Hokej do páté sezóny po znovuzrození s novinkami             

Stejně jako loni, tak i letos duní mantinely ještě o letních prázdninách. Na zimnímu stadionu Na Skalce se začalo hned po zápasnických vystoupeních mrazit a na první legální tréninky vyjeli hokejisté v pondělí 23.srpna. Začala tím vlastně sezóna 2010/2011.
Nezměnila se letní příprava mužstev. Hlavně mladé hráče bylo možné vidět na hokejbalovém hřišti. Hráči A mužstva mužů už od června zvyšovali svoji kondici a utužovali kolektiv opět na atletickém oválu, fotbalovém stadionu nebo při zápasech in-line hokeje. Několik žáků se opět zúčastnilo přípravného kempu, pořádaného agenturou poslední týden v srpnu. Na ledovou plochu vyjely všechny týmy oddílu v prvním týdnu září. Podruhé si vyzkoušíme sezónu dlouhou 8 měsíců. A už víme, že to bude pořádný zápřah.
Po loňských zkušenostech upravil řídící orgán ČSLH mládežnické kategorie tak, jak se dohrávaly ke konci sezóny. I letos budou všechna naše družstva dětí hrát v krajských soutěžích. Jak nám děti stárnou, posunul se ročník a my letos poprvé nasazujeme jeden tým do krajské ligy mladších žáků. Stejně jak loni bude hrát jedno mužstvo Minihokej 2.tříd, kde na 7 turnajích za sezónu odehraje okolo 20ti zápasů s týmy Hlinska, Chrudimi, M.Třebové a Skutče. První turnaj se uskuteční na domácím ZS 28.10. Obsadíme také Minihokej 3.tříd a Krajskou ligu 4.tříd. Každý z těchto týmů se s malou obměnou utkajá asi ve 22 zápasech s mužstvy Hlinska,Chocně,Chotěboře, Chrudimi, Lanškrouna, Litomyšle, Skutče, Pardubic 1 a 2, Poličky a M.Třebové. K prvnímu mistráku vyjedou také na domácím ledě  už 17.10. proti Hlinsku. Nově přihlášené družstvo do Ligy mladších žáků se utká ve 30ti zápasech se skoro stejnými oddíly. Jen místo Pardubic budeme hrát se Světlou nad Sázavou. Ta bude 16.10. právě prvním soupeřem našemu týmu Na Skalce. Po zvážení jsme bohužel zrušili družstvo věkově  starších (dorost + junioři), pro které nemáme nejenom hráčskou kvalitu, ale hlavně kvantitu.
Velká změna nastala u mládežnických družstev v podobě nového trenéra mládeže. Angažovali jsme zkušeného specialistu Miloše Macáka z Chocně, trenéra s licencí „B“, který by měl přinést nové věci a pokusit se posunout naše děti do vyšších výkonnostních pater krajských soutěží. Kdo však sportu trochu rozumí, ví, že je to dlouhodobá záležitost.
Výkladní skříň oddílu - tým mužů – opět nastoupí v Krajské soutěži. Do soutěže přibylo mužstvo Skutče, které se tam vrací po ročním, bohužel, ne moc povedeném účinkování v Krajské lize. Systém soutěže – čtyřkolově každý s každým + play off. Zaručuje minimálně odehrání 30ti zápasů. Maximálně může ale finalista také bojovat až ve 37 utkáních. Začínáme 17.10. doma s Česticemi, play-off začíná 13.2., poslední možné utkání (3.finále) je naplánováno na 13.3.2011.
Tým mužů určitě dozná několika drobných změn. Hlavně o posilách se však ještě jedná a pokud nebudou podepsané přestupní (nebo hostovaní) lístky, z pochopitelných důvodů o tom nechceme mluvit.Ve chvíli, kdy vznikal tento článek, nebyly ještě známy ani přípravné zápasy. Je však v jednání utkání s druholigovým Trutnovem. Právě Trutnov se nám tak trochu stal na konci loňské sezóny osudným. Udělali jsme za vším tlustou čáru a hledíme dopředu, obohaceni o skutečně cenné zkušenosti z bojů mimo ledovou plochu. Skutečností  je však fakt, že právě do Trutnova odešel náš oddílový trenér Stanislav Mečiar. Podle dohody jsme mu nebránili v postupu do vyšší soutěže. Standovi děkujeme za práci, kterou pro náš oddíl vykonal, zůstaneme v kontaktu a ...nikdy neříkej nikdy. Pro tým mužů jsme i na jeho radu, angažovali dalšího bývalého ligového borce Petra Vršanského. Uvidíme, zda se podaří, tomuto také bývalému obránci a mistru extraligy, vylepšit nejenom naši defenzivu. 
Jako každý rok, tak i letos se jako první rozjede Městská hokejová liga – CHL. Do 5.ročníku o pohár starosty města se přihlásil trochu nešťastný počet - 19 týmů. Po dobrých zkušenostech z loňska, se bude hrát ve třech výkonnostních ligách. Tříkolově každý s každým, kdy opět po každém uzavřeném kole se mezi ligami bude postupovat a sestupovat (tentokrát však jen jedno družstvo). V 1.lize bude podle umístění vloni 7 týmů, ve 2. a 3. lize po 6 mužstvech. Z důvodů, aby týmy sehráli v sezóně všechny stejný počet zápasů – 18 – bude nutné ve 2. a 3.lize sehrát v každém kole jedno doplňkové utkání, které však bude mít punc play-off pro postup a sestup mezi ligami.
Soutěž začne 27.září 2010 a skončí pravděpodobně 25.března 2011. Celkem bude sehráno v CHL 189 zápasů na 2 x 20 min čistého času s případnými penaltami. Stejně tak jako vloni je soutěž vypsána pouze pro hráče, kteří nenastoupí v sezóně 2010/2011 v žádném soutěžním utkání ČSLH. Minule se několik týmů přesvědčilo, že si není radno s tímto pravidlem zahrávat, protože jim byly v případě prohřešku zápasy kontumovány a dostaly pokutu.
V minulých sezónách jsme určitě nastavili vysokou laťku pořadatelskou nejen pro krajské zápasy, ale i pro některé přáteláky týmů z vyšších soutěží. Chtěli bychom v nastoleném trendu pokračovat. Není to  však jednoduché, vše se dnes točí kolem peněz a ani v hokeji jich není víc, než kde jinde. Také lidi jaksi někdy chybí. Rozhodně by měly být standardem  programy na utkání a permanentky. O organizaci prodeje permanentek budete informováni přes média a weby. Předpokládáme spuštění prodeje v polovině září.
Tímto vás také žádáme, kdo by měl chuť alespoň trochu přiložit ruku k dílu (pořadatelé, obsluha boxu časoměřičů...atd), přihlaste se sekretáři oddílu na číslo 734399355 nebo kterémukoliv činovníkovi hokejového oddílu.
 
Informovat vás budeme nejpodrobněji na oficiálním webu hokejového oddílu (http://hokej-ceskatrebova.cz/), o zápasech na plakátnicích ve městě, také ve vysílání OIK, na webu Zpravodaje (http://www.zpravodaj.probit.cz/ a v Orlickém deníku.
Rozlosování utkání pro jednotlivé týmy přineseme v říjnovém čísle.
Tak tedy vzhůru do sezóny 2010/2011.                      
                                                                                                             Za hokejový oddíl TJ Lokomotiva Radko Jasanský