Zhodnocení plnění koaliční smlouvy a programu ODS       

Koaliční smlouva pro období 2006 - 2010, kterou uzavřeli Nestraníci, ODS, ČSSD a KDU-ČSL, vycházela z volebních programů jednotlivých stran. Vedle bodů, které měly všechny politické subjekty ve svých programech (např. získávání finančních prostředků z vnějších zdrojů, usilovat o realizaci multifunkčního dopravního terminálu Bezručovo náměstí, pokračovat v opravách, údržbě a rozvoji všech školských zařízení, kde je uživatelem město Česká Třebová, …) se nám podařilo do Koaliční smlouvy dostat i některé další body z našeho programu (např. rekonstrukce mostu u hasičské zbrojnice na Parníku nebo vytvořit místní cyklostezku ze Lhotky po Farářství).
Většinu bodů Koaliční smlouvy se podařilo splnit. Za všechny uvedu alespoň ten největší. Realizaci multifunkčního dopravního terminálu Bezručovo náměstí (Jana Pernera) se podařilo dotáhnout do zdárného konce. Jedná se svým rozsahem jistě o největší stavbu, která byla financována z městského rozpočtu, pochopitelně za velkého přispění peněz z evropských fondů, ale též např. z Pardubického kraje. Možná se i trochu zapomíná, že již 4.10.2005 navštívil Českou Třebovou tehdejší hejtman Pardubického kraje ing. Michal Rabas (ODS), který se velice zajímal o záměr přestavby Bezručova náměstí. Výsledkem byla dotace od kraje ve výši 1,5 mil. Kč na dokumentaci. Někomu se možná zdá tato stavba  megalomanská. Ano, jedná se o „zbytnou“ stavbu. Tedy o stavbu, bez které by se dalo žít. Stejně jako bychom např. nemuseli v našem městě stavět lyžařský areál „Peklák“. „Bohužel“ z „evropských peněz“ nelze např. předělávat místní komunikace, ale ani rekonstruovat kanalizaci (jen stavět novou). Ale peníze na projekty typu „přestavby Bezručova náměstí“ se dají, i když ne vůbec lehce, získat. Městská politická reprezentace našla odvahu jít do tohoto projektu a já věřím, že se nový dopravní terminál stane ozdobou našeho města a výzvou pro zavedení integrovaného dopravního systému.
Bohužel se nepodařilo některé body Koaliční smlouvy realizovat nebo byly realizovány jen částečně. Koalici se nepodařilo např. realizovat místní cyklostezku ze Lhotky po Farářství, pro výstavbu rodinných domů se sice našly vhodné pozemky, ale nepodařilo se dohodnout s vlastníky těchto pozemků přiměřenou kupní cenu. Rovněž se nepodařilo dotáhnout projekt využití bioodpadu (kompostárnu) za pomocí dotací PK a EU až do stádia realizace stavby. Ve všech těchto případech se koalici nepodařilo získat dostatečné finanční prostředky, aby mohly být tyto akce zdárně realizovány. Na druhé straně se podařilo naopak realizovat řadu jiných projektů (zmíním alespoň rekonstrukci Nádražní ulice).  Projekt Multifunkčního centra na „Hrdličáku“ byl zastaven na úrovni studií. Bylo totiž rozhodnuto o důstojném využití budovy č.11 v Klácelově ulici pro potřeby muzea a bylo zažádáno o grant. Je tedy na zváženou politických subjektů, zda v projektu multifunkčního centra na „Hrdličáku“ pokračovat v následujícím volebním období.
Nepsanou součástí Koaliční smlouvy bylo i obsazení Rady města. Po osmi letech získala ODS zastoupení v RM. Jako radní byli zvoleni RNDr. Vlastimil Hruška a Ladislav Vraspír (ODS měla v tomto volebním období 4 zastupitele). Bohužel se nám nepodařilo získat post místostarosty, který byl rezervován pro ČSSD, což možná způsobilo, že nebyla práce ODS pro veřejnost příliš viditelná. Mohu však odpovědně říci, že jsme se aktivně podíleli na práci RM a na druhé straně jsme ne všechna usnesení automaticky podpořili. Uvedu alespoň jeden případ. Nepodpořili jsme zvýšení místního koeficientu u daně z nemovitosti na dvojnásobek. Byli jsme sice pochopitelně přehlasováni, ale RM se na svém dalším jednání k této problematice vrátila a místní koeficient zrušila.
Ne všechny návrhy z našeho programu se dostaly do Koaliční smlouvy. Jednalo se o:
1) Hledat finanční zdroje s cílem snižovat finanční zátěž občanů na spoluúčasti hrazení svozu a ukládání komunálního odpadu.
2) Stanovit optimální počet zaměstnanců MěÚ, zefektivnit spolupráci a chod odborů MěÚ.
3) V případě potřeby zvýšit kontrolu v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti ve městě zřídíme Bezpečnostní výbor.
Pochopitelně zvážíme zda budeme tyto naše návrhy prosazovat i v dalším volebním období.
Závěrem lze tedy říci, že úspěchy (ale i nepřípadné neúspěchy) lze přičíst nejen Nestraníkům jako nejsilněji zastoupené straně v koalici, ale i dalším koaličním partnerům. A proto je na místě konstatovat, že i ODS výrazně přispěla v tomto volebním období ke zdárnému rozvoji našeho města a myslím si, že můžeme předstoupit před voliče před nadcházejícími volbami s čistým svědomím.
RNDr. Vlastimil Hruška 
člen rady MS Česká Třebová