoužívejme existenci Terminálu jako argument pro zajištění určité nutné úrovně železniční obslužnosti města. To není správný argument. Na něj se nikdo ohlížet nebude. Neplýtvejme energií živením mýtu, že Terminál rovná se dokonalé zajištění dopravní obslužnosti. To jsou věci, které se mohou doplňovat, ne předpokládat. Požadujme odpovídající železniční a autobusovou obslužnost, respektujme a umožněme co nejsvobodnější osobní automobilovou dopravu, chtějme kulturní spojení nádraží s oběma centry města. Ale buďme především realisté.
 
Volejbalový turnaj ve Svinné.

V sobotu 28. srpna proběhl tradiční volejbalový turnaj smíšených družstev. Akci pořádal místní spolek SDH Svinná. Letos se zúčastnilo šest družstev včetně hráčů z družební obce Horní Lhota. Hrálo se systémem každý s každým. Do vyřazovacích bojů o první místo postupovala čtyři družstva. Ve vyrovnaném finále nakonec zvítězilo ve třetím setu družstvo Tři mosty nad Drumelem. Celkové pořadí: 1. Tři mosty, 2. Drumel, 3. Svinná, 4. Horní Lhota, 5. Ferbr, 6. Los Lemnos. Přestože se akce kvůli nepřízni počasí musela konat v náhradních prostorách, všichni se dobře bavili nejen při hře ale i po turnaji.Vyhlášení a večerní posezení proběhlo v nově zrekonstruovaných prostorách místní školy ve Svinné. Už nyní se všichni těšíme na další ročník.          
 
Michal Jaško.
                                 

PO PRÁZDNINÁCH DO GYMNASTIKY

Během měsíce září 2010 pořádá oddíl sportovní gymnastiky nábor dívek se zájmem o ZÁVODNÍ pohybovou aktivitu. Přijímáme pohybově nadaná děvčátka ve věku 5 – 7 let. Nábor bude probíhat od 6. září v tělocvičně Gymnázia každé pondělí a čtvrtek od 16,30 do 18,30 hod. a v pátek od 15,30 do 17,00 hod.  Informace na http://www.gymnastikact.estranky.cz/
Přihlášky přijímá: Mgr. Hana Fučíková, email: hanafucikova@seznam.cz, tel.: 604 270 559, Mgr. Pavlína Vomáčková, email: pavlina.vomackova@seznam.cz, tel.: 605 717 350, Mgr. Martina Kršková, email: krsi@centrum.cz, tel. 724 761 694.